Imagine Cup: Dream it, build it, live it

Έπαθλο $50.000, συμμετοχή στο Microsoft YouthSpark Boot Camp και μια συνάντηση με τον Bill Gates. Καθόλου άσχημα για αρχή, αν φιλοδοξείς να αλλάξεις τον κόσμο. Πόσω μάλλον αν είσαι μόλις 22 ετών, όπως οι  δύο φοιτητές ιατρικής από την Αυστραλία, που ήταν φέτος οι μεγάλοι νικητές του Imagine Cup, του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας της Microsoft. Σ’ αυτόν έλαβαν μέρος περισσότεροι από 250 σπουδαστές, εκπροσωπώντας 80 χώρες, από τις οποίες προκρίθηκαν 35 ομάδες για τον τελικό στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Φετινό σύνθημα: Dream it, build it, live it.

Το Imagine Cup διοργανώνεται τα τελευταία 12 χρόνια, με την Κύπρο να συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά.  Όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός το 2003 έλαβαν μέρος, περίπου, 2.000 φοιτητές από 25 χώρες και από τότε έχουν περάσει από τη διοργάνωση 1.75 εκ φοιτητές από 190 χώρες. «Ο διαγωνισμός αφήνει ένα παγκόσμιο αποτύπωμα, ενθαρρύνοντας τη λογική ότι δεν υπάρχουν σύνορα και όρια στην καινοτομία και την τεχνολογία. Αυτό μας κάνει να ξεχωρίζουμε από άλλες παρόμοιες διοργανώσεις. Θέλουμε να εμπνεύσουμε αυτούς τους φοιτητές, που αποτελούν ουσιαστικά το μέλλον μας», δήλωσε στο IN Business η Victoria Grady, senior director, developer audience strategy της Microsoft.
 

Όπως εξήγησε, πέρα από το όραμα που αφορά στο μέλλον της καινοτομίας, στόχος της Microsoft είναι όπως αυτοί οι νέοι αποκτήσουν διαρκείς δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μετά τον διαγωνισμό ως πολίτες του κόσμου: «Αποκτούν εμπειρίες και αυτοπεποίθηση. Δεν αρκεί μόνο μια καλή ιδέα, μαθαίνουν πώς να χτίσουν πάνω σ’ αυτή, πώς να τη συζητήσουν, να την παρουσιάσουν, να προσελκύσουν επενδυτές και ίσως να την βγάλουν στην αγορά». Σύνθημα του διαγωνισμού ήταν το «dream it, build it, live it», με τους φοιτητές να δημιουργούν πέρα από τα όρια της φαντασίας των πολλών.

Η αποθέωση της καινοτομίας στο Σιάτλ
Μετά, λοιπόν, από 12 χρόνια το Imagine Cup διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην «πρωτεύουσα» της Microsoft - το Σιάτλ - και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όπου παρουσιάστηκαν οι πρωτοποριακές ιδέες 35 ομάδων σπουδαστών από 34 χώρες.
Νέες πλατφόρμες παιχνιδιών, έξυπνες και πρωτοποριακές ιδέες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας λίγο καλύτερη και σίγουρα ευκολότερη παρουσιάστηκαν σε γκουρού της τεχνολογίας, δημοσιογράφους από όλο τoν πλανήτη, προγραμματιστές, πιθανούς επενδυτές και άλλους φοιτητές. Οι αίθουσες των παρουσιάσεων πλημμύρισαν από γκατζετάκηδες και technology freaks από κάθε άκρη της Γης. Από τη Βραζιλία μέχρι την Κορέα και από τη Ρωσία και τον Καναδά μέχρι τη μικρή Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν μονάχα 20 λεπτά και σε αυτά έπρεπε να παρουσιάσουν στους κριτές τις τεχνολογίες που είχαν αναπτύξει, χρησιμοποιώντας εργαλεία της Microsoft . Στόχος δεν ήταν απλώς μια καινοτόμος ιδέα, αλλά και η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου και εφικτού επιχειρηματικού πλάνου. Υπέρτατος σκοπός ήταν η διεκδίκηση ενός βραβείου, όμως η εμπειρία της όλης διαδικασίας αποτελούσε από μόνη της το σημαντικότερο έπαθλο, όπως δήλωναν και οι ίδιοι οι μαθητές. Εξάλλου, δεν είναι λίγο η ιδέα σου να ξεχωρίζει ανάμεσα σε 170 παγκοσμίως και να περιτριγυρίζεσαι από μεγαθήρια του κλάδου!
Μετά από δύο μέρες παρουσιάσεων στους απαιτητικούς κριτές τα αποτελέσματα είχαν βγει και όλα ήταν έτοιμα για την τελετή απονομής στο Washington State Convention Center. Η αίθουσα ήταν γιγαντιαίων διαστάσεων και πλημμυρισμένη από χιλιάδες άτομα. Με τους διοργανωτές να φιλοξενούν για πρώτη φορά τον διαγωνισμό στο «σπίτι» τους, το κλίμα ήταν εξαιρετικά πανηγυρικό. Η μπάντα του πανεπιστημίου της πόλης πραγματοποίησε εντυπωσιακή είσοδο, ξεσηκώνοντας το κοινό και η «γιορτή» ξεκίνησε!
«Είναι, σίγουρα, ένας διαγωνισμός, όμως περισσότερο από αυτό είναι μια γιορτή. Γιορτάζουμε την καινοτομία και την τεχνολογία», είπε εύστοχα η παρουσιάστρια και έδωσε το έναυσμα για την απονομή των βραβείων του Imagine Cup 2014.

Η ιδέα που «σήκωσε» το Imagine Cup 2014
Στις τρεις κατηγορίες - World Citizenship, Παιχνίδια,  Καινοτομία - βραβεύτηκαν από τρεις ομάδες και οι νικητές της κάθε μίας ανέβηκαν στη σκηνή για να απαντήσουν στις τελικές ερωτήσεις των κριτών. Οι Satya Nadella, CEO της Microsoft, Hadi Partovi, συνιδρυτής του Code.org και Erik Martin, γενικός διευθυντής της Reddit, ανέδειξαν τους μεγάλους νικητές που δεν ήταν άλλοι από τους Αυστραλούς φοιτητές με το project Eyenaemia.
Η ιδέα φαινομενικά απλή, αλλά πρακτική και πρωτοπόρα από τους δύο 22χρονους φοιτητές της ιατρικής: Βγάζοντας μια φωτογραφία selfie με το κινητό μπορεί κανείς να εξακριβώσει αν πάσχει από αναιμία, χωρίς να χρειάζονται αιματολογικές αναλύσεις. Η εφαρμογή κάνει ανάλυση του οπτικού αποτελέσματος, εξετάζοντας τη χρωματική απόκλιση του κάτω βλεφάρου από το φυσιολογικό και ήδη δοκιμάζεται κλινικά σε δυο νοσοκομεία της Μελβούρνης. Έτσι, πέρα από το χρηματικό έπαθλο των $50.000 στην κατηγορία World Citizenship και τη συμμετοχή σε Boot Camp τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας της Microsoft, σήκωσαν το κύπελλο του Imagine Cup 2014 και εξασφάλισαν μια συνάντηση με τον Bill Gates.
«Αυτό που με συναρπάζει περισσότερο από όλα είναι ότι ζούμε σε μια εποχή όπου μπορούμε να φανταστούμε το αδύνατο και να το κάνουμε πιθανό. Είναι υπέροχο να σας βλέπουμε να ανταγωνίζεστε με ένα πνεύμα το οποίο θα μας κάνει όλους ακόμα καλύτερους», τόνισε ο CEO της εταιρείας, Satya Nadella, μιλώντας στους διαγωνιζόμενους φοιτητές.

Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους παρευρισκόμενους ανέφερε πως το συναρπαστικό με την ανάπτυξη λογισμικού είναι ότι ένα ή δύο άτομα, με μια πολύ καλή ιδέα σε έναν κοιτώνα ή σε ένα γκαράζ, μπορεί να δημιουργήσουν κάτι το οποίο ίσως να επηρεάσει τις ζωές όλου του κόσμου. «Οι νέοι καινοτόμοι δημιουργοί βλέπουν πράγματα που εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε. Με τεχνολογίες, όπως το cloud computing και τα smartphones, η πιθανότητα να δημιουργηθεί κάτι που θα έχει παγκόσμια επιρροή είναι μεγαλύτερη από ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι το Imagine Cup είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για αναγνώριση και επιβράβευση της νεανικής καινοτομίας.

Ένα βραβείο για την Κύπρο
Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό από την ομάδα φοιτητών ij Developers του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με το πρόγραμμα Ladybug και κατόρθωσε να εξασφαλίσει ένα από τα τρία βραβεία των χορηγών του Imagine Cup 2014, παρά τις αναποδιές που είχε η αποστολή. Οι δύο από τους τέσσερις της ομάδας δεν κατάφεραν να μεταβούν στο Σιάτλ, ενώ μια από τις βασικές συσκευές τους υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Παρόλα αυτά, το Ladybug απέσπασε το Facebook Creativity Award.



Η τεχνολογική πρόταση αφορά μια έξυπνη λύση για σπίτια, οργανισμούς και επιχειρήσεις, ώστε να μειώσουν αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με ένα σύστημα άμεσης παρακολούθησης και ελέγχου των ηλεκτρικών συσκευών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας εφαρμογής και μιας συσκευής, που ονομάστηκε Leaf, στην οποία συνδέονται οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού. Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει μέσω διαδικτύου ή κινητής συσκευής ταμπλέτας ή τηλεφώνου. Πέραν της εφαρμογής, οι χρήστες του Ladybug έχουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες τεχνολογίες, ώστε να παρακολουθούν τη λειτουργία των συσκευών, να εξασφαλίζουν έξυπνες λύσεις και συμβουλές για οικονομική λειτουργία.

Με μέντορα τον Γιώργο Θεοχάρους, τελειόφοιτο στον κλάδο engineering του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η ομάδα ij Developers αποτελείτο από τους φοιτητές Γρηγόρη Vishnumolakala, Pooya Charmarai Tohidi, Seyed Hessan Adnani Hosseini και Ali Tayari.

Στην Κύπρο οι εθνικοί τελικοί διοργανώνονται από τη Microsoft και φέτος πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη της Wargaming, η οποία εξειδικεύεται στα διαδικτυακά παιχνίδια.

«Αυτό είναι το πρώτο σκαλοπάτι για να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε το προϊόν μας, με στόχο την επέκταση σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική», δήλωσε ο Pooya Charmarai, σχολιάζοντας τη βράβευση.
Το βραβείο του Facebook στην ουσία αποτελεί διαφημιστική προβολή αξίας €25.000, που θα δώσει την ευκαιρία στην ομάδα να προωθήσει την κατασκευή της σε εκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου. «Το βραβείο δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα να προωθήσει το έργο της μέσω των διαφημίσεων του Facebook και να προσεγγίσει δισεκατομμύρια πολίτες» ανέφερε ο κ. Θεοχάρους, ενώ ο Gregoris Vishnumolakala χαρακτήρισε τη συμμετοχή στο Imagine Cup, από μόνη της, ως τη σημαντικότερη εμπειρία. «Είναι σπουδαίο κατόρθωμα και οι κόποι οκτώ μηνών να επιβραβεύονται με ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση», πρόσθεσε.


 

IMAGINE CUP WORLD CHAMPION

 

Eyenaemia, Αυστραλία - Τρόπαιο Imagine Cup & συνάντηση με Bill Gates.

       

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

 

 

Ομάδα

Χώρα

Project

Έπαθλο

Brainy Studio

Ρωσία

TurnOn

$50.000 & συμμετοχή στο PAX Boot Camp

Bomon

Κορέα

Under Bed

 $10,000

 Illogic

Αίγυπτος

Puppy in Bubble

$5,000

 

 

 

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

 

 

 

Ομάδα

Χώρα

Project

Έπαθλο

Estimeet

Νέα Ζηλανδία

Estimeet

$50.000 & συμμετοχή στο Microsoft Ventures Boot Camp

Tep

Ουγγαρία

Tep

$10.000

 Butterfly

Μπαχρέιν

Nail Polish Mixer

$5.000

 

 

 

 

WORLD CITIZENSHIP

 

 

Ομάδα

Χώρα

Project

Έπαθλο

Eyenaemia

Αυστραλία

Eyenaemia

$50.000 & συμμετοχή στο Microsoft YouthSpark Boot Camp

Smart crew

Ταϊβάν

Versatility of Usens: From Lab to Life

$10.000

Access Earth

Ιρλανδία

Access Earth

$5.000

 
           

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης