Powered by

ΥΠΟΙΚ: Υπερβαίνουν τις προσδοκίες οι εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά

Το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς το ευμενέστερο την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014, εκτιμώντας ότι η ύφεση δεν θα υπερβεί το -3%, στο δελτίο διαχείρισης δημοσίου χρέους Οκτωβρίου 2014. Το αντίστοιχο δελτίο Αυγούστου προέβλεπε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2014 μεταξύ 3,5-4%. Σύμφωνα με την 4η αξιολόγηση του μνημονίου η ετήσια συρρίκνωση της οικονομίας για το 2014 προβλέπεται στο 4,2%.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στο 2ο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ (σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους) μειώθηκε κατά -2,5% σε σύγκριση με -3,9% το 1ο τρίμηνο του 2014, σε ετήσια βάση. Το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την πρόβλεψή του ότι η ανάπτυξη το 2014 θα παραμείνει αρνητική, και δεν θα υπερβεί το  3% (-3%), ενώ για το 2015 προβλέπεται ανάκαμψη με τη σταδιακή αποκατάσταση του δανεισμού σε προσιτές τιμές.

 

Ο πληθωρισμός ανήλθε σε 0,8% τον Αύγουστο του 2014 σε σύγκριση με 0,9% τον Ιούλιο του 2014 και για το 2014 ανέρχεται μέχρι στιγμής σε -0,3%.

Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η ανεργία σε μηνιαία εποχικά διορθωμένα στοιχεία, μειώθηκε από 16,1% τον Ιούλιο του 2013 σε 14,9% τον Ιούλιο 2014 (15% τον Ιούνιο του 2014). Το τμήμα του πληθυσμού που πλήττεται περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η ταχεία αύξηση των μακροχρόνια ανέργων.

Η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό κατά το 1ο εξάμηνο του 2014 μειώθηκε κατά 5,1% περίπου, σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2013, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, αναφέρεται ότι τα επερχόμενα τεστ αντοχής των τραπεζών τον Οκτώβριο και η εξέλιξη με το θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, θα είναι οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποδόσεις τους. Αναμένεται επίσης να επηρεάσουν η Ουκρανική κρίση και η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Αναφέρεται επίσης ότι οι Αρχές σκοπεύουν να αναπροσαρμόσουν τον οδικό χάρτη για τα περιοριστικά μέτρα με στόχο την πλήρη κατάργησή τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική σταθερότητα.

Δημοσιονομικές εξελίξεις

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι εξελίξεις σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες.

Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης (GGBB) παρουσίασε πλεόνασμα κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 (οκτώ) μηνών του 2014, της τάξης των €126 εκατ. (0,8% του ΑΕΠ), σε σύγκριση με έλλειμμα €263 εκ. (-1,7% του ΑΕΠ) κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης (GGPB) παρουσίασε πλεόνασμα κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 (οκτώ) μηνών του 2014, της τάξης των € 457 εκατ. (2,9% του ΑΕΠ), σε σύγκριση με πλεόνασμα € 135 εκατ. (0,8% του ΑΕΠ) κατά τη διάρκεια της την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,7%, φθάνοντας τα €4.449 εκατ. κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 (οκτώ) μηνών του 2014, σε σύγκριση με € 4.170 εκατ. κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι συνολικές δαπάνες παρουσίασαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5%, φτάνοντας τα € 4.323 εκατ. κατά τη διάρκεια των πρώτων 8 (οκτώ) μηνών του 2014, σε σύγκριση με € 4.433 εκατ. κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο που συμφωνήθηκε κατά την 5η αναθεώρηση του μνημονίου, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα έπρεπε να παρουσιάσει βελτίωση, με το έλλειμμα να μειώνεται στο  4,7% του ΑΕΠ το 2014, σε σύγκριση με έλλειμμα 5,4% το προηγούμενο έτος.


Δημόσιο χρέος και χρηματοδότηση

Το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 (προκαταρκτικά στοιχεία) ανήλθε σε €18,4 δισ. Ο δείκτης αυτός παραμένει αμετάβλητος από το Δεκέμβριο του 2013.

Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις συνέχισαν να πέφτουν με τις τριμηνιαίες αποδόσεις στην πρωτογενή αγορά να μειώνονται στο 3,9% τον Αύγουστο (δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις το Σεπτέμβριο).

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων παρουσίασαν σημαντική πτώση τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγων των αποφάσεων της ΕΚΤ, αλλά έχουν αυξηθεί και πάλι ακολουθώντας τη γενική τάση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Οι αποδόσεις παραμένουν κάτω από το όριο του 5%.

Η 6η δόση του προγράμματος δεν εκταμιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 (€ 433 εκατ), λόγω μη συμμόρφωσης με τη θέσπιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, όπως απαιτείται από τους εταίρους της Κύπρου στο μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας