Το ρούβλι πέφτει και οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν
13:13 - 18 Οκτωβρίου 2014
Πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ($11 δις) αναγκάστηκε να ξοδέψει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μέσα σε δύο εβδομάδες, για να σταματήσει την «κατρακύλα» του εθνικού νομίσματος.
Με φτωχά, πάντως, αποτελέσματα. Η παρέμβαση έγινε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, ωστόσο το ρούβλι συνεχίζει να πέφτει.
Την Παρασκευή, 17 Oκτωβρίου, βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι δολαρίου. Με την ισοτιμία να αγγίζει τα 41 ρούβλια για ένα δολάριο, το ρωσικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 25%.
«Ο κίνδυνος αυτής της πολιτικής είναι να φτάσει η ισοτιμία σε επίπεδο, όπου ο πληθυσμός θα αρχίσει να ζητά σκληρό νόμισμα, εξαιτίας πανικού, και θα προσπαθεί να μετατρέψει τις καταθέσεις από ρούβλια σε άλλα νομίσματα ή να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις από ρούβλια σε δολάρια. Μία τέτοια διαδικασία θα είναι δύσκολο να ανασχεθεί.» εκτιμά ο αναλυτής ευρασιατικών αγορών Ντμίτρι Πολέβοβ.
Η μεγάλη αιμορραγία για τα ρωσικά ταμεία προκαλείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η Ρωσία αντλεί πάνω από τα μισά της έσοδα από την πώληση ενέργειας.
Μάλιστα, θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, κάνουν λόγο για συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να ρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού και να «γονατίσουν» το Κρεμλίνο.
ΠΗΓΗ: euronews.com