Kοινή πρόταση για ψηφιακή και ενεργειακή ένωση
12:17 - 21 Οκτωβρίου 2014
Μάλιστα, το Παρίσι είχε υπόψη του και το ποσό που έπρεπε να ξοδέψει η Γερμανία σε αυτή την κατεύθυνση: 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, δεν το επανέλαβε στην κοινή συνέντευξη τύπου και περιορίστηκε να επισημάνει ότι η Γερμανία έχει μεγαλύτερη δυνατότητα επενδύσεων από ότι η Γαλλία:
«Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας «Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ώστε η ανάπτυξη να είναι υψηλότερη. Αυτό είναι προς συμφέρον όλων. Είναι προς το συμφέρον, προφανώς, της Γαλλίας, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανασυγκρότησης της βιομηχανικής της βάσης και μείωσης της ανεργίας, κυρίως της ανεργίας των νέων. Πιστεύω ότι και προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών χωρών, όποιο και αν είναι το ύψος της ανάπτυξης ή της της ανεργίας τους.»
Η Γερμανία απάντησε ότι τα κονδύλια για τις επενδύσεις σε υποδομές θα είναι «μέσα στα όρια του δυνατού». Η Γερμανία θα προωθήσει ένα σχέδιο για ευρωπαϊκή ψηφιακή και ενεργειακή ένωση.
«Στην Ευρώπη δεν χρειάζεται να είμαστε σχολαστικοί ή να χτυπάμε ο ένας τον άλλο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ «Ο καθένας πρέπει να προσπαθεί και να αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις, με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Πρέπει να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και αν μπορούμε να την ενισχύσουμε, ώστε να διατηρήσουμε τα κοινωνικά μας κεκτημένα, την κοινωνική ασφάλιση, αλλά επίσης να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για τη πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.»
Η Γερμανία δέχεται πιέσεις, ακόμα και από ΔΝΤ, να ξοδέψει περισσότερα για υποδομές, ώστε να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Ωστόσο, ο Σόιμπλε έχει βάλει στόχο το 2015 να είναι για τη Γερμανία το πρώτο έτος ισοσκελισμένου προϋπολογισμού των τελευταίων 45 ετών.
ΠΗΓΗ: Euronews