Powered by

Αβέρωφ: Απλός τροχονόμος η ΚΤ

Οι τρεις αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βρέθηκαν την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε δημόσια συζήτηση με θέμα "Τραπεζικές εκποιήσεις και αφερεγγυότητα".
 

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ:  Η ΚΤ παρατηρεί ως τροχονόμος

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι “δεν πρέπει να νομίζει η κοινωνία ότι τα δανεικά που παίρνει από τις τράπεζες είναι δανεικά και αγύριστα”, για να προσθέσει πως “πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως τα δανεικά τα δικά μας είναι οι καταθέσεις του γείτονα μας”.

Πρόσθεσε πως οι εκποιήσεις δεν είναι κακές, αλλά αναγκαίες για τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά και για την αφερεγγυότητα, είπε ότι «δεν είναι δυνατό να μην είχαμε τρόπο να βοηθήσουμε αυτούς που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, μόνο χρέη». Φτάσαμε στον ξεπεσμό για να εκσυγχρονίσουμε την νομοθεσία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα ήταν καλό να ελέγχουμε το βαθμό των εκποιήσεων σημειώνοντας επίσης ότι δεν λειτούργησε η ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία. «Μια λύση είναι δημιουργία ταμείου, για παράδειγμα ύψους 200 εκ., με στόχο να λειτουργήσει σταθεροποιητικά διατηρώντας τις τιμές των ακινήτων».

Ο κ. Νεοφύτου έγινε λάβρος όταν ερωτήθηκε γιατί καθυστερούν οι αναδιαρθρώσεις και εάν πρέπει να πιέσουν περισσότερο τις τράπεζες οι πολιτικοί και η Κυβέρνηση. «Οι τράπεζες είναι απαράδεχτες. Η ΚΤ, που λειτουργεί  ως επόπτης, παρατηρεί ως τροχονόμος. Μόνο το 8% των ΜΕΔ έχει αναδιαρθρωθεί το τελευταίο 18μηνο. Οι τράπεζες έχουν μηδενικά έσοδα από το μισό τους χαρτοφυλάκιο».

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ:  Αυτομαστιγωνόμαστε με το να λέμε καθυστερήσαμε στη λήψη μέτρων

Στη δική του παρέμβαση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το κόμμα του δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα θύματα των τραπεζών και της τραπεζικής κρίσης, που είτε οδηγήθηκαν στην ανεργία, είτε σε δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, να τιμωρηθούν διπλά με εκποίηση της κύριας κατοικίας ή της μικρής επαγγελματικής τους στέγης, προσθέτοντας πως “πολύ σημαντική είναι η ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο πρόνοιας που διασφαλίζει τους αγοραστές των οποίων τα πωλητήρια έγγραφα έχουν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο και η κατοχύρωση νομικής αρωγής από το Κράτος για οφειλέτες κατά τη διαδικασία εκποίησης”.

“Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω”, είπε, “ότι μας δημιουργείται έντονα η εντύπωση ότι στοιχεία των μέτρων που επιβάλλονται δεν έχουν την αφετηρία τους σε σκέψεις της Τρόικα, αλλά σε προτάσεις της ίδιας της Κυβέρνησης μας και αυτή η προσέγγιση είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και της οικονομίας. Γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να λέμε ότι το θέμα είναι κατ` εξοχήν πολιτικό". 

Σε ερώτηση κατά πόσο καθυστερήσαμε στη λήψη μέτρων, ανέφερε ότι «αυτομαστιγωνόμαστε με το να λέμε συνέχεια ότι καθυστερήσαμε στη λήψη μέτρων. «Είναι γενικά ευρωπαϊκό φαινόμενο και υπήρξαν πολλές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι καθυστερήσαμε να αντιληφθούμε το εύρος της κρίσης».

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάρεις δάνειο, σε ρωτούσαν ποιοι είναι οι συγγενείς σου

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι πληρώνουμε τις λανθασμένες πρακτικές των τραπεζών, που εφαρμόζονταν κατά τα προηγούμενα χρόνια, με τους κακούς δανεισμούς και τα ψηλά επιτόκια και συμφώνησε ότι όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν.Ωστόσο, διερωτήθηκε γιατί όλο το βάρος της διόρθωσης θα πρέπει να το επωμιστούν οι δανειζόμενοι, σημειώνοντας ότι αν εφαρμοστούν οι μαζικές εκποιήσεις, οι Τράπεζες θα βγάλουν κέρδη.

«Κάποιοι παρουσιάζουν τις εκποιήσεις ως τη λύση του προβλήματος των τραπεζών. Αν δεν καταλάβουμε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα, δεν θα λυθεί.  Ξαφνικά οι μισοί συμπολίτες μας είναι απατεώνες και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους ή μήπως στην Κύπρο έγινε κάτι άλλο;» Αναφέρθηκε επίσης σε δισεκατομμύρια ευρώ που χαρίστηκαν, όπως ανέφερε, στην ελληνική οικονομία. «Χαρίσαμε δισεκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς και στα ελληνικά ομόλογα και τα στείλαμε στην ελληνική οικονομία», είπε. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για τα λάθη των τραπεζών που έφεραν την οικονομία στην κατάσταση αυτή. «Αντί να σε ρωτούσαν ποια είναι η περιουσία σου για να σου δώσουν δάνεια, σε ρωτούσαν ποιοι είναι οι συγγενείς σου για εγγυητές». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημόσια Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δειτε Επισης

Μάριος Ταννούσης: Αλυσιδωτά οφέλη από την προσέλκυση non-doms του Η.Β.-Ελκυστικό το σχέδιο της Κύπρου
Σαρωτικές αλλαγές στο πεδίο της συμμόρφωσης δημιουργούν νέο περιβάλλον για τους επενδυτές
Διατήρησε τα σημαντικά κέρδη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για Demetra Holdings
Στο 95% της Ε.Ε. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κύπρο
Σε διαχειριστικούς ελέγχους και προσφορές θα επικεντρωθεί ο νέος Γενικός Ελεγκτής-«Είναι πολλά εκατομμύρια»
Μάκης Κεραυνός: Ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης πόρων-Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του Γενικού Λογιστηρίου
Σε ανοδική πορεία οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων-Πάνω κατά 6% το δεύτερο τρίμηνο
J. Cave: Αναγκαιότητα οι ισχυροί κανονιστικοί μηχανισμοί στο fintech οικοσύστημα
Δημήτρης Μπατζής: Προκλήσεις για τις βιώσιμες επενδύσεις
Matt Miclea Sechovsky: Επιτακτική ανάγκη για βιώσιμες στρατηγικές