Καλά κρατεί η κόντρα Προέδρου- Νικόλα
14:26 - 30 Οκτωβρίου 2014
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εχθρική στάση έναντι των Ρώσων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου και κάλεσε τους Κυβερνώντες να απαντήσουν κατα πόσο “είναι πιο σημαντικοί οι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη από τους υπόλοιπους καταθέτες”.
Σε δηλώσεις στη Βουλή ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Τράπεζα δημοσιοποίησε το προσχέδιο ψηφίσματος για παύση αριθμού διοικητικών συμβούλων και συγκεκριμένα των εκπροσώπων των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής και των εκπροσώπων των κουρεμένων ταμείων προνοίας καθώς και των μεγαλυτέρων Ρώσων κουρεμένων καταθετών.
Κάλεσε την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατα πόσο είναι πρόθεσή της “να χρησιμοποιήσει το ποσοστό που ελέγχει στην Λαϊκή τράπεζα για να παύσει τους εκπροσώπους των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής, να χρησιμοποιήσει το ποσοστό της Λαϊκής που ελέγχει για να παύσει τους εκπροσώπους των ταμείων προνοίας, να χρησιμοποιήσει το ποσοστό της Λαϊκής που ελέγχει για να διατηρήσει ως διοικητικούς συμβούλους τους πελάτες του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη”.
Διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος “αν είναι πιο σημαντικοί οι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη από τα ταμεία προνοίας και από τους εκπροσώπους των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής”.
Διερωτήθηκε ακόμη αν θα συνεχίσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη “την εχθρική της στάση έναντι των Ρώσων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου όπως επισημαίνουν πλέον Ρώσοι Βουλευτές του Ρωσικού Κοινοβουλίου”.
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει την εκκαθαρίστρια της Λαϊκής απάντησε “να το απαντήσει η Κυβέρνηση αυτό”.
Η Κυβέρνηση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου επιθυμεί να παρατηρήσει τα ακόλουθα:
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την εκλογή του ουδεμία σχέση έχει με το άλλοτε δικηγορικό του γραφείο και συνεπώς δεν διαθέτει πελάτες.
2. Η ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν στοχοποιεί Ρώσους καταθέτες, αντίθετα με βάση πολιτικές που αποφάσισε τους μεταχειρίζεται προνομιακά σε σχέση με τους υπόλοιπους καταθέτες, αφού στα κριτήρια για απόκτηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριέλαβε και ως κριτήριο το ποσό απομείωσης των καταθέσεων τόσο των Ρώσων όσο και άλλων πολιτών από τρίτες χώρες,.
3. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, οι μέτοχοι των όποιων εταιρειών ιδιωτικού δικαίου δεν αποφασίζουν βάσει οδηγιών της εκάστοτε Κυβέρνησης, αλλά σύμφωνα με το τι εξυπηρετεί τα βέλτιστα συμφέροντα τους και τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται ανάμεσα στους μετόχους.
4. Η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας δεν διορίζεται και δεν είναι υπόλογη στην Κυβέρνηση, αλλά στην Αρχή Εξυγίανσης που αποτελείται από τη Διοικήτρια και δύο Εκτελεστικούς Συμβούλους της Κεντρικής Τράπεζας.
5. Στο υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου υπάρχουν εκπρόσωποι Ταμείων Προνοίας. Αν θα υπάρχουν και στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο είναι καθαρά θέμα πλέον των μετόχων της τράπεζας, ενώ για τις αποφάσεις του ποσοστού της παλαιάς Λαϊκής αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η Αρχή Εξυγίανσης, με την οποία καμιά σχέση έχει η Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι αχρείαστος λαϊκισμός.
6. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι καιρός να παύσει να επικαλείται Ρώσους καταθέτες προκειμένου να προστατεύσει τους στενά συνδεδεμένους με αυτόν συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.
7. Αυτή είναι η τελευταία φορά που η Κυβέρνηση ασχολείται με αστήρικτους και αβάσιμους ισχυρισμούς χάρη των όποιων σκοπιμοτήτων ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να υπηρετήσει.