powered by

Πατσαλής: Τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν συσσωρρευτεί

Τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια καλά κρατούν. Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και το προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στα καθήκοντα του, με αποτέλεσμα η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών να μην είναι επαρκής και σε κάποιες περιπτώσεις να παραβιάζονται οι αρχές της υγείας και της ασφάλειας.

Άλυτο, επίσης, παραμένει και το πρόβλημα των πρόωρων αφυπηρετήσεων, καθώς και των αντικαταστάσεων σε περίπτωση που το προσωπικό λαμβάνει άδεια ασθενείας.

Από την άλλη το μορατόριουμ στις νέες προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα συνεχίζεται και για το 2014, αφήνοντας το αρμόδιο Υπουργείο ανήμπορο να επιλύσει τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει.

 

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, παραδέχεται ότι τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν συσσωρευτεί και ότι  μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο, προσθέτει πως οι όποιες αντιδράσεις του προσωπικού επιδεινώνουν το πρόβλημα και ταλαιπωρούν τους πολίτες.

“Ναι, συμφωνώ έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ναι, έχουμε πρόβλημα. Το παραδεχόμαστε. Έχουμε πρόβλημα ως χώρα, ως νοσηλευτήρια. Αν είναι αυτό, που θέλουμε να αναδείξουμε, το λέω και εγώ. Το να αντιδρούμε και να ταλαιπωρούμε τον πολίτη  επιδεινώνουμε το πρόβλημα”, είπε ο κ. Πατσαλής.

Ταυτόχρονα, δηλώνει πως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην υγεία θα επιλυθούν μόνο με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και τις αυτονομήσεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Για το πρόβλημα των πρόωρων αφυπηρετήσεων, ο κ. Πατσαλής θεωρεί ότι οι πρόσφατες πρόωρες αφυπηρετήσεις είναι λίγες στον αριθμό, ωστόσο, σημείωσε, πως αναμένονται σύντομα αρκετές κανονικές αφυπηρετήσεις, θέσεις για τις οποίες το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να τις αντικαταστήσει.

Είπε πως αυτές τις μέρες αναμένονται οκτώ πρόωρες αφυπηρετήσεις, ενώ μέσα στο 2014, 2015 και 2016 αναμένονται τριάντα κανονικές αφυπηρετήσεις.

Σημείωσε πως όταν οι αφυπηρετήσεις αφορούν ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, το Υπουργείο Υγείας, κατ` εξαίρεση από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, αντικαθιστά τις θέσεις με εκτάκτους, ενώ για τους ωρομίσθιους εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι θα συμπληρώνεται μια θέση για κάθε πέντε αφυπηρετήσεις ωρομισθίων.

Όπως πρόσθεσε το 2013-2014 υπήρξαν 155 αφυπηρετήσεις ωρομισθίων και άρα με βάση την αντικατάσταση, το Υπουργείο του δικαιούται να αντικαταστήσει 31 από αυτούς.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Φίλιππος Πατσαλής είπε ότι υπάρχει αύξηση του όγκου των εργασιών στα κρατικά νοσηλευτήρια και ότι δεν  έχουν παραχωρηθεί επιπλέον θέσεις για την κάλυψη των αναγκών.

Επιπλέον, είπε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, που απουσιάζει με άδειες ασθενείας, άδειες μητρότητας, εκπαιδευτική άδεια ή άδεια άνευ απολαβών, γεγονός πρόσθεσε, που αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

“Όποτε έχουμε τέτοιες απουσίες”, είπε, “δεν έχουμε μηχανισμό, ούτε κονδύλια να τις αντικαταστήσουμε. Οι αλλεπάλληλες απουσίες ασθενείας δημιουργούν ένα σοβαρό πρόβλημα και ο μόνος τρόπος να στελεχώσεις τις ήδη υποστελεχώμενες κλινικές, είναι να μεταθέσεις κάποιους εκεί και όταν αυτός που μεταθέτεις επικαλείται άδεια ασθενείας δημιουργείται ένα επιπρόσθετο πρόβλημα”.

Επίσης, ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες, ώστε  να παραχωρηθεί η δυνατότητα αντικατάστασης του προσωπικού, που απουσιάζει με άδειες ασθενείας, άδειες μητρότητας, εκπαιδευτική άδεια ή άδεια άνευ απολαβών. Εξήγησε, ωστόσο, πως το κονδύλι αυτό δεν υπάρχει και ότι υπάρχουν όρια στους προϋπολογισμούς για το 2014, 2015 και 2016.

Συνέχισε λέγοντας ότι ενώ υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν στα κρατικά νοσηλευτήρια, ωστόσο, υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η  γυναικολογία, η ακτινοθεραπευτική, η ογκολογία και η καρδιολογία, ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν αιτήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη στροφή των Κύπριων γιατρών ή και νοσηλευτών προς το εξωτερικό, όπου   αναζητούν εργασία, ο Υπουργός Υγείας είπε πως παρόλο που το θέμα είναι πολύ σοβαρό, εντούτοις πρόσθεσε, πως εδώ δεν υπάρχει ζήτηση, λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών, του μορατόριουμ προσλήψεων και της ανάγκης για εξοικονόμηση.

“Το ότι φεύγει κόσμος για δουλειά στο εξωτερικό”, είπε, “αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα”.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου Business Leader στην κατηγορία «Υπηρεσίες»