Powered by

Στους Ασιάτες τουρίστες στοχεύει η Ρωσία

Η τουριστική αγορά της Ρωσίας είναι αντιμέτωπη με την κρίση που προκάλεσε στη χώρα το ουκρανικό. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη Ρωσία μείωνεται διαρκώς, ωστόσο αυξάνεται ο αριθμός των ξενοδοχείων.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα, οι δυτικές κυρώσεις και η αβεβαιότητα που προκαλεί η ουκρανική κρίση έχουν πλήξει και την τουριστική οικονομία της Ρωσίας. Η «μετατόπιση» για την οποία κάνει λόγο ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, εννοώντας την μετάθεση των οικονομικών προτεραιοτήτων από την Ευρώπη στην Ασία, γίνεται αισθητή και στην τουριστική αγορά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πρωταθλητές στις τουριστικές αφίξεις στην Μόσχα αναδείχθηκαν οι Κινέζοι, στέλνοντας στη δεύτερη θέση τους Γερμανούς που επί σειρά ετών αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επισκεπτόταν τη ρωσική πρωτεύουσα.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία, όπως αποδίδονται από τα ΜΜΕ, έχουν ανησυχήσει τους Γερμανούς. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατεγράφη μείωση κατά 6%του αριθμού των Γερμανών που επισκέφθηκαν τη ρωσική πρωτεύουσα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των αφίξεων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Συνδέσμου Ρώσων Ξενοδόχων, η μείωση του αριθμού των τουριστών από χώρες της ΕΕ θα είναι της τάξεως του 50%, καθώς οι προοπτικές για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι κάτι περισσότερο από ζοφερές.

Το ποσοστό του τουρισμού στο ρωσικό ΑΕΠ είναι χαμηλότερο του 3%. Ωστόσο, μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας σημειωνόταν ραγδαία αύξηση των αφίξεων από χώρες της Δύσης σε ρωσικούς τουριστικούς προορισμούς. Η ρωσική κυβέρνηση στηρίζει τον τουριστικό κλάδο με ειδικά προγράμματα, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, κυρίως στη Μόσχα. Σε πολλές περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας παρατηρεί σήμερα κανείς πολλές πινακίδες στη λατινική αλφάβητο. Όχι όμως στους σταθμούς του μετρό, όπου κυριαρχεί το κυριλικό αλφάβητο.

Η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς τη Ρωσία ανάγκασε τους ξενοδόχους να μειώσουν τις τιμές. Στα περισσότερα ξενοδοχεία προσλαμβάνονται πλέον ξενοδοχοϋπάλληλοι με γνώσεις της κινεζικής ή της κορεατικής. Όπως υποστηρίζει ο Ρόμαν Ντροζντένκο, ένας από τους ιδρυτές μιας μεγάλης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στη Μόσχα, παρά την κρίση δεν υπάρχει φόβος για το μέλλον του συγκροτήματος. «Όποιος ξέρει τη δουλειά του, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αγορά», επισημαίνει. Και οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για την ξενοδοχειακή του μονάδα, που τον Νοέμβριο παρουσιάζει πληρότητα σε ποσοστό κοντά στο 100%. Αλλά και ο Μαξ Μούστο, μάνατζερ του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Four Seasons, εμφανίζεται αισιόδοξος. «Βγείτε στις 3 το πρωί στο δρόμο και θα δείτε ανθρώπους να διασκεδάζουν και να χορεύουν. Έτσι συνηθίζουν οι άνθρωποι εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τη Ρωσία», λέει ο Μαξ Μούστο, υπενθυμίζοντας ότι στη Δύση κυριαρχούν οι εικόνες από την ουκρανική κρίση. Την ίδια ώρα, έξω από το ξενοδοχείο του, φωτογραφίζεται μια μεγάλη ομάδα τουριστών από την Ασία. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»