Έρευνα για τη διάβρωση στο θαλάσσιο περιβάλλον
14:02 - 03 Οκτωβρίου 2014
Τα θέματα εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της διάβρωσης σε θαλάσσιο περιβάλλον και ειδικότερα της διάβρωσης μεταλλικών αγωγών/εξαρτημάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο σημαντικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του French Corrosion Institute.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία συνομολογήθηκε με πρωτοβουλία του Επίκουρου Καθηγητή Γιώργου Κατωδρύτη (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών) και οι πρόνοιες της μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο ακαδημαϊκό, ερευνητή και επαγγελματία της Βιομηχανίας στην Κύπρο, με ενδιαφέρον στη διάβρωση και προστασία μετάλλων.
"Η συμφωνία συνεργασίας καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική και άκρως επίκαιρη, αφού το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της περιεχόμενο εμπίπτει στο ευρύτερο ζήτημα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο περιλαμβάνονται και αναπτύξεις παραθαλάσσιων και υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων", αναφέρεται.
Η συνεργασία εστιάζεται σε πρώτη φάση στη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος ‘Cathodic Protection – Sector Sea, Level 2’ από το French Corrosion Institute, του οποίου το θεωρητικό μέρος θα διεξαχθεί στο ΤΕΠΑΚ και το πρακτικό/εξεταστικό μέρος στην Brest Γαλλίας. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική πιστοποίηση από την CEFRACOR, ενώ θα προηγηθεί και προπαρασκευαστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη ‘Διάβρωση, Οξείδωση και Προστασία Μετάλλων’ από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του ΤΕΠΑΚ.