Κατάσχεση 130εκ. τσιγάρων από κατεχόμενα σε 11 μέρες

Κατασχέσεις τσιγάρων από τα κατεχόμενα που θα αντιστοιχούσαν σε ζημιά από δασμούς και φόρους ύψους €25 εκ.  διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς Κοινής Τελωνειακής Επιχείρησης (ΚΤΕ) «REPLICA», υπό το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 130εκ. τσιγάρα και πάνω από 1.2 εκ. αγαθά που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η ποσότητα των τσιγάρων που κατασχέθηκε είναι αντιστοιχεί σε 17,000 άτομα που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα για ένα χρόνο. Σε όρους των γενικότερων κατασχέσεων της επιχείρησης η αξία των αντίστοιχων αυθεντικών προϊόντων υπολογίζεται πέραν των €65 εκ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υπό αναφορά επιχείρηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής στην ΕΕ εμπορευμάτων που παραβιάζουν Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), με έμφαση στα εμπορεύματα που πιθανόν να αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον καθώς και για την ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31/3 και 11/4 του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας, το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβηκε σε δύο κατασχέσεις. Η μια αφορούσε 235 είδη φωτιστικών που δεν πληρούσαν τα ευρωπαϊκά πρότυπα συμμόρφωσης (σήμανση CE). Η δεύτερη αφορούσε 8 εκ. τεμάχια λαθραίων τσιγάρων τα οποία όμως δεν κατέστη δυνατό να βεβαιωθεί κατά πόσον παραβιάζουν ΔΔΙ λόγω μη ενδιαφέροντος από τον κάτοχο του δικαιώματος.

Ο κ. Algirdas Semetra, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνος για τα Τελωνεία και την καταπολέμηση της απάτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιχείρηση REPLICA δείχνει το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι Τελωνειακές Αρχές, οι διεθνείς εταίροι και βιομηχανίες συνεργαστούν ενάντια σε μια απειλή. Τα μη αυθεντικά προϊόντα εξαπατούν τον καταναλωτή, πλήττουν τις νόμιμες επιχειρήσεις και προκαλούν τεράστιες ζημιές στα δημόσια έσοδα του κάθε κράτους. Οι απομιμήσεις τσιγάρων υποσκάπτουν τις πολιτικές της δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, όταν τέτοια προϊόντα κατακλύζουν την αγορά οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι παραβάτες και οι εγκληματίες. Συγχαίρω θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση για τα εξαιρετικά αποτελέσματα».

Η ΚΤΕ «REPLICA» διοργανώθηκε στo πλαίσιo της Ευρωασιατικής Συνεργασίας (ASEM) ως μέρος των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου παραβίασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης παρουσιάστηκαν σε μεταεπιχειρησιακή συνάντηση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 2 και 3 Οκτωβρίου.

 

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική
Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI