Powered by

Χάρης: Τέλος σε συμφέροντα και κατεστημένα

Πολύ διαφορετική χαρακτήρισε την  κατάσταση που δημιουργείται στο τραπεζικό σύστημα από αυτήν των προηγούμενων ετών ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος μίλησε για τερματισμό κατεστημένων και συμφερόντων στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτά τα συμφέροντα, μαζί με κάποιους πολιτικούς χειρισμούς όπως το κούρεμα ελληνικών ομολόγων ήταν που οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην κατάσταση που βρέθηκε, πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Θεωρώ πως η ανάληψη ρόλων από ξένους δεν είναι αρνητική εξέλιξη, τόνισε, για να προσθέσει πως «αντίθετα, αν είχαμε παρόμοιες συνθήκες και τα προηγούμενα χρόνια δεν θα φτάναμε εδώ». Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια αλλά είναι και η προέλευση τους. «Οι ξένες επενδύσεις εκτός από ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης διασφαλίζουν πως αυτά που συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια που βόλευαν κάποιους αλλά υπονόμευαν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των συμπολιτών μας και του τόπου δεν θα επαναληφθούν».

Η ενεργοποίηση της τραπεζικής ένωσης, πρόσθεσε ο υπουργός, θα αποτελέσει αφετηρία για χρηματοδότηση των πραγματικών αναγκών της οικονομίας. Ωστόσο, υπενθύμισε πως παραμένει πολύ ψηλό το ποσοστό του ιδιωτικού δανεισμού. «Άρα ήδη αντλήσαμε υπερβολικό δανεισμό και δεν θα πρέπει να αναμένουμε να ανοίξουν εκ νέου οι κάνουλες του δανεισμού απερίσκεπτα».

 

Δειτε Επισης

Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του
Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ