Παπαδόπουλος: Boring is the new interesting
11:58 - 13 Νοεμβρίου 2014
Για τη νέα εποχή στη χρηματοδότηση μίλησε ο διευθυντής Υπηρεσίας Στρατηγικής και Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας ενώπιον του ακροατηρίου στο 10ο CFO Management Forum.
«Ο δανεισμός ιδιωτών και επιχειρήσεων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και λόγο για τον οποίο η Κύπρος βρέθηκε σε δυσμενή θέση. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν πως έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο δανεισμό σε σχέση με την Ευρώπη. Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών διογκώθηκε σε τεράστιο βαθμό, ενώ ο τρίτος παράγοντας που δημιούργησε αν θέλετε το perfect storm είναι το έλλειμμα του κράτους. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε περιορισμό της ανάπτυξης. Και πώς αυτά διορθώνονται; Αρχικά με απομόχλευση όπως λέμε και αυτό πρέπει να γίνεται σε πολλά επίπεδα. Είτε μέσω των δαπανών του κράτους είτε μέσω μείωσης του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών» σημείωσε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Παράλληλα, σημείωσε: «Για να δώσω ως τράπεζα ένα δάνεια αξίας 100 θα πρέπει να έχουμε ακόμη 25 σε ρευστά διαθέσιμα. Αυτά πρέπει να είναι πάντα έτοιμα, κάπου διαθέσιμα για να δοθούν εάν και εφόσον χρειαστεί στους καταθέτες. Η δεύτερη απαίτηση για μια τράπεζα απαιτείται να έχει τουλάχιστον 8% κεφάλαιο. Σήμερα μπορούμε να το κάνουμε 10% και το υπόλοιπο 90% δίνεται από τους καταθέτες και δίνει τα 100 σε κάποιο που ζητά δάνειο. Αντιλαμβάνεστε πόσο ριψοκίνδυνο είναι το banking και μπείτε στη θέση μας για να τιμολογήσουμε ένα δάνειο».
«Μειώνουμε συνέχεια τα καταθέτικα επιτόκια γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι που θα μειωθούν και τα δανειστικά. Αυτά ακριβώς τα δεδομένα είναι οι πρώτες ύλες μας ως επιχείρηση. Παρόλο που έχουμε πολλή ρευστότητα είναι ακριβή αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουμε να αλλάξουμε με φθηνή ρευστότητα από την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Boring is the new interesting! Αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις είναι απλά και κατανοητά προϊόντα για τις επιχειρήσεις. Αν πάνε καλά οι επιχειρήσεις σας θα πάνε και οι δικές μας! Τόσο απλά, δεν είναι ποδόσφαιρο όπου κάποιος πρέπει να κερδίσει και κάποιος πρέπει να χάσει» σημείωσε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.