Επ. Εργασίας: Ο ρόλος εταιρειών ενέργειας στην Αραδίππου
17:41 - 20 Οκτωβρίου 2014
Το εγγραφέν θέμα για τα προβλήματα που πιθανόν δημιουργούνται στην ασφάλεια και υγεία εργαζομένων και πολιτών σε σχέση με τους χώρους φύλαξης, διακίνησης, επεξεργασίας, χρήσης, υλικών και αντικειμένων που συνδέονται με τις εργασίες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο έδαφος και τις θαλάσσιες περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν σχέση με δραστηριότητες που γίνονται από οποιουσδήποτε φορείς και αφορούν τους υδρογονάνθρακες, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση ο εκ των Βουλευτών του ΑΚΕΛ που ενέγραψαν το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι παρά τις εντεινόμενες αντιδράσεις των πολιτών και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές τις αναπτύξεις, δεν προηγήθηκε η όποια διαβούλευση με τους κατοίκους όπως επιτάσσουν οι εθνικές νομοθεσίες και το κοινοτικό κεκτημένο. Οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου, όπως και ο ΔΗΣΥ, από πλευράς τους βεβαιώνουν ότι η υγεία των κατοίκων τίθεται υπεράνω όλων αναφορικά με τις εγκαταστάσεις των συνεργείων, που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου.
Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες εντείνονται και εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση οφείλει να διαβουλευθεί με τους πολίτες, να τους καθησυχάσει και να καταρτίσει στρατηγικό σχεδιασμό για το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθούν αυτά τα εργοστάσια.
Περαιτέρω, ο κ. Γεωργίου είπε ότι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να τερματιστούν η ανέγερση και η λειτουργία των εργοστασίων.
Σε σχόλιο ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούν ολόκληρο τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι “αντιλαμβανόμαστε ότι οι μέρες είναι κρίσιμες αναφορικά με τις παραβιάσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ και είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να οξύνουμε τα πνεύματα”.
Πρόσθεσε ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν την έσχατη ελπίδα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, αλλά συνέχισε, πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι κανένας οικονομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να τεθεί πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων μιας πόλης και της επαρχίας Λάρνακας.
Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι οι κίνδυνοι αφορούν τη φύλαξη χημικών και τη διαχείριση κατά μη ασφαλή τρόπο ραδιενεργών υλικών, που θα αποθηκεύονται στο λιμάνι Λάρνακας και στην Αραδίππου.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και επηρεάζει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, είπε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας και ανέφερε ότι λογικά την επόμενη Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Περαιτέρω, είπε ότι το ΑΚΕΛ αποδεχόμενο τις αναβολές υπέβαλε παράκληση να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα από την Κυβέρνηση πριν ψηφιστεί η πρόταση νόμου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει το πνεύμα συναίνεσης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρία της Ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη.
Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι η νομιμότητα της ανέγερσης των υποστατικών αυτών αμφισβητείται, καθώς δεν προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες διαβουλεύσεις και εκκρεμεί η έκδοση αδειών, ενώ ανέφερε ότι αμφισβητούνται και κάποιες μελέτες που αποδόθηκαν στα δύο Πανεπιστήμια.
“Αδεια σε κυπριακή εταιρεία για διαχείριση αυτών των αποβλήτων δεν μπορεί να δοθεί όπως προκύπτει από τη συζήτηση”, ανέφερε προσθέτοντας ότι το πρόβλημα με διαχείριση των αποβλήτων είναι σοβαρό.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι είναι πολύ καλά γνωστή η σημασία των εγκαταστάσεων για τη γεώτρηση που διενεργείται στο τεμάχιο Ονασαγόρας. Πρόσθεσε ότι με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι με κανένα απολύτως τρόπο να επιτρέψουμε οι όποιες εγκαταστάσεις να αποβούν σε βάρος της υγείας των πολιτών του τόπου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία όλες οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες χωρίς εξαίρεση και οι τοπικές αρχές που έχουν την ευθύνη της αδειοδότησης δήλωσαν ότι έχουν διεξαχθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες, ασκούνται έλεγχοι και δεν εντοπίστηκαν οι κίνδυνοι που το ΑΚΕΛ θα ήθελε να αναδείξει στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο κ. Νουρής είπε ότι ο ΔΗΣΥ τοποθετείται ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο οι έλεγχοι ώστε να μην επιτραπεί η παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλεια των κατοίκων, των εργαζομένων και της ευρύτερης περιοχής.
Καταλήγοντας, είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των υποστατικών και συνέχισης των εργασιών, καθώς η παρουσία η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων είναι εξόχως σημαντική για τη γεώτρηση.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε ότι για τη Λεμεσό, με δηλώσεις οι εταιρείες θεωρούνται ευπρόσδεκτες και καλοδεχούμενες, διερωτώμενος κατά πόσο στη Λεμεσό μπορεί να αξιολογηθούν τα θέματα ασφάλειας και υγείας, με τρόπο που να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες, ενώ για τη Λάρνακα θεωρούνται εκ προοιμίου καταστροφικές.
Ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι ο Δήμος Λάρνακας αξιολόγησε τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην ψηλότερη των προτεραιοτήτων του και τα εξέτασε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους, τις διαδικασίες που ακολουθούν οι εταιρείες, των ελέγχων που χρειάζονται.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι χωρίς υπέρμετρη κινδυνολογία, αλλά με νηφαλιότητα, πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η δραστηριότητα, η οποία είναι προσωρινή, καθώς παραμένει αμετάκλητος στόχος του Δήμου Λάρνακας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας μέσα από τη διεθνή διαδικασία προσφοροδότηση που αναμένεται να τελεσφορήσει στο τέλος του χρόνου.
Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανέφερε ότι έγνοια του Δήμου Αραδίππου είναι η ασφάλεια και η υγεία των δημοτών.
Πρόσθεσε ότι πέρα από τις δικλείδες ασφαλείας που έθεσε το κράτος, ο Δήμος εάν και εφόσον δώσει άδεια θα θέσει τους δικούς του όρους ώστε να νιώθουν οι δημότες και η τοπική αυτοδιοίκηση ότι ο δήμος επιτέλεσε το χρέος του έναντι των δημοτών του.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι όλα τα κρατικά τμήματα βεβαιώνουν ότι τηρούνται οι όροι ασφάλειας και υγείας των κατοίκων και των εργατών.
“Οι δημότες δεν νιώθουν ασφάλεια για αυτό και εμείς θα θέσουμε τους δικούς μας όρους με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες”, ανέφερε καταλήγοντας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ