Προϋπολογισμό για ψήφο εμπιστοσύνης κατέθεσε η κυβέρνηση Σαμαρά
13:22 - 06 Οκτωβρίου 2014
Με αγιασμό που τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ξεκίνησε η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
Όπως ορίζει το Άρθρο 64 του Συντάγματος, η Βουλή των Ελλήνων συνέρχεται αυτοδικαίως κάθε έτος την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου σε τακτική σύνοδο για τα ετήσια έργα της.
Κατά την ημέρα αυτήν υπάρχει και η συνταγματική υποχρέωση για την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του Προϋπολογισμού της εκάστοτε κυβέρνησης.
Σήμερα η κατάθεση αυτή συνδυάζεται και με την υποβολή πρότασης (γραπτώς ή και προφορικός, κατά τον Κανονισμό) από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία για την ανανέωση εμπιστοσύνης της παρούσας Βουλής προς την κυβέρνησή του.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση το 1974 μέχρι και σήμερα είναι ισοσκελισμένος, κατατέθηκε ήδη από τον Υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σατϊκούρα.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι το κατατεθέν προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το επόμενο έτος. Το ύψος του εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 3% του ΑΕΠ, το οποίο και προσεγγίζει αρκετά τον τεθέντα στόχο, και μάλιστα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, όπως διαβεβαίωσε μέλος του ελληνικού οικονομικού κλιμακίου.
Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται μία σειρά από «λελογισμένες και σε βάθος χρόνου φοροελαφρύνσεις», καθώς και αποκατάσταση των μισθών των ένστολων (στρατού, αεροπορίας, ναυτικού, αστυνομίας, λιμενικού και πυροσβεστικού σώματος), όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.
Όπως δήλωσε παράγωντας του Υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται με την ανοχή της τρόικας, που «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία», αλλά «θα τα παρακολουθεί όλα» έως και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση θα αρχίσει την Τετάρτη.
Έως τότε, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και των Υπουργών Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για μέτρα που αφορούν τα Υπουργεία τους και που θα ληφθούν υπ’ όψιν στην έκθεση αξιολόγησης που θα συντάξει το κλιμάκιο των δανειστών της Ελλάδας.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης θα γίνει μετά την ολοκλήρωση όλων των ομιλιών, και πάντως όχι πέραν της 12ης ώρας, μεσάνυχτα, της Παρασκευής.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα αναχωρήσει μετά για την Ουάσιγκτον όπου την Κυριακή θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να απεμπλακεί από το ΔΝΤ, με το σκεπτικό ότι «πλέον μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες δομές της Ε.Ε.», όπως υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η κυβέρνηση, βλέποντας και στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της να πέφτουν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται αποφασισμένη να κινηθεί έμπρακτα προς την κατεύθυνση «να απαλλαγούμε από το ΔΝΤ», όπως είπε στο ΚΥΠΕ στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. «Ακόμα και εάν δεν γίνει αυτό αμέσως», συμπλήρωσε, «τουλάχιστον θα φανεί ότι ξεκινήσαμε την προσπάθεια, και θα επανέλθουμε».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 3,5% (μέσος όρος), έχει ως βασικό σύνθημά του να «απαλλάξουμε τον λαό από τα Μνημόνια» από το πρώτο βράδυ, που θα εκλεγεί κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι εκ των πραγμάτων, δηλαδή την πορεία της οικονομίας και την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και αυτό το όπλο του».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ