Οι λαϊκισμοί του Ν. Παπαδόπουλου

Επικίνδυνο και επιζήμιο παιχνίδι παίζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου και ειδικά σε σχέση με τα άτομα που προτείνει ο Wilbur Ross και το Tyrus Capital για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στα ΜΜΕ έκανε λόγο για «διωγμό των Ρώσων από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου», αλλά και ότι «στο νέο ΔΣ θα μείνουν μόνο αυτοί που είναι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη».
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό, ανέφερε ότι «η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση έχουν στείλει το μήνυμα ότι οι Ρώσοι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών βρίσκονται υπό διωγμό». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «πρέπει να σεβόμαστε τα συμφέροντα των Ρώσων μετόχων που έχασαν χρήματα με το κούρεμα και μετατράπηκαν σε μετόχους της Τράπεζας Κύπρου».

Η  παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΚΟ στα δρώμενα της Τράπεζας Κύπρου είναι αδιανόητη. Οι τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου είναι επιφανειακές και επικίνδυνες για την ισορροπία της Τράπεζας, που στο κάτω- κάτω είναι ιδιωτική εταιρεία. Πολύ περισσότερο, είναι αντίθετες με τα όσα πρέσβευε και διεμήνυε τα τελευταία χρόνια και ειδικά επί διακυβέρνησης Χριστόφια.  Vladimir Strzhalkovskiy και Viktor Felixovich Vekselberg, μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, ο πρώτος μάλιστα και κουρεμένος καταθέτης, αποτελούν ισχυρά ονόματα στο ρωσικό χώρο αλλά πρωτίστως πρόκειται για άτομα που έβαλαν το απαιτούμενο χρήμα στην τράπεζα για να έχουν και την ανάλογη συμμετοχή στο συμβούλιο.

Να ενημερώσουμε τον κ. Παπαδόπουλο ότι ο Vladimir Strzhalkovskiy είναι κουρεμένος μέτοχος και επένδυσε 45 εκ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αντιπροσωπεύοντας το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα και ο Viktor Felixovich Vekselberg (Renova Group) κατέχει 5,45% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Και οι δύο Ρώσοι επιχειρηματίες είναι στενοί συνεργάτες του Πούτιν.

Οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου περί μη ύπαρξης Ρώσων στο ΔΣ και περί διωγμών το μόνο που κατορθώνουν είναι να ρίξουν –αδικαιολόγητα- λάδι στη φωτιά των σχέσεων Κύπρου Ρωσίας.

Επιπρόσθετα, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο»,  ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ελέγχουν ήδη τον Συνεργατισμό και την Ελληνική Τράπεζα, και θέλουν να ελέγχουν, μαζί με τους μετόχους και την Τράπεζα Κύπρου. Αυτό, είπε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα μείνουν μόνο αυτοί που είναι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη. Τι είναι πιο σημαντικό άραγε; Ο δικηγόρος κάποιου ή τα χρήματα που έβαλε στην τράπεζα;  

Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο Νικόλας Παπαδόπουλος γιατί παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Τράπεζας Κύπρου στην πλέον καθοριστική στιγμή για το μέλλον. Μετά από άντληση 1δις από διεθνούς κύρους επενδυτές οι οποίοι εμπιστεύτηκαν όχι μόνο την τράπεζα αλλά και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί.  

Η όλη στάση του κ. Παπαδόπουλου θυμίζει τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα περί «κλεφταράδων των αγορών». Ας προσέξει λοιπόν ποια οδό αποφάσισε να ακολουθήσει.  

ΥΓ: Όλως παραδόξως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν ενοχλήθηκε που εκτός ΔΣ έμειναν οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής τράπεζας

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;