Powered by

Moody's: Περιορισμένη ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας και τα διαρθρωτικά εμπόδια στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s Investors Service σε τριμηνιαία έκθεση με τίτλο “Οι μακροοικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας 2014-2016. Χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Σε σχέση με την οικονομία της ομάδας κρατών των G20, στο σύνολό της, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του συνολικού ΑΕΠ της τάξης του 3% το 2015 και το 2016, μετά την ανάπτυξη  2,8% που κατέγραψαν το 2014. Αντίθετα, οι Moody`s εκτιμούν ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ινδία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ειδικότερα, αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο διεθνής οίκος δεν αναμένει σημαντική ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον, καθώς τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία αναδεικνύουν, όπως σημειώνει, βαθιά ριζωμένα προβλήματα. Ο οίκος προβλέπει πλέον ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί λιγότερο από 1% το 2015 και κατά 1,3% το 2016, μετά την αύξηση του κατά 0,7% το 2014.

Μέχρι το 2019, οι Moody`s αναμένουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι κατά 17% ή 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ μικρότερη από ό,τι θα ήταν αν είχαν διατηρηθεί οι τάσεις ανάπτυξης που κατέγραφε πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον οίκο, η αργή πρόοδος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες όπως στην Γαλλία και στην Ισπανία και η αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τις πάγιες επενδύσεις στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις θα αναβάλουν τα σχέδια προσλήψεων και/ή θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε απολύσεις, σημειώνει ο οίκος.

Στο εγγύς μέλλον, ο οίκος αναμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης, που θα μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και θα παρατείνουν το περιβάλλον πολύ χαμηλής ανάπτυξης.

Με τη σειρά της, συνεχίζει η ανακοίνωση των Moody's, η υποτονική ζήτηση από τις δύο αυτές μεγάλες αγορές θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές και συνεπώς στις επενδύσεις στη Γερμανία, παρά τα χαμηλά επίπεδα εταιρικού χρέους, τα υψηλά κέρδη και το ρεκόρ χαμηλής ανεργίας στη χώρα.

Αναφέρει επίσης ότι η αδύναμη ζήτηση από την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη στις άλλες περιφερειακές χώρες, όπου η αύξηση του ΑΕΠ οδηγείται, μέχρι στιγμής, κυρίως από τις εξαγωγές.

Επιπλέον, οι Moody`s δεν αναμένουν ενίσχυση της ανάπτυξης στη Ρωσία το 2015 και αντί αυτού, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα καταγράψει ρηχή ύφεση, ακολουθούμενη από στασιμότητα το 2016.

Αντίθετα, οι προβλέψεις του οίκου για την αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχονται στο 2,5% το 2015 και το 2016, με μια σειρά από παράγοντες, όπως σημειώνουν, να διατηρούν τους ρυθμούς ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ