Be the change that you wish to see in the world
12:10 - 14 Νοεμβρίου 2014
Ενέργειες για βελτίωση της σημερινής απαξιωτικής κατάστασης που επικρατεί στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και εντοπισμός νέων προοπτικών για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας.
Κοινωνία που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, που κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της, που γίνεται όλο και περισσότερο παθητική έως και συντηρητική και συνάμα καχύποπτη είναι η κοινωνία της Κύπρου, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκριτικής ευρωπαϊκής κοινωνικής έρευνας που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην έρευνα, είναι ότι οι Κύπριοι σε υψηλότερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εμπιστεύονται τους συμπολίτες τους δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι βαθιά θρησκευόμενοι, προτιμούν να καθηλώνονται επί ώρες στην τηλεόραση περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό, ενώ αντίθετα δεν έχουν εντάξει τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, οι Κύπριοι παρουσιάζονται πρωταθλητές στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Κύπρο.
Προσθέτω ότι ως Κύπριοι έχουμε βαθιά ριζωμένα στο D.N.A. μας το φόβο, τη μυστικοπάθεια και την πόλωση σε ακραίες καταστάσεις, είτε αυτές εκφράζονται σε κομματικό ή ομαδικό/αθλητικό επίπεδο.
Ο φόβος χρησιμοποιείται για έλεγχο της κοινωνίας με συνθήματα όπως οι Τρομοκράτες θα μας αφανίσουν, το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει πλήρως και οδηγούμαστε προς την ολική καταστροφή και εξαθλίωση και τελικά ο φόβος οδηγεί στην αποφυγή των δικών μας λαθών και παραλείψεων και μεταφορά τους στον άγνωστο ξενοκίνητο εχθρό.
Η μυστικοπάθεια που μας διακρίνει δημιουργεί κενά στην πληροφόρηση και υποθάλπτει τη δημιουργία κρυφών και αδιάφανων λιστών προτεραιότητας. Το κάθε κόμμα, η κάθε κυβερνητική υπηρεσία, ο κάθε επιχειρηματίας, ακόμα και η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα έχει τις δικές της προτεραιότητες που σε μεγάλο βαθμό αντιβαίνουν το κοινό ευρύτερο καλό και απομονώνουν τα συμφέροντα τους στα στενά πλαίσια του δικού τους μικρόκοσμου.
Η πόλωση μας φέρνει αντιμέτωπους και καλουπιάζει το κοινό σε εμάς εναντίον εκείνων. Χρησιμοποιείται η τεχνική αυτή κατά κόρον για να μαντρίζουν το κοινό τους και να αφαιρούν από το μυαλό των υποστηρικτών τους την οποιαδήποτε λογική κρίση μπορεί κάποιος να εξασκήσει για να φθάσει στα δικά του προσωπικά συμπεράσματα. Υπερισχύει η λογική της αγέλης.
Με άλλα λόγια πιστεύω ότι οι Κύπριοι τα τελευταία χρόνια έχουν καθοδηγηθεί, μακριά από το βαθύτερο νόημα της ζωής, που δεν είναι άλλο από την αλληλοκατανόηση, την αλληλοϋποστήριξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, σε κάτι πιο επίκαιρο και εφήμερο όπως είναι η ευμάρεια και ο καταναλωτισμός με οποιαδήποτε θυσία και η εξειδανίκευση των χρημάτων και της «αξίας» που προσφέρουν τα χρήματα στον άνθρωπο ανεξαρτήτως του τρόπου και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση τους.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο για να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία και να δώσουμε ελπίδα και πνοή για ένα καλύτερο αύριο; Δεν υπάρχουν βέβαια εύκολες απαντήσεις ούτε υπάρχει ένα μαγικό ραβδί για να βελτιώσουμε αμέσως τα κακώς έχοντα που είναι βαθιά ριζωμένα στην κουλτούρα και νοοτροπία μας αλλά υπάρχει ελπίδα εάν εφαρμόσουμε κατά την άποψη μας τα ακόλουθα:
• Τι είναι σημαντικό και βαθιά χρήσιμο για εσένα για να ασχοληθείς και να δώσεις νόημα στη ζωή σου; Με ξεκάθαρη προοπτική και στόχο σε ατομικό επίπεδο βοηθάς τον εαυτό σου αλλά και την κοινωνία γενικότερα να αντιληφθούν βαθύτερες έννοιες και αξίες και να δώσουν προοπτικές.
• Μετάτρεψε το φόβο σου για το άγνωστο και οτιδήποτε ξένο σε αποδοχή και βάδισε προς το δρόμο της ικανοποίησης και της αγάπης. Το μόνο πράγμα που πραγματικά πρέπει κάποιος να φοβάται είναι το φόβο τον ίδιο.
• Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να ενεργεί σε προσωπικό επίπεδο με γνώμονα το ευρύτερο καλό και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του συνόλου. Επικέντρωση στην προσωπική βελτίωση και συνειδητά αποφυγή μεταφοράς της ευθύνης στους άλλους για τα κακώς έχοντα στον τόπο μας. Ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την αλλαγή.
• Αποφυγή της μυστικοπάθειας και ενθάρρυνση της διαφάνειας και της ειλικρινούς ανταλλαγής σε όλα τα επίπεδα ανοικτού διαλόγου και αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών και νόμων που διέπουν την χρηστή διοίκηση.
• Συνειδητά να απομακρυνθούμε από τις ακραίες κομματικές καταστάσεις και κατευθύνσεις. Απαξίωση στους πολιτικούς και στη διαφθορά. Προσβολή στους αξιωματούχους που διαφθείρουν τους θεσμούς. Μεγαλύτερη προσοχή και καλλιέργεια στο τι είναι σωστό και καλό αντί στην επικέντρωση στο εμείς εναντίον εκείνων.
• Όσοι έχουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες θα πρέπει να συμμετέχουν εθελοντικά σε ομάδες πίεσης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας όπου ο καθένας από εμάς αισθάνεται ότι μπορεί να προσφέρει.
Τέλος για να υπάρχει προοπτική και μέλλον θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τις πιο πάνω αξίες από το στάδιο της εκπαίδευσης τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια μέχρι να δημιουργηθεί ο απαραίτητος όγκος και μέγεθος για την αλλαγή.
Όσο προχωρούμε με τα βήματα μας στοχευμένα και καταφέρνουμε να εμπνεύσουμε άλλους και να δίνουμε το σωστό παράδειγμα στη νεολαία η αλλαγή θα έλθει. Με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο πολλαπλασιαστής (multiplier effect) στην οικονομία έτσι θα λειτουργήσει και στην κοινωνία.
Mahatma Gandhi “Be the change that you wish to see in the world”