Ρωσικές χαλαρώσεις για «υπεράκτιες»
06:12 - 09 Οκτωβρίου 2014
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες φαίνεται πως αναγκάζουν τη ρωσική κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της σε σχέση με το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο του de-offshorisation.
Σύμφωνα με ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, αποφάσισε να κάνει πιο βατούς τους όρους του νομοσχεδίου ώστε να μη περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τις ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες ήδη βρίσκονται ενώπιον δυσκολιών λόγω των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων.
Χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης moody’s ανέφερε πριν μερικές μέρες, πως οι ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μία απειλητική πιστωτική κρίση εκτός κι αν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη ΔΥΣΗ χαλαρώσουν και ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ρωσικές επιχειρήσεις χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους έναντι διεθνών επενδυτών.
Σύμφωνα με τον David Staples, managing director των Moody’s υπεύθυνο για τις αναδυόμενες αγορές, οι περισσότερες ρωσικές εταιρείες έχουν επαρκή ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν το χρέος που ωριμάζει το 2015. «Προχωρώντας στο 2016 και 2017, οι αριθμοί αρχίζουν να γίνονται ανησυχητικοί αν οι εταιρείες δεν αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές», σημειώνει.
Δημοσίευμα των FTs αναφέρει πως ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις πρέπει να ξεπληρώσουν εξωτερικό χρέος $134δις μέχρι το τέλος του 2015.
Ο οικονομικός αναλυτής της Deutsche Bank στη Μόσχα, αναφέρει πως περισσότερο θα υποφέρουν οι μικρότερες επιχειρήσεις και όχι της εμβέλειας της Rosneft ή της Gasprom αλλά και πάλι θα χρειαστεί να περάσουν 4-5 τρίμηνα.
Από την άλλη, οικονομολόγοι όπως ο Vladimir Kolychev, επικεφαλής οικονομολόγος της VTB Capital εξηγούν πως το πραγματικό εξωτερικό χρέος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο δείχνουν οι αριθμοί αφού αρκετά ποσά αφορούν κέρδη που στάλθηκαν στο εξωτερικό για φορολογικούς σκοπούς και στη συνέχει επαναπατρίστηκαν ως κεφαλαιακή εισφορά.
Σε τοπικό επίπεδο, μπορεί το 2013 να κινήθηκε καλύτερα του αναμενόμενου, αναλογιζόμενοι τα όσα διαδραματίστηκαν, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως άρχισε να παρατηρείται μία τάση φυγής ξένων εταιρείων παρά το γεγονός πως το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών συνεχίζει να καταγράφει άνοδο στις νέες εταιρείες.