Net- Pool τον Ιούνιο του 2016

Ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο υφίσταται θεμελιώδεις αλλαγές που αφορούν τη δομή και την οργάνωση του, το θεσμικό του πλαίσιο και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού του μείγματος (energy mix), δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στην ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αυστρίας (E-Control), ο κ. Λακκοτρύπης είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε μια προσπάθεια να ανοίξει η αγορά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέους συμμετέχοντες, η Ρυθμιστική Αρχή πρότεινε το μοντέλο ηλεκτρισμού με την ονομασία Net- Pool, με τον Ιούνιο του 2016 να έχει τεθεί ως ορόσημο για την εμπορική λειτουργία του.

 

Ο Υπουργός είπε ότι το κεφαλαιακό κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει μειωθεί περισσότερο από 40% τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστούν με επιτυχία με συμβατικές γεννήτριες καυσίμου, χωρίς καμία κυβερνητική υποστήριξη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, ένα σταθερό ρυθμιστικό καθεστώς και αποτελεσματική επιβολή της ρύθμισης. Αυτός είναι ο λόγος, πρόσθεσε, που η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα τόσο της ΡΑΕΚ όσο και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου  αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το Υπουργείο Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχής και ο Διαχειριστής, συνεργάζονται στενά και βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των δύο αυτών Οργανισμών.

Ο Υπουργός τόνισε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναπτύσσει ένα οδικό χάρτη για  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως εξήγησε, ο οδικός χάρτης θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον καθορισμό της βέλτιστης διείσδυση τους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στη διαπίστωση της τεχνικής και οικονομικής δυνατότητας  για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τέτοιες πηγές. Η τελική έκθεση της μελέτης αυτής αναμένεται να υποβληθεί φέτος το Νοέμβριο, όπως είπε.

Αναφορικά με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Υπουργός είπε ότι χωρίς αμφιβολία, αυτές οι ανακαλύψεις δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες εξαγωγής για τη χώρα μας, καθώς και πρόσθετες προκλήσεις τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για τον Ρυθμιστή Ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, είπε, συζητάμε τις επιλογές οικονομικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων
 της Αφροδίτης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ γεώτρηση πραγματοποιείται στο τεμάχιο 9 και θα ακολουθήσουν στα τεμάχια 2 και 3, κατέληξε.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς είπε ότι το E-Control υλοποιεί αυτή τη στιγμή ένα έργο το οποίο θα προσφέρει εισηγήσεις προς τη ΡΑΕΚ για τους ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, λαμβάνοντας υπόψη τον αναδυόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις προοπτικές της εισαγωγής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα(energy mix), τις προκλήσεις που που υπάρχουν στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά και τις προοπτικές της ανάπτυξης στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και γενικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Η συνεργασία μας στον τομέα της ανάπτυξης ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου θα συμβάλει στην ανάπτυξη των προοπτικών που αφορούν στους υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το μνημόνιο, κατέληξε, θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο ρυθμιστικών αρχών και θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυνατότητες για την επίτευξη του κοινού στόχου της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Στην ομιλία του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αυστριακής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Walter Boltz είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια πολύ φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια, όπου παρά τις καλές προθέσεις και τις σκληρές προσπάθειες  "δεν έχουμε ακόμη επιτύχει την πλήρη εφαρμογή της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, όπως προβλεπόταν πριν από μερικά χρόνια για το 2014. Είμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου σε ότι αφορά αυτή τη διαδικασία".

Όπως είπε, η Ευρώπη έχει επίσης να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα  που αφορούν το θέμα της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. “Θα δούμε τους επόμενους 6 έως 9 μήνες μια σειρά από πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Η Κύπρος, είπε, «τουλάχιστον μακροπρόθεσμα -όχι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια -μπορεί επίσης να διαδραματίσει ένα πολύ εποικοδομητικό και πολύ ενδιαφέροντα ρόλο για την Ευρώπη ως μια πηγή φυσικού αερίου».

"Αντιμετωπίζουμε επίσης – όπως και η Κύπρος - το θέμα πώς να ενσωματώσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ένα εποικοδομητικό και σταθερό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος, στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας.

Ο κ. Boltz είπε ότι η Κύπρος έχει μια σειρά από μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως είναι ο καλός καιρός κάτι που συμβάλει στην περισσότερη παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει μια πολύ πλεονεκτική θέση κοντά σε πιθανώς σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και τόνισε την ανάγκη σωστής διαχείρισης αυτών των φυσικών πόρων.

Προειδοποίησε ότι πολλές χώρες στον κόσμο έχουν αρχίσει την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων για να διαπιστώσουν μετά από πέντε ή δέκα χρόνια ότι έδωσαν περιορισμένη έμφαση στην αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων και όχι στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στο σύνολό της. Έτσι, αυτό είναι μια παγίδα", όπως είπε.

"Θα πρέπει να κάνετε χρήση των πόρων του φυσικού αερίου με σκοπό την ανταγωνιστική και πιο αποδοτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ίσως τη βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου», κατέληξε.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική
Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Great Sea Interconnector: Μια απόφαση με υποθήκη το μέλλον της χώρας
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ