«Σε αναζήτηση ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο»
17:27 - 27 Οκτωβρίου 2014
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί σήμερα την πλέον ασταθή περιοχή στον πλανήτη. Η αντιπαράθεση μεταξύ Σουννιτισμού και Σιιτισμού βρίσκεται σε έξαρση. Στα πλαίσια αυτής της αντιπαράθεσης εντάσσεται και η τρομοκρατική δράση των Τζιχατιστών και η ανακήρυξη του λεγόμενου Χαλιφάτου, οι οποίες αποτελούν σοβαρές απειλές για την περιφερειακή διεθνή τάξη και ασφάλεια. Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ φαίνεται να δραστηριοποιούνται με επικίνδυνο τρόπο στοχεύοντας να επικρατήσουν επί των Σιιτικών καθεστώτων του Ιράν, του Ιράκ, και της Συρίας, παρόλο που οι σχέσεις Τουρκίας και Κατάρ με την Σαουδική Αραβία δεν είναι ιδιαίτερα καλές.
Μέσα από αυτή την αντιπαράθεση έχει αναδυθεί ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για την δημιουργία ενός ηγεμονικού συστήματος ελέγχου στην περιοχή, παρόμοιου με αυτό της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται από καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων δυνάμεων λόγω αφενός του ενεργειακού της πλούτου και αφετέρου της γεωγραφικής της θέσης. Οι ΗΠΑ αποτελούν παραδοσιακό παίχτη με αυξημένη επιρροή στην περιοχή. Η Ρωσία ως βασικός παραγωγός ενέργειας ενδιαφέρεται αφενός για την απρόσκοπτη διακίνηση πετρελαίου μέσω του Περσικού Κόλπου αλλά και της Μεσογείου. Η Κίνα λόγω της εξάρτησής της από την εισαγωγή ενέργειας επιθυμεί να διασφαλίσει τη σταθερή ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η γειτνιάζουσα περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές στον κόσμο λόγω του ενεργειακού της πλούτου. Τα κράτη της περιοχής αποβλέπουν στην εκμετάλλευση του θείου δώρου για οικονομική ευημερία και ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στην ενεργειακή απεξάρτηση από το Ρωσία με την κάλυψη μέρους των αναγκών της από υδρογονάνθρακες της Λεβαντίνης.
Η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί ενεργειακός παίκτης μέσω του οποίου θα διακινούνται οι υδρογονάνθρακες της περιοχής, κάτι το οποίο θα συμβάλει και στην επίτευξη του ύψιστου στρατηγικού στόχου της για τη δημιουργία μιας περιφερειακής ηγεμονίας. Η διαχρονική στάση της Τουρκίας τόσο έναντι της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή όσο και άλλων γειτονικών χωρών, αλλά και η πρόσφατη παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητος, καταδεικνύουν την πρόθεση της χώρας αυτής να συνεχίσει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και να αποτελεί απειλή για τους γείτονές της και αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.
Τα πιο πάνω δεδομένα επιβάλλουν την συνεργασία των κρατών της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου για αντιμετώπιση των εξωτερικών επιβουλών επί των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και ιδιαίτερα του ενεργειακού τους πλούτου. Η θέση αυτή αποτελεί κεντρικό σημείο του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κύπρο τον οποίο εκπόνησε προ 3ετίας η Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης.
Μέσα στα πλαίσια αυτά, η Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης οργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Σε αναζήτηση ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο : Καιρός για νέες συνεργασίες;» στο οποίο θα μιλήσουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Λιβύη, Λίβανο, Ελλάδα και Κύπρο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία από τις 09.00 μέχρι τις 19.00. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα: www.thoukidides.com