ΔΝΤ: Eπιστροφή αφού ξεκαθαρίσουν οι εκποιήσεις
18:59 - 30 Οκτωβρίου 2014
Σε στενή επαφή με τις κυπριακές Αρχές σε υψηλότατο επίπεδο βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ωστόσο εν αναμονή εξελίξεων στο θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για την επιστροφή της «τρόικας» στο νησί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ανέφερε ότι από τον Ιούλιο που τελείωσε η πέμπτη επιθεώρηση του κυπριακού προγράμματος, το «ταμείο» κι οι εταίροι του «ενθαρρύνουν τις Αρχές να ενδυναμώσουν περαιτέρω το νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις, για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει την Κύπρο με το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ, την επανέναρξη της ροής τραπεζικών πιστώσεων και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ένα νομοθετικό πακέτο συμβατό με αυτούς τους στόχους απαιτείται για την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του προγράμματος».
Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι είναι σε γνώση του ΔΝΤ ότι οι προταθείσες αλλαγές στη διαδικασία εκποιήσεων βρίσκονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πως το «Ταμείο» βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ανώτατες Αρχές για το θέμα αυτό.
«Δεν δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή για την επιστροφή της αποστολής».
Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως έχει ήδη μεταδώσει το ΚΥΠΕ, στις 4 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία για το συνέδριο του Economist ο νέος επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, Μαρκ Λιούις, ενώ γύρω στις 10 Νοεμβρίου πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο ολιγομελής τεχνική επιτροπή του ΔΝΤ, με στόχο να ασχοληθεί κυρίως με τα ζητήματα που εκκρεμούν ή επίκεινται, βάσει των προαπαιτουμένων.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις εξάρτησε το χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα από την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής». Αναφορικά με το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και τη θέση του ΔΝΤ, είπε πως παρότι η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads, δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη.
Ανέφερε τέλος ότι η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές.