powered by

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον από εταιρείες

Συνεχίζει να λαμβάνει αιτήσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) για την αδειοδότηση νέων εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής επενδυτικών και διοικητικών υπηρεσιών, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που ελκύει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που εξακολουθεί να προσφέρει η κυπριακή οικονομία.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, έχουν αδειοδοτηθεί 169 Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) και 86 Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ΚΕΠΕΥ έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, αφού από περίπου 50 αδειοδοτημένες εταιρείες το 2005, σήμερα (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2014) έχουν ανέλθει στις 169, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξέτασης από την ΕΚΚ 32 αιτήσεων για εγγραφή νέων ΚΕΠΕΥ.

Από τις αρχές του 2014 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΚΚ παραχώρησε 26 άδειες για νέες ΚΕΠΕΥ, σε σύγκριση με 24 που είχε παραχωρήσει την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών
Παράλληλα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, έχουν αδειοδοτηθεί από την ΕΚΚ 86 Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ εκκρεμούν άλλες 109 αιτήσεις για εξέταση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η ΕΚΚ έχει αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν τέθηκε σε λειτουργία ο νέος Νόμος που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες, την αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών αυτών, εκτός των εταιρειών που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας.

Συλλογικές Επενδύσεις
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση οργανισμών στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων (ευρύτερα γνωστές και ως αμοιβαία κεφάλαια) , ο οποίος αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ΕΚΚ.

Συγκεκριμένα, σήμερα υπάρχουν 14 υποβληθείσες αιτήσεις στην ΕΚΚ προς εξέταση για εγγραφή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Παράλληλα έχουν υποβληθεί 12 αιτήσεις για Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση οργανισμών στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον καθώς αποτελεί μια πολύ υποσχόμενη αγορά με πολλές προοπτικές για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και δημιουργία πολύτιμων νέων θέσεων εργασίας.

Σε λειτουργία το νέο πλαίσιο πιστοποίησης προσώπων
Εξάλλου, μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης προσώπων που απασχολούνται ή θα ήθελαν μελλοντικά να απασχοληθούν σε Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), Πιστωτικά Ιδρύματα σε σχέση με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, Εταιρείες Διαχείρισης και Εταιρείες Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ως αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος που έχει επιδειχθεί για συμμετοχή στις εξετάσεις, έχουν καλυφθεί πλήρως οι θέσεις για τις επόμενες εξετάσεις μέχρι και τις αρχές του 2015, ενώ η ΕΚΚ συνεχίζει να δέχεται ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εξετάσεις μέσα στο επόμενο έτος. Για αντιμετώπιση αυτού του ενδιαφέροντος, η ΕΚΚ έχει αποφασίσει όπως οι εξετάσεις διεξάγονται πλέον δύο φορές την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΚ ολοκλήρωσε πρόσφατα, ύστερα από εντατική εργασία που κράτησε δύο περίπου χρόνια, την πλήρη αναδιαμόρφωση του πλαισίου πιστοποίησης προσώπων. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενισχύουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αφού καθιστούν το πλαίσιο πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό και διασφαλίζουν ότι τα άτομα που θα συμβουλεύουν, θα διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια και θα διενεργούν συναλλαγές εκ μέρους επενδυτών, θα έχουν πλέον συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση.

Οι πρώτες εξετάσεις με βάση το νέο καθεστώς έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Τρίτη με μεγάλη επιτυχία.

Τα πιστοποιημένα πρόσωπα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο που τηρεί η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός το οποίο συμβάλει στην αύξηση της διαφάνειας στην αγορά. Το μητρώο θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον ότι τα εγγεγραμμένα άτομα αποδείξουν ότι έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους για συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση. Για να παραμείνει κάποιος στο μητρώο, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε χρόνο συγκεκριμένες ώρες εκπαίδευσης.

 

Δειτε Επισης

Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ellinas Finance ο Κωνσταντίνος Σερβός
Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
Κεντρική Τράπεζα: Τρίτη έκθεση για χαρτοφυλάκια μη νομισματικής πολιτικής σχετικά με το κλίμα
Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης