Αναστασιάδης: Η ναυτιλία συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη
16:08 - 03 Οκτωβρίου 2014
Ανέφερε στη συνέχεια ότι η κυπριακή ναυτιλία καλείται να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, αφού εκτός των άλλων «αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία μας και ίσως ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της οικονομίας του τόπου».
Έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, και προς τούτο επισήμανε ότι «τα παρεχόμενα κίνητρα στους επιχειρηματίες της ναυτιλίας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να επικαιροποιούνται βάσει των αναγκών που προκύπτουν από τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία και βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών και διεθνών συμβάσεων».
«Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές τόσο για τις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όσο και για την κυπριακή ναυτιλία γενικότερα», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «συνεχή πολεμική και τα περιοριστικά μέτρα από την μεριά της Τουρκίας, τα οποία όπως υπενθύμισε «επηρεάζουν δυσμενώς τόσο τη χώρα μας όσο και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας, όσο και τα ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα της Ε.Ε.».
Τόνισε ότι η Κύπρος καταβάλλει «ιδιαίτερες και συνεχείς προσπάθειες» για άρση των απαγορεύσεων της Τουρκίας, κάτι που ως γνωστόν απαιτείται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε..
Το τουρκικό εμπάργκο, είπε, εμποδίζει την εφαρμογή των αρχών δικαίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο θαλάσσιο εμπόριο με την Ε.Ε.. Και η Κύπρος θα κατείχε, συμπλήρωσε, ακόμα πιο ψηλή θέση στην παγκόσμια ναυτιλία, εάν η Τουρκία ήταν συνεπής προς τις υποχρεώσεις της.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους άρρηκτους, όπως είπε, δεσμούς που δένουν την Ελλάδα και την Κύπρο, τις οποίες χαρακτήρισε «κυρίαρχες ναυτιλιακές δυνάμεις» στην Ευρώπη.
Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι πολύ σημαντική, υπογράμμισε, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «η Κύπρος σε καμιά περίπτωση δεν θα ανταγωνιστεί την Ελλάδα ή το ελληνικό νηολόγιο».
«Είναι κοινό μας συμφέρον η κυπριακή και η ελληνική ναυτιλία να εκσυγχρονίζονται ποιοτικά και ποσοτικά και να αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Η αλληλοϋποστήριξη, ο σεβασμός και τα κοινά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου μας οδηγούν σε κοινή πολιτική και στενή συνεργασία των χωρών μας. Το να έχεις ένα δυνατό σύμμαχο στο εθνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο επίπεδο είναι το ιδανικό. Οι επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς οργανισμούς σίγουρα ενδυναμώνονται με την αλληλοϋποστήριξη, και οι θέσεις των χωρών μας με τη χάραξη κοινής πολιτικής, κατοχυρώνονται προς όφελος όλων», είπε ο κ. Αναστασιάδης, χειροκροτούμενος.
Τέλος, ευχαρίστησε την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και ειδικότερα για την πρόσφατη προσφορά από μέρους του Αντιπροέδρου της Ένωσης, κ. Χατζηγιάννη, προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την παροχή γραφείου στα νέα κτίρια της εταιρείας του στα Βόρεια Προάστια, που θα λειτουργεί ως χώρος συναντήσεων για τη διευκόλυνση των εταιρειών που εδρεύουν στα Βόρεια Προάστια και συναντούν δυσκολίες στη μετάβαση τους στο Ναυτιλιακό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πειραιά.
Ένας από τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η ενδυνάμωση του Ναυτιλιακού Γραφείου του Πειραιά, με τη μετάθεση ή τοποθέτηση ενός ακόμα λειτουργού από την Κύπρο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ