Powered by

Τράπεζες: Ανακεφαλαιοποίηση μέσω bail in, bail out και ΑΜΚ

Με στόχο την περαιτέρω διαφώτιση του κοινού για το νομοσχέδιο της επίσπευσης της διαδικασίας εκποιήσεων, το πλαίσιο αφερεγγυότητας, την προστασία δανειοληπτών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις αναδιαρθρώσεις, καθώς και τις τραπεζικές πρακτικές, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή δημόσια συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Αρχηγοί κομμάτων, καθώς επίσης ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου τοποθετήθηκαν και συζήτησαν με πλήθος ακροατών θέματα που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, με το κοινό να συμμετέχει στη συζήτηση με ερωτήσεις, παρεμβάσεις, αλλά και εισηγήσεις.

Παρόντες στη δημόσια συζήτηση ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Γιώργος Γεωργίου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Νησιώτης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου είπε πως στην Κύπρο δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να είναι αποτελεσματική.Υπέδειξε ότι πρέπει η πολιτεία να δει το μέλλον με θετικό μάτι, καθώς, όπως είπε, αν παραμείνει η Κύπρος σε ύφεση και το 2015 τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε μέσω bail in, bail out και άντληση κεφαλαίου από υφιστάμενους ή νέους μετόχους, ενώ  τόνισε ότι προτεραιότητα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια είναι: η θωράκιση κεφαλαιακής επάρκειας, η συνετή διαχείριση της ρευστότητας, η εξυγίανση δανειακού χαρτοφυλακίου και ο έλεγχος των λειτουργικών εξόδων. 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου προέβη σε ανάλυση θεμάτων που αφορούν εκποιήσεις, την αφερεγγυότητα, την προστασία δανειοληπτών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις αναδιαρθρώσεις.  Αναφέρθηκε επίσης και στις τραπεζικές πρακτικές και το τι πρέπει να γίνει από τούδε και στο εξής για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του καταθέτη στο τραπεζικό σύστημα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ χρέη συντονιστή ανέλαβε ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου, Μάριος Ζαχαριάδης.

Δειτε Επισης

Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του
Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ