Powered by

$3.2δις σε πέντε κολοσσούς για χειραγώγηση συναλλάγματος

Οι εποπτικές αρχές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ελβετίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολ. σε πέντε τράπεζες για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Πρόκειται για τις Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες συμφώνησαν σε συνολικό διακανονισμό με τις εποπτικές αρχές και παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Η βρετανική εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στις πέντε τράπεζες ύψους 1,7 δισ. δολ. «για αποτυχία στον έλεγχο της επιχειρηματικής πρακτικής». Δεν προχώρησε σε διακανονισμό με την Barclays δηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις πρακτικές της. Η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission επέβαλε συνολικά πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Ο πέλεκυς ήταν πιο βαρύς για τη UBS, η οποία καλείται συνολικά να καταβάλει 803 εκατ. ευρώ στις βρετανικές και στις αμερικανικές εποπτικές αρχές και στην ελβετική Finma. Η Finma τη διέταξε επίσης να υιοθετήσει αυτοματοποιημένες διαδικασίες για το 95% του trading συναλλάγματος και να μειώσει τα μπόνους των traders της αγοράς συναλλάγματος και των πολύτιμων μετάλλων.

Το πρόστιμο για τη Citigroup αγγίζει τα 668 εκατ. δολ., για την JPMorgan τα 662 εκατ. δολ., για τη Royal Bank of Scotland τα 634 εκατ. δολ. και για την HSBC Holdings τα 618 εκατ. δολ.
«Αμέτρητοι άνθρωποι και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξαρτώνται από αυτά τα σημεία αναφοράς στην αγορά συναλλάγματος για να ολοκληρώνουν χρηματοοικονομικά συμβόλαια» δήλωσε ο Aitan Goelman, διευθυντής της CFTC και συμπλήρωσε: «Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία διαμόρφωσης αυτών των τιμών είναι δίκαιη»

Αναφορικά με τις δραστηριότητες των τραπεζών, η ανακοίνωση της FCA αναφέρει: «Μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες πελατών που τις εμπιστεύθηκαν και προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις spot συναλλαγματικές ισοτιμίες της G10, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να πλήξει τους πελάτες και την αγορά».
«Δεν ανεχόμαστε συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της αγοράς ή του ευρύτερου βρετανικού χρηματοοικονομικού συστήματος» είπε ο Martin Wheatley, διευθύνων σύμβουλος της FCA, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne σημείωσε: «Σήμερα προχωρήσαμε σε σκληρές αποφάσεις για να σταματήσουμε τη διαφθορά των λίγων, για να έχουμε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που να λειτουργεί για όλους».

Πώς χειραγωγούσαν τα νομίσματα οι traders

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χειραγώγηση στην αγορά συναλλάγματος ξεκίνησε το 2009 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2012. Traders συναλλάγματος των τραπεζών συντονίζονταν με συναδέλφους άλλων τραπεζών ώστε να κατευθύνουν τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τη διαμόρφωση του κρίσιμου WM/Reuters fix.
Οι εποπτικές αρχές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι traders αντάλλασσαν μεταξύ τους πληροφορίες για τις κινήσεις πελατών και συμφωνούσαν σε στρατηγικές trading, δημιουργώντας chat rooms τα οποία ονόμαζαν "Οι παίκτες" ή "Οι 3 σωματοφύλακες" ή "Μία ομάδα, Ένα Όνειρο". Χρησιμοποιούσαν μάλιστα και κωδικά ονόματα για να μην κατονομάσουν ανοιχτά τους πελάτες τους.

Euro2day

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί