ΚΕΦΕΑ: Καινοτόμα φάρμακα στο ΓεΣΥ
06:55 - 08 Οκτωβρίου 2014
Επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας δηλώνει η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ). Αυτό είναι πάγιο αίτημα, όχι μόνο της ΚΕΦΕΑ, αλλά κι όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της υγείας. Ο κόμπος έφτασε πλέον στο κτένι και ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής έχει δρομολογήσει τα πράγματα προς τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ από το 2015.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ Κυριάκος Μικέλλης, σε συνέντευξή του στο ΙnBusinessNews, αναφέρει τις βασικές θέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών που εκπροσωπεί για το ΓεΣΥ, ενώ τονίζει ότι αποστολή της ΚΕΦΕΑ είναι η πρόσβαση των Κυπρίων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.
Ποιες είναι οι βασικές θέσεις της ΚΕΦΕΑ για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ΓEΣΥ;
Η ΚΕΦΕΑ είναι ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμογής ενός Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο, το οποίο θα μειώσει τις ανισότητες μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα και θα εγγυάται ίση και γρήγορη πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα. Παράλληλα, στο νέο σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ευημερία και η προστασία της υγείας του κυπριακού πληθυσμού. Οι θέσεις της ΚΕΦΕΑ επί των βασικών αρχών του αναθεωρημένου νομοσχεδίου συνοψίζονται στα εξής:
- Ο γιατρός θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής φαρμακευτικής αγωγής για τον ασθενή του και θα πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης στη βάση της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου (γενόσημο ή πρωτότυπο).
- Σε σχέση με την αποζημίωση φαρμάκων, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μορφή ομαδοποίησης θα έχει επιπτώσεις στην πρόσβαση ασθενών σε θεραπευτικές επιλογές. Πιστεύουμε πως η κατηγοριοποίηση με βάση τη θεραπεία θα πρέπει να αποφευχθεί.
- Αναφορικά με τη σύσταση συμβουλευτικών σωμάτων προς τον Υπουργό Υγείας για τον καταρτισμό του καταλόγου φαρμακευτικών προϊόντων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την αποζημίωσή τους στο πλαίσιο του ΓEΣΥ, η ΚΕΦΕΑ υποστηρίζει ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο σώμα και ο διορισμός των μελών της να γίνεται στη βάση μιας διαφανούς διαδικασίας.
- Δεδομένου ότι υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που είναι σε θέση να ελέγξουν το κόστος, ζητούμε όπως αφεθεί περιθώριο στον προϋπολογισμό για συμπερίληψη καινοτόμων φαρμάκων στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ΓEΣΥ που θα παρέχει ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνεται στη μελέτη Mercer.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει (ή να αλλάξει) ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς σε φάρμακα;
Σίγουρα η εφαρμογή του ΓEΣΥ αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα προς την ίση αντιμετώπιση αλλά και πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, αφού πλέον θα έχουμε ένα ενοποιημένο σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο σύστημα προβλέπει την καθολική και υποχρεωτική συμμετοχή όλων των Κυπρίων, θα πρέπει να εφαρμοστούν τέτοιοι κανονισμοί και διαδικασίες που θα διέπονται από διαφάνεια, καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και θα επιτρέπουν την πρόσβαση των ασθενών σε εκείνα τα φάρμακα που οι θεράποντες ιατροί κρίνουν ως τα καταλληλότερα για τον κάθε ασθενή. Παράλληλα, η εισαγωγή εμπιστευτικών συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και οι συμφωνίες επιμερισμού του κινδύνου, με τις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις, μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.
Ποιο είναι το ιδανικότερο σύστημα/ πρακτική ξένων χωρών πάνω στη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς;
Ιδανικό σύστημα υγείας δεν υπάρχει. Και ούτε μπορούμε να αντιγράψουμε ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε μια άλλη χώρα. Αυτό όμως που είναι σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, είναι να προσαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο το σύστημα ούτως ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Τι γίνεται με τα καινούργια φάρμακα; Ποιο είναι το πλαίσιο διακίνησής τους στην Κύπρο;
Όπως σημείωσε και ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας, η Κύπρος υστερεί πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά τη χορήγηση νέων φαρμάκων. Αυτό οφείλεται στην απουσία ΓEΣΥ, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι που να επιτρέπουν την ένταξη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως ΚΕΦΕΑ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρώπη γύρω στα 70 νέα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία για να εγκριθούν σημαίνει ότι προσφέρουν κάτι περισσότερο από ότι προσφέρουν οι υπάρχουσες θεραπείες. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, μπορούν να είναι διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα ενώ στον δημόσιο τομέα στην Κύπρο διατίθενται ελάχιστα, ίσως και κανένα.
Ποια είναι η αποστολή της ΚΕΦΕΑ;
Η ΚΕΦΕΑ ιδρύθηκε το 2006 και αντιπροσωπεύει την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία στην Κύπρο. Μέλη της είναι οι εταιρείες GSK, Lilly, MSD, Novartis, Pfizer, Sanofi, Amgen Hellas και η Genesis Pharma. Αποστολή της ΚΕΦΕΑ είναι η πρόσβαση των Κυπρίων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Μεταξύ των στόχων της είναι η εξασφάλιση συνεχούς διάθεσης φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, η παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η επιστημονική ενημέρωση των λειτουργών υγείας σε θέματα θεραπευτικών αγωγών και η διασφάλιση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών στόχων που αφορούν το ψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο.