Πισσαρίδης: Η Ελλάδα τα κατάφερε, μπορεί κι η Κύπρος

Μιλώντας στο 10ο CFO Management Forum, ο γενικός διευθυντής της Axia Ventures, Όμηρος Πισσαρίδης, αναφέρθηκε κυρίως στις συνθήκες που φέρνουν επενδυτές σε μια αγορά που βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. 

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποίας προσέλκυσε πολλές επενδύσεις εν μέσω κρίσης τόσο για χρηματοδότηση του χρέους της χώρας όσο και σε ιδιωτικά έργα. 

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο κ. Πισσαρίδης τόνισε πως οι συνθήκες στη χώρα είναι αρνητικές αλλά όχι τόσο κακές όσο κανείς θα προέβλεπε για μια χώρα σε μνημόνιο και με βαθιά οικονομική κρίση για χρόνια. 

Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία, που αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για τον τουρισμό της χώρας αλλά και η δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών όπως η Wargaming αποτελούν επιφέρουν θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο, που κάνει προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

«Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ πως η χώρα έχει όλες τις προοπτικές για να πάει καλύτερα εντός των επόμενων ετών» σημείωσε καταληκτικά ο κ. Πισσαρίδης. 

Μεταξάς: Το ΧΑΚ μπορεί να δώσει λύσεις
«Από το 1999 κι έπειτα ο κόσμος θεωρεί πως το ΧΑΚ είναι κάτι κακό. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο έστησαν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλα και σοβαρά χρηματιστήρια. Αυτό είναι που πρέπει κι εμείς να σκεφτούμε σε κάποια φάση» τόνισε αρχικά ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ, Νώντας Μεταξάς.

Μάλιστα ο κ. Μεταξάς τόνισε πως το ΧΑΚ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με αγορά του Λονδίνου και σύντομα θα ανακοινωθούν συ

Αναφερόμενος στα θετικά του ΧΑΚ ο κ. Μεταξάς σημείωσε τα φορολογικά πλεονεκτήματα της Κύπρο, στις online εγγραφές στο χρηματιστήριο αλλά και στις απλοποιημένες διαδικασίες που πλέον εφαρμόζει το χρηματιστήριο. 


«Δυστυχώς το ΧΑΚ τα τελευταία χρόνια πλήρωσε τη μεγάλη του εξάρτηση στις μεγάλες τράπεζες. Η μία έκλεισε, την άλλη την περιμένουμε να έρθει ξανά στο χρηματιστήριο. Δυστυχώς η μεγάλη οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Μετά από τόσες κρίσεις και τόσα σκάνδαλα έχει λεχθεί κάτι για την εσωτερική διακυβέρνηση του ΧΑΚ. Έχουμε πετύχει να μειώσουμε το κόστος και να εκσυγχρονιστούμε. Έχουμε κάνει πάρα πολλά αλλά θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα» τόνισε ο κ. Μεταξάς. 

«Είναι ένας θεσμός καθοριστικός που πρέπει να τύχει ενθάρρυνσης και στήριξης από όλους» σημείωσε στο τέλος της ομιλίας του ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ. 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)