Powered by

ΕΕΕ: Το 30% των συνταξιούχων δεν υπέβαλε αίτηση

Το 30% των χαμηλοσυνταξιούχων δεν υπέβαλε αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ως εκ τούτου θα απολέσει την συμπληρωματική σύνταξη, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής Ανδρέας Φακοντής, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να επαναφέρει το θέμα στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Φακοντής είπε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αίτησης στο ΕΕΕ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από τα 38 χιλιάδες νοικοκυριά, το 30% από αυτά δεν έχει υποβάλει αίτηση με βάση τη νομοθεσία, και τα 13 χιλιάδες νοικοκυριά μεταφράζεται σε 17 χιλιάδες άτομα κατά μέσο όρο. Με βάση το νόμο για το ΕΕΕ, όποιος χαμηλοσυνταξιούχος δεν έχει υποβάλει αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα απολέσει την συμπληρωματική του σύνταξη, δηλαδή το δεύτερο “τσεκούδι”, όπως είπε.

 

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περίπου 15 εκ. από τη μη υποβολή αιτήσεων από τους 17 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, ένα ποσό, συνέχισε, που θα χρηματοδοτήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ΕΕΕ. “Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ήταν ο στόχος της Κυβέρνησης, δηλαδή να πάρει από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να χρηματοδοτήσει τη νέα νομοθεσία του ΕΕΕ, είπε.

Ανέφερε επίσης τους τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση. “Ο πρώτος και βασικότερος είναι το πόθεν έσχες για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή η εξουσιοδότηση για να έχει τη δυνατότητα η Κυβέρνηση να ελέγξει τους προσωπικούς λογαριασμούς και τις πιθανές καταθέσεις”, είπε.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η άγνοια ότι η μη υποβολή της αίτησης αυτόματα θα επέφερε τερματισμό της δεύτερης συμπληρωματικής σύνταξης και ο τρίτος ήταν η σύγχυση που υπήρξε με βάση τις πρόνοιες του νόμου για το ΕΕ ότι αν κάποιος είχε καταθέσεις πέραν των 5 χιλιάδων ή ακίνητη ιδιοκτησία πέραν των 100 χιλιάδων δεν θα ήταν δικαιούχος στο ΕΕΕ.

“Ως ΑΚΕΛ δικαιωνόμαστε όταν ζητούσαμε να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από την υποβολή αίτηση με βάση τον υφιστάμενο νόμο για να γίνει το κοινό μητρώο για τους λήπτες, και η Κυβέρνηση να φέρει ξεχωριστό νομοσχέδιο για να μην υπάρξει σύγχυση και παρερμηνεία”, είπε.

Ο τέταρτος λόγος, συνέχισε, αφορά προβλήματα υγείας τα οποία δεν επέτρεψαν σε κάποιους να υποβάλουν αίτηση.

Ο κ. Φακοντής είπε πως το πρόβλημα παραμένει σοβαρό και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής προτίθεται να επαναφέρει το θέμα ενώπιον της Βουλής για να συζητηθεί διεξοδικά, να κατατεθούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί και να εξεταστούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης. “Μετά τη συζήτηση θα δούμε και ως Κοινοβουλευτική ομάδα τι άλλο θα πράξουμε για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει”, είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή