Powered by

Εκτονώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ-Γαλλίας, Ιταλίας

Η διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας από τη μία πλευρά και της Κομισιόν από την άλλη σχετικά με την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, φαίνεται προς το παρόν να εκτονώνεται.
 
«Μετά από την εξέταση όλων των συμπληρωματικών πληροφοριών που μας κοινοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν διαβλέπω βραχυπρόθεσμα καμία σοβαρή απόκλιση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια αρνητική γνωμοδότηση», δήλωσε χθες το βράδυ ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάϊνεν, αναφερόμενους στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας για το 2015.

Η δήλωση αυτή βάζει τέλος σε μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου με την υποβολή των προσχεδίων του προϋπολογισμού από τη Γαλλία και την Ιταλία. Τα προσχέδια είχαν κριθεί ανεπαρκή γιατί δεν ανταποκρίνονταν στις δεσμεύσεις των δύο χωρών για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.
 
Οι δύο χώρες προχώρησαν τη Δευτέρα σε μικρές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές από την Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις δεσμεύσεις.
 
Για μεν τη Γαλλία η βασική δέσμευση ήταν η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015 και για δε την Ιταλία η επίτευξη ισοσκελισμένου προυπολογισμού επίσης στο τέλος του 2015. Και οι δύο χώρες με μονομερείς αποφάσεις μεταθέτουν την επίτευξη των στόχων για το τέλος του 2017.
 
Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι η οικονομική συγκυρία ήταν αρνητική με αποτέλεσμα να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.
 
Αντί αυτού, το Παρίσι πληροφόρησε την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε μια περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 3,6-3,7 δισ. ευρώ το 2015 σε σχέση με το προσχέδιο που είχε στείλει στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.  Σύμφωνα με το Γάλλο Υπουργό, με τα πρόσθετα μέτρα το διαρθρωτικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιία μονάδα του ΑΕΠ. Το αρχικό προσχέδιο προυπολογισμού προέβλεπε μείωση 0,2, ενώ η δέσμευση της χώρας είναι να μειωθεί κατά 0,8.
 
Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται ότι θα κυμανθεί φέτος στο 4,4% του ΑΕΠ και το χρόνου με τα πρόσθετα μετρα στο 4,1% του ΑΕΠ, ωστόσο θα υπολείπεται κατά 1,1% του ΑΕΠ ή 9 δισ. ευρώ της δέσμευσης που είχε αναλάβει η χώρα να το μειώσει κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.
 
Η Ιταλία γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προυπολογισμού του 2015 της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Η επιπρόσθετη προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, ενώ η δέσμευση ηταν για μειώση του διαρθρωτικού ελλειμματος κατή μισή μονάδα.
 
Η Κομισιόν θα εξετάσεις τώρα λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους των προϋπολογισμών 16 χωρών της ευρωζώνης (η Κύπρος και η Ελλάδα δεν υποβάλουν το προσχέδιο στις Βρυξέλλες γιατί εξετάζεται από την Τρόϊκα) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στο Εurogroup. Ωστόσο με εξαίρεση τη Γαλλία και την Ιταλία δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί