Ενεργό ηφαίστειο τα οικονομικά του ΡΙΚ

Ενεργό ηφαίστειο που δυνατό να εκραγεί ανά πάσα στιγμή χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και ειδικά το Ταμείο Συντάξεων του Ιδρύματος που παρουσιάζει έλλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου μετά τη συζήτηση των οικονομικών καταστάσεων και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το ΡΙΚ για το 2013.

Εκρηξιγενή χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΡΙΚ λόγω των δημοσιευμάτων που αφορούν διαρροές από την έκθεση για την αναδιοργάνωση του Ιδρύματος, το τελικό μέρος της οποίας θα υποβληθεί την Παρασκευή και κάνει λόγο για μαζικούς πλεονασμούς και απολύσεις, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ζήτησε να εγγραφεί θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ώστε η μελέτη να οδηγηθεί στη Βουλή.

 

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Γεωργίου είπε ότι η δυσμενής κατάσταση των οικονομικών του κράτους επηρέασε αρνητικά τη δυνατότητα του ΡΙΚ να δανείζεται και των οφειλετών του ΡΙΚ να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Πρόσθεσε ότι τα έσοδα του Ιδρύματος από τις διαφημίσεις  και τις εμπορικές του δραστηριότητες μειώθηκαν,  όπως μειώθηκαν και τα έσοδα από την κρατική χορηγία.

Επισημαίνοντας την αποστολή του ΡΙΚ ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ταυτόχρονα δικαιούται να δραστηριοποιείται σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι δεν αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός σε βαθμό αντίθετο με το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η Επιτροπή Ελέγχου παρατηρεί το μεγάλο έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων το οποίο τέλος του 2013 παρουσιάζει έλλειμμα 105 εκ. .  Πρόσθεσε πως το σύνολο των υποχρεώσεων του ΡΙΚ υπερβαίνει το ενεργητικό του ΡΙΚ κατά 117,7 εκ. αναφέροντας ότι η λειτουργία του ΡΙΚ στηρίζεται στη συνέχιση παροχής της κρατικής χορηγίας.

Περαιτέρω είπε ότι σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη των οφειλομένων προς το Ίδρυμα των εμπορικών του χρεωστών, με τις ανείσπρακτες  οφειλές τέλος του 2013 να ανέρχονται στα 3,5 εκ.,  εκ των οποίων τα 2,1 είναι χρέη από διαφημίσεις και να υφίσταται ψηλός κίνδυνος για μη ανάκτηση αυτών των οφειλών.

Κατά τον κ. Γεωργίου ζητήθηκε να ετοιμαστούν εσωτερικοί κανονισμοί για τις προσλήψεις κατά τρόπο που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι επισημάνθηκαν επίσης οι αδυναμίες στην παρακολούθηση των συμφωνιών Μπάρτερ Αγκρίμεντ και ανέφερε ότι θέση της Επιτροπής είναι πως οι συμφωνίες αυτές πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης με μεγαλύτερη προσοχή αφού εκ φύσεως παρουσιάζουν ψηλό κίνδυνο διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είπε στη συνέχεια ότι το ΔΣ καλείται πολύ σύντομα να αξιολογήσει τη μελέτη  για την αναδιοργάνωση του ΡΙΚ, που αφορά το στρατηγικό ρόλο του ΡΙΚ και ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση θα καθοριστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το ΡΙΚ προς την κατεύθυνση επιβίωσης του.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε τη διαχρονική θέση και πεποίθηση του ΑΚΕΛ  ότι το τόπος χρειάζεται δημόσια ραδιοτηλεόραση, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΡΙΚ είναι εκ των ων ουκ άνευ, ειδικά στην ημικατεχόμενη πατρίδα.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την πολυφωνία τόσο στο ΡΙΚ όσο και στα ιδιωτικά κανάλια, η οποία πρέπει να εδράζεται στη δεοντολογία και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ μετά λύπης παρατηρεί ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, το ΡΙΚ μετατρέπεται από κρατικό σε κυβερνητικό κανάλι με σταθερά βήματα.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι πρόκειται για μια ισχυρή παθογένεια που πρέπει να τερματιστεί, είπε ότι παρά τις δημοσίως διατυπωμένες ενστάσεις του κόμματος του, μονότονα και μονοδρομικά το ΔΣ του ΡΙΚ και η Κυβέρνηση κατευθύνουν αυτή τη γραμμή στο ΡΙΚ σκοτώνοντας την πολυφωνία,  η οποία αποτελεί συστατικό της δημοκρατίας.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι ο ρόλος των κομμάτων στη λειτουργία της δημοκρατίας είναι εξίσου σημαντικός με το ρόλο της Κυβέρνησης και παρατήρησε πως όταν οι φωνές των πολιτικών δυνάμεων δεν ακούγονται πληγώνονται η πολυφωνία και η δημοκρατία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι διαχρονικά προβλήματα στο ΡΙΚ εντάθηκαν τον τελευταίο χρόνο και εξήγησε ότι με αφορμή αναφορές στη μελέτη, η οποία έχει καταρτιστεί από ελεγκτικό οίκο με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, προκλήθηκε η δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων στο ΡΙΚ.

Πρόσθεσε ότι τόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και το ΔΣ χαρακτήρισαν την κατάσταση με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και ανέφερε ότι ο διάλογος πρέπει να προηγείται των αποφάσεων.

Είπε επίσης ότι στοιχεία της μελέτης για μαζικούς πλεονασμούς και περικοπές μισθών στους χαμηλόμισθους, την ώρα που δεν αγγίζονται οι υψηλόμισθοι περιέχουν πρόκληση.

Ανακοίνωσε ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε την εγγραφή θέματος για την εξέταση της έκθεσης, είπε ότι το ΑΚΕΛ απορρίπτει εκ προοιμίου τη μετατροπή του ΡΙΚ σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου και ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται με συνταγματικές διατάξεις στις οποίες παρέπεμψε. Είπε ακόμα ότι το παράδειγμα της Ελλάδας είναι προς αποφυγήν.

Ο κ. Δαμιανού είπε επίσης πως κατά τη συνεδρία εξωτερικεύτηκαν έντονες διαφωνίες στους κόλπους του ΔΣ αναφορικά  τη μελέτη, η οποία θα παραδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για εκχώρηση βασικών πτυχών του ΡΙΚ σε άλλους φορείς εκτός κράτους, αναφέροντας ότι δεν είναι αποδεκτές διαδικασίες για μαζική θυματοποίηση των χαμηλόμισθων εργαζομένων του ΡΙΚ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι από τις παρατηρήσεις φαίνεται και σήμερα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά το Ταμείο Συντάξεων και όσον αφορά την αμοιβή του νομικού συμβούλου του Ιδρύματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, όσον αφορά το Ταμείο Συντάξεων, είπε πως η κακοδιαχείριση και πάλι με επενδύσεις σε ομόλογα έφεραν το Ταμείο σε έλλειμμα αφού πολλά εκατομμύρια έχουν εξανεμιστεί.
Πρόσθεσε ότι με την επένδυση σε ομόλογα έχουν εξαφανιστεί 24 εκ.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή του νομικού συμβούλου του ΡΙΚ, ο κ. Προκοπίου είπε ότι το ίδιο δικηγορικό γραφείο πέραν των 40 χρόνων, σχεδόν μισό αιώνα, αμείβεται κάθε χρόνο με 56 χιλ. ευρώ κι επιπλέον μόνο για έξοδα αγωγών για το 2013 πήραν άλλες 31 χιλ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι ως αποτέλεσμα των αγωγών ήταν να εισπραχθούν μόνο 2 χιλ ευρώ. Κατά τον κ. Προκοπίου το 2011 είχε πάρει έξτρα 66 χιλ. ευρώ κι εισπράχθηκαν μόνο 10 χιλ. και το 2012 πήρε 32 χιλ για να πάρει εισπράξεις μόνο 8,5 χιλ.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, δηλώνοντας τη στήριξη του Κινήματος προς το ΡΙΚ και τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, παρέθεσε μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, το έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων και τον κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά το 2015 αν δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυσης.

Εξήγησε πως εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των  συντάξεων 400 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του Ιδρύματος.

Ο κ. Σαρίκας εξήγησε πως φαίνεται ότι διαχρονικά τα ΔΣ του Ιδρύματος  όταν αντιμετώπιζαν ελλείμματα, συμπλήρωναν τα απαιτούμενα ποσά με χρήματα από το Ταμείο Συντάξεων.

Ο κ. Σαρίκας είπε ότι η ελλιπής φρούρηση του ΡΙΚ θέτει σε κίνδυνο το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που Ιδρύματος που είναι το αρχείο του που έχει επίσης μεγάλη ιστορική αξία.

Επίσης διατύπωσε αίτημα για ενημέρωση της Βουλής για το περιεχόμενο της μελέτης για την αναδιοργάνωση του ΡΙΚ

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus