Η πορεία της FBME στην Κύπρο

Λεπτομέρειες για την πορεία και την παρουσία της FBME στην Κύπρο περιλαμβάνει έντυπο που υπέβαλε η τράπεζα στην αρμόδια αμερικανική Αρχή απαντώντας στις κατηγορίες που οδήγησαν την τράπεζα να τεθεί υπό διαχείριση.

Η FBME εξηγεί πως με συνέπεια λειτουργεί στην Κύπρο για περισσότερα από 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, σημειώνεται, η FBME έχει αλλάξει δύο φορές την χώρα σύστασής της, ωστόσο, προσθέτει, και στις δύο περιπτώσεις αφορούσαν στην μεταβολή συνθηκών στην χώρα σύστασης της FBME που παρεμπόδιζαν την ικανότητα της FBME να λειτουργήσει ως νόμιμη διεθνής εμπορική τράπεζα.

Ιστορικό

Το 1977, ο Michel Ayoub Saab και ο γιος του Ayoub-Farid M. Saab μετακόμισαν στην Κύπρο. Αργότερα μέσα σε εκείνον τον χρόνο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Λιβάνου (“FBL”), Λιβανέζικη τράπεζα στον τομέα της λιανικής που ανήκει στην οικογένεια Saab, άνοιξε γραφείο εκπροσώπου στην Κύπρο. «Η Κύπρος είχε άμεση γειτνίαση με τον Λίβανο, ήταν σταθερή χώρα και διέθετε αναγνωρισμένα καλά διεθνή δίκτυα επικοινωνίας».

Το 1982, η οικογένεια Saab επεδίωξε να συστήσει μια διεθνή εμπορική τράπεζα στην Κύπρο. Η ΚΤΚ, ωστόσο, ήταν απρόθυμη ως μέσο πολιτικής να αναλάβει εγχώρια εποπτική ευθύνη επί διεθνών τραπεζών που δεν βρίσκονταν ανάμεσα στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Αντ’ αυτού, η ΚΤΚ απαίτησε η οικογένεια Saab να ιδρύσει την διεθνή της τράπεζα στην Κύπρο ως θυγατρική τράπεζας έχουσας τα κεντρικά της γραφεία εκτός Κύπρου. Ακολούθως, το 1982, η οικογένεια Saab συγκρότησε την FBME (τότε επονομαζόμενη Federal Bank of the Middle East Ltd.) στην Κύπρο ως θυγατρική της FBL, με ποσοστό πενήντα ένα τοις εκατό των μετοχών να είναι στην κατοχή της FBL και ποσοστό σαράντα εννέα τοις εκατό να βρίσκονται στην κατοχή των Michel Ayoub Saab, Ayoub-Farid M. Saab και Fadi M. Saab.

Το 1985, η ασφάλεια επιδεινώθηκε στον Λίβανο λόγω της Συριακής κατοχής. Η οικογένεια Saab, οι οποίοι είναι μέλη της μειονότητας των Λιβανέζων Χριστιανών, ανησύχησαν σχετικά με την πιθανότητα η κατοχική δύναμη θα αποκρατικοποιούσε τις Λιβανέζικες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της FBL, κάτι που είχε αρχίσει να συμβαίνει σε άλλα σημεία στην περιοχή εκείνη την περίοδο. Η οικογένεια Saab, ως εκ τούτου, αποφάσισε να προστατεύσει την FBME αφαιρώντας την FBL από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Το 1986, οι Michel Ayoub Saab, Ayoub-Farid M. Saab και Fadi M. Saab απέκτησαν το πενήντα ένα τοις εκατό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της FBL στην FBME. Εκείνο το διάστημα, η FBME και η FBL κατέστησαν μη συνδεδεμένες νομικές οντότητες. Η FBME δεν ήταν πλέον θυγατρική της FBL, και οι δύο οντότητες έχουν παραμείνει ξεχωριστές έως και σήμερα, αν και αμφότερες βρίσκονται επί του παρόντος στην κατοχή του Ayoub-Farid M. Saab και του Fadi M. Saab.

Το 1985, η FBME συζήτησε με την ΚΤΚ τις επιλογές της για ενσωμάτωση της Τράπεζας σε αλλοδαπή δικαιοδοσία και τη διατήρηση κυπριακού υποκαταστήματος. Η ΚΤΚ εξέφρασε στην FBME ότι θα ήταν ενδεδειγμένο εάν η FBME προσέγγιζε την Νομισματική Αρχή των Νήσων Κέιμαν (“CIMA”) για πλήρη τραπεζική άδεια. Η ΚΤΚ έκανε τις απαραίτητες συστάσεις και οι Saabs προχώρησαν στην υποβολή αίτησης για “Τραπεζική Άδεια Β” (“Banking License B”) για εταιρεία συσταθείσα στις Νήσους Κέιμαν, την Federal Bank of the Middle East Ltd ("FBME-CY"), η οποία θα επέτρεπε ένα πλήρως λειτουργούν υποκατάστημα εκείνο το διάστημα να είχε έδρα στην Κύπρο. Ακολούθως, το 1986 η FBME-CY μετέβαλε την χώρα σύστασής της και την κύρια τραπεζική άδεια στις Νήσους Κέιμαν. Οι διεθνείς τραπεζικές επαγγελματικές επιχειρήσεις της FBME παρέμειναν στην Κύπρο.

Με την έγκριση από την ΚΤΚ και την CIMA, η FBME συνεπώς συνέστησε εαυτήν στις Νήσους Κέιμαν, και οι επιχειρήσεις της Κύπρου κατέστησαν υποκατάστημα της Τράπεζας. Το 1987, το κυπριακό υποκατάστημα έλαβε άδεια από τη ΚΤΚ να διεξάγει τραπεζικές εργασίες στην Κύπρο. Το1991, ο Michel Ayoub Saab απεβίωσε και οι Ayoub-Farid M. Saab και Fadi M. Saab κληρονόμησαν τα μερίδια του πατέρα τους και κατέστησαν ισότιμοι ιδιοκτήτες της FBME.

Η απόφαση της FBME να μετακινήσει τα κεντρικά της γραφεία στην Τανζανία δεν είχε ως κίνητρο οιαδήποτε απόπειρα να διαφύγει τον κανονισμό των Κέιμαν, όπως η Δήλωση φαίνεται να υπονοεί, αναφέρει η έκθεση της τράπεζας. Το 2001, δεκαπέντε χρόνια μετά την σύσταση της FBME στις Νήσους Κέιμαν, οι Νήσοι Κέιμαν τροποποίησαν την τραπεζική τους νομοθεσία ώστε να απαιτείται όλες οι τράπεζες με κεντρικά γραφεία στις Νήσους Κέιμαν να εδραιώνουν φυσική παρουσία εκεί άλλως να παύουν να διεξάγουν εργασίες στις Νήσους μετά από τον Απρίλιο του 2003.

Η CIMA θεώρησε αυτήν την αλλαγή στην νομοθεσία ως προϋπόθεση ώστε να έχει σημαντική φυσική και διαχειριστική παρουσία στις Νήσους Κέιμαν, γεγονός που θα ενείχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας από τους αδελφούς Saab να διαμένει στις Νήσους. Δεδομένης της διεθνούς πελατειακής βάσης της Τράπεζας (συγκεκριμένα το γεωγραφικό της ανάπτυγμα) και του γεγονότος ότι το υφιστάμενο εργατοδυναμικό της ήταν τοποθετημένο κατά κύριο λόγο στην Κύπρο, η Τράπεζα αποφάσισε ότι δεν είχε πολλή επιχειρηματική λογική το να παγιώσει φυσική και διαχειριστική παρουσία στις Νήσους Κέιμαν. Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται, για άλλη μια φορά, κατέστη επιβεβλημένο για την FBME να βρει νέα δικαιοδοσία από την οποία θα μπορούσε να αποκτήσει “Εγχώρια Άδεια” (“Home License”).

Έως τότε, η Τράπεζα διεξήγαγε ήδη κάποιες εργασίες στην Αφρική και είχε στοχεύσει στην συγκεκριμένη ήπειρο ως περιοχή για επέκταση. Η FBME διερεύνησε διάφορες χώρες και μίλησε με διαφορετικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων αντιπροσώπων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Fund) και την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) ενώ επισκεπτόταν την Κεντρική Τράπεζα στην Τανζανία. Η ευκαιρία προέκυψε το 2003 ώστε η FBME να αποκτήσει από την Τράπεζα της Τανζανίας συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού της Delphis Bank, την οποία εκείνο το διάστημα η Τράπεζα της Τανζανίας είχε κηρύξει σε κατάσταση πτώχευσης. Η FBME δεν απέκτησε την Delphis Bank, ωστόσο αγόρασε συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού και ανέλαβε συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Η CIMA έδωσε τη δυνατότητα σε αυτήν τη διαδικασία ώστε να επιτευχθεί παρατείνοντας την προθεσμία του Απριλίου του 2003 πρώτα έως τον Ιούλιο του 2003, και στην συνέχεια ξανά έως τον Σεπτέμβριο του 2003. Καμία από αυτές τις δύο παρατάσεις συνδέθηκε από την CIMA με οιαδήποτε μεταβολή στην διάρθρωση του κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η FBME μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στην Τανζανία, έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Τανζανίας, και ξεκίνησε εργασίες στις 12 Σεπτεμβρίου 2003. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών και του γεγονότος ότι η πελατειακή της βάση ήταν κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (“ΚΑΚ”), η Federal Bank of the Middle East Ltd. επισήμως άλλαξε και συντόμευσε την επωνυμία της σε FBME Bank Ltd στις 4 Αυγούστου 2005.

«Η FBME έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Τανζανία και λειτουργεί κατά κύριο λόγο στην Κύπρο, χάρις στην παράδοση σύνδεσής της με το νησί. Η FBME είναι η μακροβιότερη μόνιμη διεθνής τράπεζα στην Κύπρο, που λειτουργεί συνεχώς στο νησί από το 1982. Από τις 15 Ιουλίου 2014, η FBME είχε 375 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 225 στην Κύπρο».

Η FBMEπροστίθεται, έχει γεωγραφικώς ποικίλη πελατειακή βάση διεθνών εταιρειών που βρίσκονται σε περισσότερες από πενήντα χώρες. «Η Τράπεζα εξειδικεύεται σε διεθνείς εμπορικές συναλλαγές εξυπηρετώντας υψηλής καθαρής αξίας τραπεζικές ανάγκες ιδιωτών, που κυμαίνονται από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου έως λύσεις πληρωμών. Από τους τρέχοντες πελάτες της FBME, περίπου 33.2% των καταθέσεων είναι από την Ευρώπη, 35.4% προέρχονται από την αγορά των ΚΑΚ, 13.0% είναι από την Ασία, 11.3% είναι από την Υποσαχάρια Αφρική, 4.3% προέρχονται από την Βόρειο και Νότιο Αμερική, 2.5% προέρχονται από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, και 0.3% είναι από άλλες τοποθεσίες. Το 2013, η Τράπεζα διέθετε στοιχεία ενεργητικού (π.χ. ταμειακά υπόλοιπα, δάνεια πελατών, περιουσία, κ.λπ.) ύψους περίπου 2.78 δισεκατομμυρίων Αμερικανικών δολαρίων· υποχρεώσεις (π.χ. καταθέσεις πελατών) ύψους 2.6 δισεκατομμυρίων Αμερικανικών δολαρίων και σύνολο κεφαλαίου και αποθεμάτων ύψους 173 εκατομμυρίων Αμερικανικών δολαρίων. Η συνετή χρηματοοικονομική διαχείριση της FBME έχει αποδειχθεί επιτυχής, επιτρέποντας στην Τράπεζα να διατηρεί μια υγιή οικονομική κατάσταση εν μέσω των πρόσφατων οικονομικών κρίσεων τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο. Από τις 18 Ιουλίου 2014, το κυπριακό υποκατάστημα της FBME είχε συντελεστή ρευστότητας 104%».

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη