Τα Stress test των Ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε συνεχή πτώση από τα μέσα του 2008.

Να αναφέρουμε ότι όλες οι πρόνοιες του Μνημονίου με την Τρόικα που αφορούσαν άμεσα τα ακίνητα, έχουν ολοκληρωθεί με εξαίρεση το πλαίσιο αφερεγγυότητας που σχετίζεται με το θέμα των εκποιήσεων και την ολοκλήρωση της έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας.

Φαίνεται επίσης ότι οι τράπεζες μας έχουν αντιμετωπίσει θετικά τα δικά τους stress test, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα ακίνητα.

Διερωτόμαστε: Θα περάσει άραγε και ο τομέας των ακινήτων το δικό του stress test;

Τι είναι εκείνο που ανησυχεί και προβληματίζει σήμερα τους αγοραστές ακινήτων;

Το κυριότερο είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον και η αρνητική ψυχολογία που δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η δυσκολία εξασφάλισης δανεισμού για απόκτηση ακινήτου. Τέλος, τα υψηλά επιτόκια, που είναι τα ψηλότερα στην ΕΕ.

Κα το ερώτημα είναι: Θα ξεπεραστούν και σε πόσο χρόνο και ποιο βαθμό αυτές οι ανησυχίες και τα αρνητικά δεδομένα;

Τόσο τα επιτόκια όσο και η πρόσβαση σε δανεισμό πιστεύουμε ότι θα βελτιωθούν σταδιακά στη μετά τα stress test των τραπεζών περίοδο, επειδή η Κύπρος κέρδισε ένα σημαντικό στοίχημα, αρχίζοντας να κερδίζει την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών.

Παρά τις πρόσφατες θετικές βαθμολογίες από τους οίκους αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch) βρισκόμαστε ακόμη τέσσερις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική κατηγορία που πρέπει να είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας. Για αυτό όταν ακούω παραινέσεις από τα κόμματα προς τον υπουργό οικονομικών να χαλαρώσει τα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί φαίνεται ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και ότι είναι διατεθειμένα να μας ξαναφέρουν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.    

Η επιτυχής εξεύρεση ξένων κεφαλαιακών πόρων από την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική είναι μια τεράστια επιτυχία. Παράλληλα, η επαναφορά της Κύπρου στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές, ενισχύει την άποψή μας και σηματοδοτεί την έναρξη σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η επιτυχία στα stress test των τραπεζών μας κάνει αισιόδοξους και για την έκβαση του θέματος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες.

Επιπλέον, επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι θα αποφευχθεί αυτό που επισείετε από κάποιους, ως μπαμπούλας, δηλαδή οι πιθανές μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, επειδή οι τράπεζες θα έχουν την άνεση του χρόνου να διαχειριστούν τα δάνεια αυτά, αφού σήμερα πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Και επαναλαμβάνουμε δεν συμφέρει στις τράπεζες να καταφύγουν σε μαζικές εκποιήσεις γιατί θα ρίξουν τις τιμές των ακινήτων, οι αξίες των εξασφαλίσεων τους που έχουν ως υποθήκες θα μειωθούν και θα χρειαστούν νέα ένεση σημαντικών κεφαλαίων. που είναι αμφίβολο αν θα βρουν.

Κατά συνέπεια, όλα αυτά συνηγορούν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται και να βελτιώνεται η πρόσβαση σε δανεισμό.

Όσον αφορά την αρνητική ψυχολογία που διακατέχει σήμερα τους αγοραστές, η πείρα μας διδάσκει ότι αυτή μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη επένδυση, όπως η δημιουργία και λειτουργία του καζίνο, η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών ή μια θετική εξέλιξη στον τομέα του υπόγειου πλούτου της Κύπρου, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Ήδη βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές που αξιολογώντας τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας και τις σημερινές τιμές των ακινήτων είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Νιώθουμε με όλα αυτά, ότι η θετική εξέλιξη σ’ ότι αφορά τα stress test των τραπεζών, θα συμπαρασύρει σύντομα και τον τομέα των ακινήτων. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των συναλλαγών το 2015 και σταθεροποίηση των τιμών. Σταδιακά ο τομέας των ακινήτων θα ξεπεράσει επιτυχώς τα δικά του stress tests.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες