Η Τράπεζα Κύπρου σε νέα πορεία

Προς μία νέα εποχή –πιο φυσιολογική- βαδίζει η Τράπεζα Κύπρου μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίων κατά 1δις ευρώ.
Μετά από μία σειρά πρωτόγνωρων γεγονότων τους τελευταίες μήνες, η τράπεζα έχει για πρώτη φορά τα εχέγγυα να εισέλθει ξανά σε μία πορεία που θα θυμίζει όσο το δυνατό περισσότερο ένα φυσιολογικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Για να γίνει αυτό, οι κουρεμένοι μέτοχοι της τράπεζας χρειάστηκε να υποστούν νέες απώλειες, οι οποίες όμως κρίνονται αναγκαίες λόγω των τεστ αντοχής αλλά και της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα.
Τον τελευταίο χρόνο, η τράπεζα κατάφερε πάρα πολλά αν και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι ακόμα κακή λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, του ELA αλλά και της γενικότερη αρνητικής προδιάθεσης που δημιουργήθηκε λόγω αποφάσεων τρίτων και κακών χειρισμών που έκανε στο παρελθόν η τράπεζα. Στο τέλος της μέρας, η τράπεζα κατάφερε να αντεπεξέλθει σημαντικών εμποδίων. Άντεξε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, κερδίζει βήμα-βήμα εμπιστοσύνη, προπορεύεται του σχεδίου αναδιάρθρωσης και δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις για καταβολή μερίσματος στο τέλος του χρόνου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντική ήταν η συμβολή όλων. Διοίκησης, διεύθυνσης και απλών υπαλλήλων. Ακόμα και οι κόντρες μεταξύ Συμβούλων και Διεύθυνσης στο τέλος της μέρας δείχνουν υγιές εταιρικό περιβάλλον (σ.σ. εκτός από κάποιες περιπτώσεις που ξέφυγαν από τα θεμιτά πλαίσια).

Στην Τράπεζα Κύπρου έχουν επενδύσει μερικοί από τους μεγαλύτερες επενδυτές παγκοσμίως κι αυτό μόνο θετικό μπορεί να κριθεί. Ross, Renova Group, Senvest, EBRD αποτελούν εγγύηση ότι η δουλειά που θα γίνει στην τράπεζα θα είναι σοβαρή. Το IN Business, αντιλαμβανόμενο τη σημασία της αύξησης κεφαλαίου για την τράπεζα, παρουσιάζει στο επόμενο τεύχος που κυκλοφορεί την Κυριακή, ένα «οδοιπορικό» της διαδικασίας που οδήγησε στην επιτυχία.

Ευελπιστώντας πως το 1δις θα αποτελέσει τη βάση για πλήρη εξυγίανση του μεγαλύτερου οργανισμού στην Κύπρο, το IN Business καταγράφει τις εξελίξεις, τις κόντρες και τις διεργασίες (υπόγειες και δημόσιες).

 

Δειτε Επισης

Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες
To Μέλλον των τηλεπικοινωνιών: Τάσεις και στρατηγικές