Powered by

Ζητούν ανεξάρτητο Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών

Την ανάγκη όπως ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών διατηρήσει την ανεξαρτησία του και οι εργασίες που δίδονται σε ανάδοχα Υπουργεία επιστραφούν στη δικαιοδοσία του Οργανισμού, έθιξαν τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Όλοι οι βουλευτές τόνισαν ότι στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, η ανάπτυξη και δράση του Οργανισμού είναι τέτοια που κανένας άλλος ανεξάρτητος Οργανισμός δεν κατόρθωσε αυτά που έχει κάνει ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.

“Είναι ο μόνος Οργανισμός στην Κύπρο που δεν πληρώνει πρόστιμο στα ευρωπαϊκά όργανα από τη διαχείριση των πιστώσεων και χορηγιών”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου.

 

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, παρά την καθυστέρηση στην ίδρυση του το 2003 ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, είναι ένας ανεξάρτητος Οργανισμός και δεν υπάγεται σε οποιονδήποτε Υπουργείο ή άλλο Κυβερνητικό Τμήμα.

Σκοπός του Οργανισμού είναι η διαχείριση των πιστώσεων που προέρχονται από τα σχετικά ταμεία της ΕΕ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατατίθενται στο Ταμείο πληρωμών του.

Με βάση τα όσα έχουν λεχθεί, σημείωσε ο κ. Γεωργίου, θα ήταν λάθος η Πολιτεία να καταργήσει αυτόν τον Οργανισμό και να τον ενσωματώσει ως Τμήμα στο Υπουργείο Γεωργίας.

Αυτό το θέμα, ανέφερε, χρήζει μελέτης και η όποια πολιτική απόφαση θα πρέπει πρώτα να προασπίζει τα συμφέροντα και υλοποίησης των σκοπών του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών όπως αυτός καθιδρύθηκε ως ένας ανεξάρτητος Οργανισμός που δεν υπόκειται σε οποιανδήποτε Κυβερνητική Υπηρεσία ή οποιονδήποτε Υπουργείο.

Μεγαλύτερη έμφαση στη συνεδρία δόθηκε στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε αναδόχους. Λόγω του γεγονότος ο Οργανισμός καθυστέρησε να ιδρυθεί – ήταν μόλις επτά μήνες πριν από την ένταξη μας στην ΕΕ – εκχώρησε αρμοδιότητες σε άλλους ανάδοχους, όπως το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Δασών, το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα σύνολο 122 εργαζομένων σε αυτά τα Τμήματα και Υπουργεία, τα οποία ασχολούνται με την εκχώρηση αυτής της εργασίας από τον Οργανισμό.

Είναι και εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή αλλά και η θέση των μελών της Επιτροπής Ελέγχου, είπε ο κ. Γεωργίου, όπως επιστραφούν αυτές οι εκχωρήσεις και να έχει πλήρη αρμοδιότητα και άσκηση αυτών των εργασιών ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.

“Ο Οργανισμός, ο οποίος απαριθμεί και προσωπικό αξιόλογο, όμως και πολυάριθμο το οποίο σήμερα μετά την οργάνωση, εκσυγχρονισμό, μηχανογράφηση του, με όλα τα σύγχρονα εργαλεία όπως απαιτείται, μπορεί να ασκεί αυτά τα καθήκοντα”, πρόσθεσε.

Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, υπάρχει μια πολιτική άρνηση των Υπουργείων και Τμημάτων που έχουν πάρει αυτές τις αρμοδιότητες, ως ανάδοχοι του Οργανισμού.

Η αναγκαιότητα αυτή της παραχώρησης και εκχώρησης αρμοδιοτήτων, εξήγησε, ήταν αναγκαία να γίνει λόγω της πίεσης του χρόνου το 2004, όταν έπρεπε να συσταθεί ο Οργανισμός διότι ήταν προαπαιτούμενο της ένταξης στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ εξήρε το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, που όπως σημείωσε, είναι από όλους αποδεκτό.

Σημείωσε ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες και συστάσεις προς την Κυβέρνηση ώστε να παραδώσει πίσω τις ανάδοχες  εργασίες που το 2004 λόγω έλλειψης χρόνου είχαν ανατεθεί σε Υπουργεία και Κυβερνητικά Τμήματα.

“Κρίνουν όλοι ότι πρέπει να επιστραφούν οι αναδοχές στον Οργανισμό γιατί από τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, μετά από οδηγίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και του Υπουργού Γεωργίας, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται αναδιάρθρωση στον Οργανισμό. Προϋπόθεση όμως είναι η επιστροφή των αναδοχών, ώστε να μην γίνονται διπλές ή τριπλές εργασίες από δύο διαφορετικά τμήματα”, πρόσθεσε.

Είπε πως “η σπουδή του Υπουργείου Γεωργίας να εντάξει τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών κάτω από την δική του ομπρέλα ως ένα τμήμα του, μαζί με το ότι αρνούνται τα Υπουργεία να επιστρέψουν τις αναδοχές, μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές”.

Δεν μπορεί, συνέχισε, ένας ανεξάρτητος φορέας που είναι παραδεκτό ότι επιτελεί έργο να θέλει να ενσωματωθεί κάτω από το Υπουργείο “κι αφού δεν λένε τους λόγους κάτι πρέπει να υπάρχει στο πίσω του κεφαλιού τους. Οδηγεί σε άλλες παραχωμένες εποχές όπου το ρουσφέτι ήταν στην προτεραιότητα κάποιων”.

“Η Κυβέρνηση πρέπει να αφουγκραστεί τουλάχιστον την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε οι αναδοχές να πάνε πίσω στον Οργανισμό”, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας