Powered by

Στόχευση των συντάξεων ανικανότητας και αναπηρίας

Την ανάγκη καλύτερης στόχευσης των συντάξεων ανικανότητας και αναπηρίας τόνισε τη Δευτέρα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό.

Η κ. Αιμιλιανίου μιλούσε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατά την οποία συζητήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή των διαδικασιών και της εφαρμογής των σχετικών άρθρων του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, αναφορικά με την εξέταση των αιτήσεων και των ιεραρχικών προσφυγών για σύνταξη ανικανότητας και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Σε δηλώσεις της, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «είναι δικαίωμα του οποιοδήποτε να ζητά επιδόματα, είναι καθήκον της πολιτείας να εξετάζει εάν δικαιούται αυτά τα επιδόματα».

Η Υπουργός είπε επίσης ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση στην υποβολή ιεραρχικών προσφυγών προς το Δευτεροβάθμιο Ιατροσυμβούλιο. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι  το 2010 είχαν υποβληθεί 289 προσφυγές, το 2011 293, το 2012 291, το 2013 314 και το 2014 μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 311 ιεραρχικές προσφυγές.

Είπε, επίσης ότι οι υποθέσεις που απορρίφθηκαν από δευτεροβάθμιο Ιατροσυμβούλιο το 2010 ανήλθαν στο 57,2%, το 2011 στο 56,2%, το 2012 στο 61,5%, το 2013 στο 68,96% και το 2014 έχουν εξεταστεί, όπως είπε, 150 πρόσωπα ενώ εκκρεμεί η εξέταση 181.

Ανέφερε ακόμη ότι το 2012 και το 2013 ο μέσος χρόνος αναμονής από το δευτεροβάθμιο ήταν από 2 έως 4 μήνες και το 2014 μέχρι σήμερα ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 4 με 5 μήνες.

Είπε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στην υποστελέχωση των ιατροσυμβουλίων λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων να συμμετάσχουν σε ιατροσυμβούλια.

Η Υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ίδια δεν μπορεί να αποφασίσει κατά πόσον το ιατροσυμβούλιο έπραξε ορθά ή λανθασμένα ως προς την εξέταση μιας ιεραρχικής προσφυγής για σύνταξη ανικανότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε ότι «ζητήσαμε από την Υπουργό και  μας κατάθεσε  στοιχεία γιατί υπάρχουν έντονα παράπονα από αριθμό αιτητών ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, εξέταση και λήψη απάντησης τόσο όσον αφορά στο πρωτοβάθμιο όσο και στο δευτεροβάθμιο ιατροσυμβούλιο».

Όπως είπε, «με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στο πρωτοβάθμιο ιατροσυμβούλιο, η καθυστέρηση που υπάρχει είναι από 4 μέχρι 6 μήνες. Επικαλέστηκαν λόγους υποστελέχωσης και μη ανταπόκρισης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στα ιατροσυμβούλιο λόγω του ότι για τους κυβερνητικούς γιατρούς δεν υπάρχει αποζημίωση για τη συμμετοχή τους και για τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε το ποσό στα 70 ευρώ για τα μέλη και στα 80 ευρώ πρόεδρο του ιατροσυμβουλίου.”Ανέφερε ότι «για το δευτεροβάθμιο ιατροσυμβούλιο η καθυστέρηση που υπάρχει κυμαίνεται από  2 μέχρι 4 μήνες».

«Η Υπουργός μας ενημέρωσε ότι υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αλλαγή της νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή μελετούν το συγκεκριμένο νόμο και μόλις αυτός ετοιμαστεί θα κατατεθεί στη Βουλή», πρόσθεσε.

Εμείς, είπε, «δεν ευνοούμε τις περιπτώσεις εκείνες που αδικαιολόγητα ή με διάφορους τρόπους μπορούν να εξασφαλίζουν σύνταξη ανικανότητας αλλά από την άλλη είμαστε πολύ ευαίσθητοι και έχουμε σημειώσει πως για οικονομικούς λόγους δεν πρέπει να απορρίπτονται δικαιολογημένα αιτήματα για τη σύνταξη ανικανότητας ή να μειώνεται το ποσοστό της παροχής της σύνταξης ανικανότητας».«Θα πρέπει να βλέπουμε την κοινωνική διάσταση του ζητήματος ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ατόμων σε προχωρημένη ηλικία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φακοντης είπε ότι «Θα παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη ζητήματος και αναμένοντας και τις αλλαγές της νομοθεσίας στις οποίες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση θα δούμε πως θα την κάνουμε πιο ορθολογική και πιο δίκαιη για αντιμετώπιση όλων των αιτητών».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι «δεν κρίνω ότι δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπήρχαν, αντίθετα το Υπουργείο και η Υπουργός -η οποία έχει την ευθύνη μελέτης των ιεραρχικών προσφυγών -φαίνεται ακολουθούν τη νομοθεσία με τρόπο που να διασφαλίζουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ότι δεν θα γίνεται εκμετάλλευση του συστήματος και ταυτόχρονα όσοι δικαιούνται να παίρνουν αυτό που δικαιούνται».

Όπως είπε, «έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα διαχρονικά τα οποία αφορούν κυρίως στη δυσκολία εξεύρεσης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων για στελέχωση των ιατροσυμβουλίων». Είπε, τέλος, ότι «προσπαθεί ο Πρόεδρος του ιατροσυμβουλίου να αντιμετωπίσει και να λύσει αυτό το πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή