Θεοχαρίδης: Περιορισμένη ρευστότητα σε καιρούς κρίσης

Στην πρώτη ενότητα του 10ου CFO Management Forum, αναλύθηκε η ανάγκη για εξασφάλιση οικονομικών πόρων εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πρώτη τοποθέτηση στο συνέδριο έκανε ο δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, του CIIM, ο οποίος έκανε την παρουσία με τίτλο: «Corporate Financing Outlook 2015».

Αρχικά ο δρ. Θεοχαρίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που προέκυψε στημν κυπριακή οικονομία από το κούρεμα του 2013 κι έπειτα, ενώ υπογράμμισε τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο σε σχέση με τις τράπεζες, την ανεργία, την ύφεση και τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων οι οποίοι ωστόσο περιορίστηκαν σταδιακά και βρίσκονται κοντά στην ολική άρση τους. `

Αναφερόμενος στις τράπεζες ο δρ. Θεοχαρίδης, τόνισε πως αποτελεί θετική εξέλιξη η επιτυχής αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών στα πρόσφατα stress test. Πιο ειδικά τόνισε πως ακόμη και η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει διαχειρίσιμα δεδομένα μπροστά της, τα οποία δεν προκαλούν ανησυχία. 

Στη συνέχεια ο Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Μήπως επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρειάζονται κι άλλο χρέος στην πλάτη τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του CIIM. 

Μάλιστα, ο δρ. Θεοχαρίδης σημείωσε πως τα υψηλά επιτόκια είναι ένδειξη του ρίσκου για την ίδια την αγορά ενώ σοβαρό πρόβλημα αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παράλληλα, ο Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρθηκε σε στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως ο συνδυασμός υπερδανεισμού, ύφεσης και συνθηκών οδηγούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εν λόγω κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα προβληματική, με τη σημείωση παράλληλα πως οι τράπεζες θα πρέπει να ξεχάσουν τον τρόπο που χρηματοδοτούσαν τις επιχειρήσεις κατά τα περασμένα χρόνια. 

Εξάλλου, ο Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Κύπρο υπογραμμίζοντας τις αναθεωρημένες προς το θετικότερο προβλέψεις, σε σχέση με την ανάπτυξη, το χρέος και το έλλειμμα αλλά και των δεικτών της ανεργίας. «Οι εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά φαίνονται αρκετά καλά για τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο δρ. Θεοχαρίδης. 

Μείωση της γραφειοκρατίας, παροχή κινήτρων για ξένες εταιρείες και ταμεία, εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας για έξοδο από το Μνημόνιο το 2016 αποτελούν σημαντικά κλειδιά για την ανάκαμψη σύμφωνα με τον δρ. Θεοχαρίδη. Παράλληλα, ο καθηγητής οικονομικών τόνισε πως επιβάλλεται ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου της οικονομίας. «Με αυτά θεωρώ πως το μέλλον της Κύπρου μπορεί να βελτιωθεί προς το θετικότερο και να έρθουν καλύτερα χρόνια» τόνισε καταληκτικά ο δρ. Θεοχαρίδης. 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)