Powered by

ΔΝΤ: Eπιστροφή αφού ξεκαθαρίσουν οι εκποιήσεις

Σε στενή επαφή με τις κυπριακές Αρχές σε υψηλότατο επίπεδο βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ωστόσο εν αναμονή εξελίξεων στο θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για την επιστροφή της «τρόικας» στο νησί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ανέφερε ότι από τον Ιούλιο που τελείωσε η πέμπτη επιθεώρηση του κυπριακού προγράμματος, το «ταμείο» κι οι εταίροι του «ενθαρρύνουν τις Αρχές να ενδυναμώσουν περαιτέρω το νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις, για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει την Κύπρο με το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ, την επανέναρξη της ροής τραπεζικών πιστώσεων και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ένα νομοθετικό πακέτο συμβατό με αυτούς τους στόχους απαιτείται για την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του προγράμματος».

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι είναι σε γνώση του ΔΝΤ ότι οι προταθείσες αλλαγές στη διαδικασία εκποιήσεων βρίσκονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πως το «Ταμείο» βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ανώτατες Αρχές για το θέμα αυτό.

«Δεν δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή για την επιστροφή της αποστολής».

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως έχει ήδη μεταδώσει το ΚΥΠΕ, στις 4 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία για το συνέδριο του Economist ο νέος επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο,  Μαρκ Λιούις, ενώ γύρω στις 10 Νοεμβρίου πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο ολιγομελής τεχνική επιτροπή του ΔΝΤ, με στόχο να ασχοληθεί κυρίως με τα ζητήματα που εκκρεμούν ή επίκεινται, βάσει των προαπαιτουμένων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις εξάρτησε το χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα από την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής». Αναφορικά με το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και τη θέση του ΔΝΤ, είπε πως παρότι η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads, δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη.

Ανέφερε τέλος ότι η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές.

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο