Powered by

Εκτονώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ-Γαλλίας, Ιταλίας

Η διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας από τη μία πλευρά και της Κομισιόν από την άλλη σχετικά με την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, φαίνεται προς το παρόν να εκτονώνεται.
 
«Μετά από την εξέταση όλων των συμπληρωματικών πληροφοριών που μας κοινοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν διαβλέπω βραχυπρόθεσμα καμία σοβαρή απόκλιση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια αρνητική γνωμοδότηση», δήλωσε χθες το βράδυ ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάϊνεν, αναφερόμενους στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας για το 2015.

Η δήλωση αυτή βάζει τέλος σε μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου με την υποβολή των προσχεδίων του προϋπολογισμού από τη Γαλλία και την Ιταλία. Τα προσχέδια είχαν κριθεί ανεπαρκή γιατί δεν ανταποκρίνονταν στις δεσμεύσεις των δύο χωρών για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.
 
Οι δύο χώρες προχώρησαν τη Δευτέρα σε μικρές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές από την Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις δεσμεύσεις.
 
Για μεν τη Γαλλία η βασική δέσμευση ήταν η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015 και για δε την Ιταλία η επίτευξη ισοσκελισμένου προυπολογισμού επίσης στο τέλος του 2015. Και οι δύο χώρες με μονομερείς αποφάσεις μεταθέτουν την επίτευξη των στόχων για το τέλος του 2017.
 
Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι η οικονομική συγκυρία ήταν αρνητική με αποτέλεσμα να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.
 
Αντί αυτού, το Παρίσι πληροφόρησε την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε μια περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 3,6-3,7 δισ. ευρώ το 2015 σε σχέση με το προσχέδιο που είχε στείλει στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.  Σύμφωνα με το Γάλλο Υπουργό, με τα πρόσθετα μέτρα το διαρθρωτικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιία μονάδα του ΑΕΠ. Το αρχικό προσχέδιο προυπολογισμού προέβλεπε μείωση 0,2, ενώ η δέσμευση της χώρας είναι να μειωθεί κατά 0,8.
 
Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται ότι θα κυμανθεί φέτος στο 4,4% του ΑΕΠ και το χρόνου με τα πρόσθετα μετρα στο 4,1% του ΑΕΠ, ωστόσο θα υπολείπεται κατά 1,1% του ΑΕΠ ή 9 δισ. ευρώ της δέσμευσης που είχε αναλάβει η χώρα να το μειώσει κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.
 
Η Ιταλία γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προυπολογισμού του 2015 της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Η επιπρόσθετη προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, ενώ η δέσμευση ηταν για μειώση του διαρθρωτικού ελλειμματος κατή μισή μονάδα.
 
Η Κομισιόν θα εξετάσεις τώρα λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους των προϋπολογισμών 16 χωρών της ευρωζώνης (η Κύπρος και η Ελλάδα δεν υποβάλουν το προσχέδιο στις Βρυξέλλες γιατί εξετάζεται από την Τρόϊκα) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στο Εurogroup. Ωστόσο με εξαίρεση τη Γαλλία και την Ιταλία δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»