Powered by

Συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας για φυσικό αέριο

Ρωσία και Ουκρανία στοχεύουν στην άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της παροχής φυσικού αερίου την Τρίτη, καθώς οι Υπουργοί Ενέργειας τους συναντούνται, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενη απλήρωτους λογαριασμού άνω των 5 δισ. δολαρίων η Ρωσία σταμάτησε την παροχή αερίου προς το Κίεβο στα μέσα Ιουνίου, κάτι που πρόσθεσε στην ένταση που είχε δημιουργηθεί από την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία.

 

Μετά από μήνες αδιεξόδου, η πίεση για επίτευξη συμφωνίας έτσι ώστε να επιτραπεί η ροή φυσικού αερίου για σκοπούς θέρμανσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, έχει αυξηθεί.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, αλλά ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ εξέφρασε πριν την έναρξη των συνομιλιών την ελπίδα να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία, την Τρίτη.

Οι τρεις πλευρές έφτασαν στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται σύμφωνα με προκαταρκτικό πρόγραμμα να ολοκληρωθούν μέχρι το απόγευμα, χρονοδιάγραμμα το οποίο προειδοποίησαν αξιωματούχοι μπορεί να μην τηρηθεί.

Το επίκεντρο βρίσκεται στην τιμή, τον αριθμό των πληρωμών που πρέπει να κάνει το Κίεβο και του όγκου του αερίου που θα λάβει η Ουκρανία από τη Ρωσία κατά τη χειμερινή περίοδο, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαρλέν Χόλζνερ.

Παρά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στο Κίεβο, ο ρωσικός εξαγωγέας Γκαζπρομ δεν έχει διακόψει την παροχή που διοχετεύεται μέσω της χώρας σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ εξαρτάται από το ρωσικό αέριο για περίπου το ένα τρίο των αναγκών της, το μισό από το οποίο διοχετεύεται μέσω Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί