Τι έκαναν οι big four το 2013

Η τρόικα στις τελευταίες επισκέψεις της στην Κύπρο έχει εκπλαγεί από τις ενδείξεις ότι η κυπριακή οικονομία διατηρεί το στάτους του κέντρου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Απτό παράδειγμα τα αποτελέσματα των τεσσάρων μεγάλων οίκων παροχής υπηρεσιών.

Παρά το πρωτόγνωρο περιβάλλον στο οποίο λειτούργησαν το 2013, από τις εκθέσεις διαφάνειας των τεσσάρων μεγάλων οίκων στην Κύπρο, διαφαίνεται ότι οι εργασίες διατηρήθηκαν.

PwC, KPMG, Deloitte και EY διατήρησαν για το 2013 το επίπεδο των εργασιών τους στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012.

Η PwC Κύπρου, έκλεισε τη χρονιά με κύκλο εργασιών 77.3εκ. ευρώ σε σύγκριση με 74.8εκ. ευρώ το 2012. Φορολογικές και νομικές συμβουλές απέφεραν στην PwC 47.7εκ. ευρώ σε σύγκριση με 45.4εκ. ευρώ το 2012. Ο τομέας των συμβουλευτικών υπηρεσιών και assurance απέφερε 29.6εκ. ευρώ σε σύγκριση με 29.4εκ. ευρώ. 

«Οι πελάτες μας, μας έχουν επιδείξει εμπιστοσύνη και θέλω να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου», αναφέρει ο CEO της εταιρείας Ευγένιος Ευγενίου.  Αναγνωρίζουμε, προσθέτει, τον ρόλο μας στην προσπάθεια για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην κοινωνία και γι’ αυτό και λαμβάνουμε μέρος σε συζητήσεις με τους ρυθμιστές και τα επαγγελματικά σώματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η KPMG Κύπρου, έκλεισε το 2013 με πτώση του κύκλου εργασιών κατά 7.1% στα 50.4εκ. ευρώ. Το 2012 τα έσοδα του οίκου ήταν στα 54.2εκ. ευρώ. Ο τομέας των ελεγκτικών υπηρεσιών έκλεισε στα 36.7εκ. ευρώ, των φορολογικών στα 11.6εκ. ευρώ και των συμβουλευτικών υπηρεσιών στα 5.9εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Αντρέα Χριστοφίδη, παρά την οικονομική κρίση, παρατήρησαν ότι η αγορά συνέχισε να ανταποκρίνεται θετικά προς τον οίκο. «Ως αποτέλεσμα των μέτρων (από τους διεθνείς δανειστές) η αγορά αναγκάστηκε να λειτουργεί σε πρωτόγνωρες συνθήκες και αναγκάστηκε να επανασχεδιάσει στρατηγικές και διαχείριση κόστους». 

Μικρή μείωση παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών της Deloitte Κύπρου για το έτος που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Συγκεκριμένα, από 32εκ. ευρώ το 2012 σε 31.1εκ. ευρώ το 2013. Ο οίκος αποδίδει τη μείωση στην αναδιοργάνωση του τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και σε κάποια έργα που ανέλαβε η εταιρεία για το 2012. Από το ελεγκτικό κομμάτι και άλλες απευθείας σχετιζόμενες υπηρεσίες, η Deloitte άντλησε 19εκ. ευρώ ή 61% του κύκλου εργασιών. Τα υπόλοιπα 12.1εκ. ευρώ προήλθαν από κυρίως από φορολογικές και νομικές υπηρεσίες (6.1εκ. ευρώ). 

«Πιστεύω πως έχουμε θέσει τις βάσεις ώστε η φίρμα να αντεπεξέλθει στα επόμενα δύσκολα χρόνια διατηρώντας την αφοσίωση μας στην ποιότητα, διαχειριζόμενοι την έκθεση μας σε ρίσκο και υιοθετώντας ένα παγκόσμιο όραμα», σημειώνει ο Κρίστης Χριστοφόρου CEO της Deloitte Κύπρου.  

Τα αποτελέσματα της ΕΥ Κύπρου αφορούν το φορολογικό έτος 30/6/2013-30/6/2014. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 18.5εκ. από 15.4εκ. ευρώ σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη φορολογική χρονιά.
Το 59.5% (11εκ. ευρώ) των εσόδων της ΕΥ προέρχεται από ελεγκτικές υπηρεσίες. Ποσό 3.6εκ. προήλθε από φορολογικές υπηρεσίες ενώ άλλα 3.4εκ. ευρώ προήλθαν από άλλες μη-ελεγκτικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι η ΕΥ δεν προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης εταιρειών στους ίδιους πελάτες στους οποίους παρέχει υπηρεσίες ελέγχου.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Δημητρίου, Country Leader της ΕΥ Κύπρου, η εταιρεία το τελευταίο διάστημα επενδύει σε ανθρώπινο δυναμικό με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών. «Η παροχή υπηρεσιών στο ανώτατο επίπεδο ποιότητας εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα της ΕΥ και βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για εξυπηρέτηση των πελατών μας, δημιουργία εύκαιρων στο προσωπικό μας και συνεισφορά στην κοινωνία στην οποία εργαζόμαστε.» 

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)