Roger Flynn: Κάντο όπως ο Branson

Συμβούλευε τον σερ Richard Branson για συμφωνίες και επιχειρηματικές ιδέες, μεταμόρφωσε το εταιρικό μοντέλο της Prudentia και την κουλτούρα των 6.500 ανθρώπων της, όταν εργαζόταν εκεί ως γενικός διευθυντής λιανικού εμπορίου και δημιούργησε τρεις επικερδείς εμπορικές επιχειρήσεις στο BBC, όταν 4.500 υπάλληλοι μεταφέρθηκαν εκεί από τον δημόσιο τομέα. Αυτός είναι ο Roger Flynn, ένας συναρπαστικός μέντορας που θα βρεθεί στο 12ο Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις 22 Οκτωβρίου, για να προτείνει απτές και πρακτικές λύσεις στις προκλήσεις των ημερών μας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει τον τίτλο του CEO, αλλά σε λίγους αξίζει να λέγονται ηγέτες. Ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές για τις επιχειρήσεις, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, ο ρόλος ενός αληθινού ηγέτη είναι καθοριστικός για την πορεία μιας εταιρείας. «Ηγέτης είναι κάποιος που μοιράζει ελπίδα» είχε αναφέρει ο Ναπολέων. Σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, με τους εργαζόμενους να αγωνίζονται για να επανακτήσουν κίνητρο και να οραματιστούν εκ νέου το μέλλον της εταιρείας και το δικό τους.

Κύριε Flynn, σε όλο και περισσότερες εταιρείες στην Κύπρο οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται και τις απαιτήσεις για περισσότερη παραγωγικότητα να αυξάνονται. Πώς μπορούμε να τους δώσουμε, εκ νέου, κίνητρο;
Αν δώσεις ελπίδα στους εργαζόμενους, αν τους ενθαρρύνεις προς μια ενδιαφέρουσα κατεύθυνση και αν νιώθουν ότι ακολουθούν έναν αξιόπιστο ηγέτη, τότε θα αποδώσουν πολύ περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε. Χρειάζεται να εμπνευστούν, να πάρουν ενέργεια, να νιώσουν ότι έχουν την εμπιστοσύνη της εταιρείας και τότε σίγουρα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με όσα μπορούν να πετύχουν.

Πώς μπορεί μια εταιρεία με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αναθερμάνει τις εργασίες της;
Η εταιρεία αυτή πρέπει πρώτα να επανεξετάσει τι ακριβώς κάνει και πώς το κάνει. Πρέπει να μπει σε ρυθμό και νοοτροπία ολοκληρωτικής αλλαγής. Θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της, καθώς και το επιχειρηματικό της μοντέλο και με κάτι πρωτοποριακό να ταρακουνήσει την αγορά. Αν δεν το κάνει αυτή, θα το κάνει άλλη. Πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τον ανταγωνισμό και τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα να αναζητήσει έμπνευση εκτός Κύπρου. Στην ουσία πρέπει να ψάξει για καινούργιο όραμα και να χτίσει νέο πλάνο για ένα πιο συναρπαστικό μέλλον.

Ποια βασικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας ηγέτης, για να οδηγεί και να εμπνέει το προσωπικό του;
Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να σχηματίσει το εταιρικό όραμα και ακολούθως να κάνει το προσωπικό να πιστέψει σ’ αυτό και να εργαστεί σκληρά για την πραγματοποίησή του. Ο ηγέτης αυτός οφείλει να επικοινωνεί διαρκώς με όλους και να τους ενθαρρύνει, να εννοεί όσα λέει και να λέει όσα εννοεί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να τον εμπιστευτούν και για να γίνει αυτό οφείλει κι εκείνος να εμπιστευτεί αυτούς. 

Σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνει μια επιχείρηση και τα τρία που οφείλει να αποφύγει;
Μια επιχείρηση πρέπει να έχει σχέδιο που να στοχεύει σε ένα καλύτερο αύριο, να παραμένει προσηλωμένη στους πελάτες και στην καινοτομία και να χειρίζεται τους υπαλλήλους της με βάση τις αξίες της. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να κάνει ό,τι έκανε προηγουμένως και να περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να μειώνει τους μισθούς του προσωπικού και να αναμένει ότι δεν θα αποχωρήσουν και δεν μπορεί να νομίζει ότι μια απλή μείωση δαπανών θα  φέρει την επιτυχία.

Εργαστήκατε με μεγάλους επιχειρηματικούς ηγέτες, όπως ο Richard Branson. Ποια χαρακτηριστικά νομίζετε ότι τους κάνουν να ξεχωρίζουν; 
Οι ηγέτες που ξεχωρίζουν έχουν πολλή κατανόηση και πολύ καλή γνώση της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται, αλλά και της εταιρείας που διευθύνουν. Προβλέπουν πώς θα κινηθούν τα πράγματα πριν από τους άλλους και προηγούνται των αλλαγών. Είναι πελατοκεντρικοί και έρχονται σε συχνή επαφή με τους πελάτες. Είναι εξαιρετικά επικοινωνιακοί, διανέμουν σωστά τις εργασίες και δίνουν έμπνευση στους άλλους, ώστε να προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν. Εμπιστεύονται το προσωπικό τους, αλλά και την ίδια τους την κρίση, λαμβάνοντας γρήγορες και ορθές αποφάσεις.

Ποια είναι η δική σας πηγή έμπνευσης και το προσωπικό σας απόφθεγμα;
Παίρνω έμπνευση όταν βλέπω το προσωπικό να πετυχαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να ονειρευτεί και να μετατρέπεται σε ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για τον ίδιο τον οργανισμό. Το προσωπικό μου μότο για την επιτυχία είναι: «Στόχευε το φεγγάρι. Ίσως και να φτάσεις εκεί».

 

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης