Τι αλλάζει στις διαδικασίες τιμολόγησης φαρμάκων

Για τις νέες διαδικασίες στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ενημέρωσε την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λούης Παναγή.
 
Ο κ. Παναγή ανέλυσε στην Επιτροπή τις προτάσεις που θα περάσουν και από το Υπουργικό Συμβούλιο όσον αφορά το νοικοκύρεμα των δαπανών στις φαρμακευτικές υπηρεσίες.

Επιτροπή Φαρμάκων: 

•    Προσθήκη τριών ειδικών γιατρών (1 ογκολόγος, 1 ρευματολόγος, 1 νευρολόγος) και δύο φαρμακοποιών ο ένας με προσόντα στα οικονομικά της υγείας.

•    Κατάργηση της υποχρέωσης τα μέλη να είναι ανώτεροι λειτουργοί με διοικητικά καθήκοντα.

•    Δημιουργία Υποεπιτροπών και Αd-hoc επιτροπών που θα διορίζονται από την Επιτροπή Φαρμάκων. Οι Υποεπιτροπές και οι Ad-hoc επιτροπές διορίζονται από την ΕΦ μειώνοντας τη γραφειοκρατία.Οι γιατροί και φαρμακοποιοί δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε περισσότερες από 2 Υποεπιτροπές.

•    Κατάργηση γραπτής διαδικασίας μετά από υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

•    Υπογραφή δήλωσης εμπιστευτικότητας και σύγκρουσης συμφερόντων ετησίως και δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε κάθε συνεδρία για αύξηση της διαφάνειας.  Μη συμμετοχή στη λήψη απόφασης  σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

•    Εξέταση αιτημάτων που αφορούν off-label χρήση φαρμάκων λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο κάτω κριτήρια:    Σπανιότητα της νόσου, Απειλητική, για τη ζωή του ασθενή νόσου, Ύπαρξη επαρκούς βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης,     Ανυπαρξία άλλης διαθέσιμης εγκεκριμένης θεραπείας για τον ασθενή, ή σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιας θεραπείας, μη ανταπόκριση σε αυτήν, εκδήλωση δυσανεξίας ή σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ή αντένδειξης στη χρήση της.

•    Έλεγχος συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της ΕΦ – Αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ελέγχου του ΥΥ.


Μέτρα για τη Συγκράτηση των Δαπανών:

•    Ανασύσταση του Τομέα Κλινικής Φαρμακευτικής με άτομα τα οποία να έχουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Φαρμακευτική και στα οικονομικά Υγείας που να είναι άμεμπτου χαρακτήρα.  Ο Τομέας είναι αρμόδιος για τη δημιουργία και έλεγχο εφαρμογής κλινικών πρωτοκόλλων.  Επιπλέον συμμετέχει σε ad-hoc Επιτροπές και προβαίνει σε εξέταση αιτημάτων ιατρών για ακριβές θεραπείες, πριν αυτές υποβληθούν για έγκριση στην Επιτροπή Φαρμάκων.  Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο της συνταγογράφησης και της δαπάνης.

•    Ετοιμασία 10 νέων πρωτοκόλλων, βρίσκονται υπό συζήτηση και αναμένονται να συμπληρωθούν σύντομα 8 πρωτόκολλα, και προγραμματίστηκαν για δημιουργία ακόμα 6.

•    Δημιουργία λογισμικού συστήματος για παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού.  Από τα στοιχεία του λογισμικού συστήματος είναι εφικτή η καθημερινή παρακολούθηση των παραγγελιών, αποθεμάτων φαρμάκων, κατανάλωσης κ.α.

•    Σύσταση επιτελικής ομάδας για παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού, η οποία προβαίνει σε έγκριση των παραγγελιών, σε εβδομαδιαία βάση, αφού ελεγχθεί το εκάστοτε απόθεμα φαρμάκων.  Οι λειτουργοί των Φαρμακευτικών Αποθηκών δεν μπορούν να προβαίνουν σε οποιαδήποτε παραγγελία χωρίς την έγκριση της επιτελικής ομάδας.  Επίσης, η επιτελική ομάδα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί αδικαιολόγητα αυξημένη κατανάλωση κάποιου φαρμάκου, ενημερώνει τον Τομέα Κλινικής Φαρμακευτικής, οι λειτουργοί του οποίου επικοινωνούν με τους θεράποντες ιατρούς για συζήτηση του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης.

•    Ολοκλήρωση της μηχανογράφησης της πλειοψηφίας των φαρμακείων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τόσο αστικά όσο και αγροτικά, και εκπαίδευση των λειτουργών για χειρισμό των σχετικών συστημάτων και λογισμικών.  

•    Αγορά δαπανηρών φαρμάκων που διατηρούν την πατέντα τους με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και όχι με την ανοικτή διαδικασία.

•    Οι ΦΥ έχουν προβεί σε καταγγελία όλων των περιστατικών που έχουν υποπέσει στην αντίληψη τους και αφορούν σε ενδεχόμενη αθέμιτη συνταγογράφηση από γιατρούς.

Ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσίων ανέλυσε στην επιτροπή εξοικονομήσεις που έγιναν στην διαπραγμάτευση τιμών φαρμάκων: 

•    Αιματολογικά (Παράγοντες Πήξης Αίματος), διαφορά: €-891.165
•    Αντιμυκητησιακά, διαφορά: €-533.597
•    Αντιψυχωτικά, διαφορά: (-414.338)
•    Αναπνευστικό, διαφορά: (-€428.542)
Μείωση της Τιμής λόγω Αλλαγής Πρωτοκόλλου: Κατά Πλάκας Σκλήρυνση, διαφορά: (-€888.402)
Λήξη Πατέντας: Ογκολογικά-Αιματολογικά, διαφορά (-€1.431.312)

Έρευνα για τη σπατάλη

Μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου χαιρέτισε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται με στόχο να ελεγχθεί η άσκοπη δαπάνη στα φάρμακα, αλλά και ταυτόχρονα, όπως είπε, οι σημαντικές εξοικονομήσεις που υπάρχουν να επιστρέψουν στον ασθενή, ώστε να του δίνουν πρόσβαση σε φάρμακα που είναι και νέας γενιάς και τα οποία τα δικαιούται. «Βλέπουμε ότι πράγματι γίνεται μια αρκετά καλή δουλειά, αφού όλα αυτά όλα αυτά που μας έχει αναφέρει θα λειτουργήσουν ομαλά, γίνεται μια καλή δουλειά προς όφελος των οικονομικών των φαρμακευτικών υπηρεσιών. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι αυτή η εξοικονόμηση των λεφτών να μετακυλησθεί στους ίδιους του ασθενείς», ανέφερε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη. Είπε ακόμα ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μια έρευνα, εκεί που υπήρχε σπατάλη εκατοντάδων ή εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες και η ανάλογη τιμωρία, και να υπάρξει ευαισθητοποίηση τόσο από φαρμακοποιούς όσο και από γιατρούς ώστε να μην σπαταλούν άδικα λεφτά του δημοσίου.

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)