Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια ΕΕ για Πλατεία Ελευθερίας
14:19 - 09 Οκτωβρίου 2014
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να χαθεί μέρος της χρηματοδότησης των κονδυλίων ΕΕ για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, τα οποία αναμένεται να καλύψουν το 85% του κόστους του έργου, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, την Πέμπτη.
Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και εισηγητής του θέματος Αντώνης Αντωνίου εξήγησε ότι το έργο αυτό περιλαμβάνει πέραν της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, την τοπιοτέχνηση του περιβάλλοντα χώρου και την κατασκευή διώροφου χώρου στάθμευσης επί της λεωφόρου Ομήρου, καθώς και ότι συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ κατά 85%.
«Εκείνο το οποίο ανησυχεί την Επιτροπή είναι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση αυτού του έργου», είπε, προσθέτοντας ότι άρχισε η συζήτηση για προώθηση αυτού του έργου το 1972 και το 2004 ξεκίνησε η διαδικασία προσφορών με στόχο να υλοποιηθεί το έργο αυτό πριν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012. «Βρισκόμαστε στο 2014 και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα προχωρήσει αυτό το έργο», είπε.
Αναφορά έκανε ο κ. Αντωνίου στα πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν με τη διακοπή του συμβολαίου με τον αρχικό επιτυχόντα προσφορόδοτη. Ο Δήμος Λευκωσίας, ανέφερε, προχώρησε σε νέες προσφορές σε δύο φάσεις για το διώροφο χώρο στάθμευσης και για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, κρίθηκαν οι προσφορές ψηλές, ακυρώθηκαν και προχώρησε η διαδικασία για νέες προσφορές. Στο μεταξύ, έγινε προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία και ήταν επιτυχής. Αναμένεται, είπε, τι θα αποφασίσει ο Δήμος όσον αφορά τη φάση για την κατασκευή του διώροφου χώρου στάθμευσης.
Όσον αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, πρόσθεσε, «αναμένεται στο τέλος του μήνα να υποβληθούν οι προσφορές, να αξιολογηθούν και αν όλα πάνε καλά το έργο θα ολοκληρωθεί σε ενάμισι χρόνο».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το πρόβλημα καθυστέρησης στα δημόσια έργα είναι γενικό και γι αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να το συζητήσει ξεχωριστά.
«Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας αναμένουμε τέλος του χρόνου να ενημερωθούμε από το Δήμο Λευκωσίας τι θα γίνει όσον αφορά τις προσφορές».
Αναφέρθηκε στον κίνδυνο αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις το έργο να μην μπορέσει να συγχρηματοδοτηθεί. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η προθεσμία είναι μέχρι τέλος 2015 γιατί το έργο έχει περιληφθεί για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι την 1/1/2016. Διευκρίνισε ότι θα χρηματοδοτηθεί το μέρος του έργου που θα ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Κληθείς να αναφέρει περίπου την εκτίμηση του κόστους του έργου, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η αρχική εκτίμηση ήταν 18 – 20 εκ. ευρώ. Όμως, πρόσθεσε, μέσα από τις προσφορές που είχαν ληφθεί τους προηγούμενους μήνες το κόστος είχε ανέβει στα 30 εκ. σημειώνοντας αύξηση 29 – 30% όσον αφορά τη μία φάση γι αυτό και γίνονταν σκέψεις κατά πόσο θα υπήρχε δυνατότητα για προκήρυξη εκ νέου των προσφορών.
«Αυτή δεν είναι πλατεία Ελευθερίας είναι πλατεία αιχμαλωσίας», είπε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι το έργο θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς έρευνας. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον Γενικό Ελεγκτή», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η προσφορά η αρχική ήταν για 20 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2014 είχε ολοκληρωθεί μόνο το 27% της ανάπλασης της πλατείας και το 7% του χώρου στάθμευσης. Αναφορά έκανε στο διακανονισμό που έγινε με τον αρχικό επιτυχόντα προσφοροδότη ποσού ύψους μισού εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στον υπαρκτό κίνδυνο να χαθεί μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι μέσα από τη διαδικασία που απομένει θα προλάβουμε να τελειώσουμε αυτό το έργο».
Στο «σοβαρότατο κίνδυνο αυτό το τεράστιο έργο να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα με κίνδυνο να χαθούν κονδύλια από την ΕΕ», αναφέρθηκε και ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης στις δικές του δηλώσεις.
Μετά τον αρχικό διακανονισμό έχουν προκηρυχθεί ξανά προσφορές, είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια τεράστια διαφορά αύξησης του αρχικού ποσού» από τον επιτυχών εργολάβο. Ο πελάτης, ανέφερε, αμφισβήτησε την τιμή του συμβολαίου και η αναθεωρητική αρχή φαίνεται ότι συμφωνεί με την τιμή του εργολάβου.
«Αν όλα αυτά συγκλίνουν στο τέλος το πιο ξεκάθαρο είναι ότι αυτό το έργο και να ολοκληρωθεί στην ώρα του θα έχει ένα τεράστιο κόστος από το αρχικό κόστος το οποίο έχει προκύψει», είπε.
«Κλασσικό παράδειγμα πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στον τόπο μας μπορούν να εγκλωβίσουν και να ακυρώσουν ουσιαστικά ένα έργο», είναι η Πλατεία Ελευθερίας σύμφωνα με τον Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαΐδη.
Από τη συζήτηση στη συνεδρία είπε, «έχουν αναδειχθεί όλες οι διαχρονικές στρεβλώσεις που αφορούν τις διαδικασίες και το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα στην Κύπρο».
«Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Δεν δικαιολογείται καμία περαιτέρω καθυστέρηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου για τη Λευκωσία», δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ