PwC: Πρώτο βήμα τα τεστ, θα συνεχιστούν οι πιέσεις

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το τελευταίο έτος αλλά και το γεγονός ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμη προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, ανέφερε ο Στέλιος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος, Υπεύθυνος για τον τραπεζικό τομέα στην PwC, σχολιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης των τεσσάρων κυπριακών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

, σχολιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης των τεσσάρων κυπριακών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

«Οι τέσσερις κυπριακές τράπεζες, ανταποκρίθηκαν θετικά στις αυστηρές απαιτήσεις ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και των stress tests. Πρέπει να συνεχίσουμε με τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική. Οι τράπεζες πρέπει να είναι δεκτικές στις αλλαγές που αφορούν τον τρόπο διάρθρωσης και χρηματοδότησης των εργασιών τους. Οι πιέσεις επί των τραπεζικών ισολογισμών, με επικέντρωση μεταξύ άλλων στη διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, την επάρκεια κεφαλαίου, στη ρευστότητα και στη μόχλευση, θα συνεχιστούν. Η βιωσιμότητα των τραπεζών θα υπόκειται παράλληλα σε αυστηρό εποπτικό έλεγχο στα πλαίσια της διαδικασίας αναθεώρησης και αξιολόγησής τους, της οποίας η Ολοκληρωμένη Αξιολόγηση αποτελεί το σημείο αφετηρίας.»

Ο Colin Brereton, Συνέταιρος της PwC και Επικεφαλής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, δήλωσε σχετικά:

«Τα αποτελέσματα της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, παρά το ότι αναμένεται να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην αγορά, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε μακριά από την επίλυση της τραπεζικής κρίσης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τον κλάδο. Η Ολοκληρωμένη Αξιολόγηση δεν ήταν παρά ένα μεμονωμένο τεστ φερεγγυότητας, και όχι μια αξιολόγηση της σταθερότητας της βιωσιμότητας των τραπεζών. Το τεστ μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας έχει ως στόχο να διαπιστώσει κατά πόσον οι τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς αποδόσεις, ώστε να καλύψουν το σύνολο των δαπανών τους, συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαιουχικών. Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται τώρα οι τραπεζικοί οργανισμοί που δεν έχουν περάσει την Αξιολόγηση και επιβάλλεται να συγκεντρώσουν πρόσθετο κεφάλαιο, για την απόδοσή του οποίου οι μέτοχοι θα ζητήσουν σχετικές εξασφαλίσεις. Όλες οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν περάσει το τεστ, καλούνται να προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση στους μετόχους τους. Για όσες τράπεζες βρίσκονται σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση, υπάρχουν ενδεχομένως προοπτικές ανάπτυξης.»

 

Δειτε Επισης

Μάριος Χαρτσιώτης: Οι νόμοι για Διοικητικό Δικαστήριο ενισχύουν διαφάνεια και αποτελεσματικότητα
Δίκτυο Φαρμακείων NEXA+: Ένα νέο κεφάλαιο για την υγειονομική φροντίδα στην Κύπρο
Ακτινολογικό Τμήμα El Greco: Καθημερινά στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας
Ομαδική έκθεση στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο: «Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
13α Invest Cyprus International Investment Awards: Οι δηλώσεις χορηγών και απονεμητών-Ανέδειξαν την αξία του θεσμού(video)
13α Invest Cyprus International Investment Awards: Οι βραβευθείσες εταιρείες και όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους(video)
Αλλάζει η δομή στη δικαστική εξουσία, δημιουργείται νέο Διοικητικό Εφετείο-Οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή
Cryos IVF Clinic: Η νέα κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Κύπρο-Ορόσημο για την Cryos International
Επίσκεψη Δημήτρη Σκουρίδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ανάδειξη της Κύπρου ως πύλης καινοτομίας
Ανανεώθηκαν με κάλυψη μηνιαίου και ωρομίσθιου προσωπικού οι συλλογικές συμβάσεις στην Cytacom Solution