Powered by

ΟΕΒ: Και τώρα μείωση επιτοκίων

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν και με επιτυχία διεξήλθαν οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΟΕΒ τονίζει: "Τα αποτελέσματα είναι αναμφίβολα  προϊόν της σοβαρής και μεθοδικής δουλειάς των διοικήσεων, των διευθύνσεων και των εργαζομένων των επηρεαζόμενων τραπεζών και της εύρυθμης συνεργασίας τους με την αρμόδια εποπτική αρχή".

Παράλληλα, αναφέρεται ότι: "Είναι όμως και προϊόν της τεράστιας προσπάθειας, των πρωτόγνωρων θυσιών και των άνευ προηγουμένου απωλειών των Κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όλων αυτών που συναποτελούν την πραγματική οικονομία και που πληρώνουν αναίτια το κόστος της τραπεζικής τραγωδίας".

Εξάλλου, η ΟΕΒ από την αρχή της μεγάλης περιπέτειας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. "Στάθηκε ανάχωμα σε όσους με πράξεις ή παραλείψεις υπόσκαπταν την βιωσιμότητα του και ήρθε έμπρακτα αρωγός σε αποφάσεις βραχυπρόθεσμα οδυνηρές για τις επιχειρήσεις αλλά μακροπρόθεσμα αναγκαίες για την οικονομία του τόπου" τονίζει η Ομοσπονδία.

Καταληκτικά αναφέρεται: "Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου αντοχών των τραπεζών μας και η ένταξη τους στoν Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ολοκληρώνει τον πρώτο μεγάλο κύκλο του οδικού χάρτη αποκατάστασης της ομαλότητας στην Κυπριακή οικονομία.

Όμως, η επιστροφή σε συνθήκες ανάπτυξης και η συρρίκνωση της απαράδεκτα ψηλής ανεργίας, προϋποθέτουν την μείωση των δανειστικών επιτοκίων και επιβάλλουν την αποτελεσματική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων ώστε σταδιακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έρθουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα και να επαναρχίσει η χρηματοδότηση της οικονομίας σε υγιείς βάσεις".

 

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ