Powered by

Τα τρία κλειδιά του δημόσιου χρέους

Τρεις σημαντικοί παράγοντες θα κρίνουν το ύψος του δημοσίου χρέους για το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Χάρης Γεωργιάδης στη Βουλή. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως από το 2015 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται και το εκτιμά στο 103%.

Καθοριστικό ρόλο στην επαλήθευση των αριθμών, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα έχει ενδεχόμενη χρήση μέρους του περιθωρίου 1δις  για χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το 1δις αντιστοιχεί σε 6 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως είναι γνωστό, το 1δις προορίζεται για στήριξη του Συνεργατισμού σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Με τα αποτελέσματα των στρες τεστς να ανακοινώνονται την ερχόμενη Κυριακή, θα διαφανεί κατά πόσο ο Συνεργατισμός θα χρειαστεί μέρος αυτών των χρημάτων. Οι ενδείξεις πάντως από την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του ιδρύματος στη Φρανκφούρτη είναι θετικές.

Στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, δεν υπολογίζεται επίσης  η αναμενόμενη ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Κεντρική Τράπεζα έναντι χρέους. Πρόκειται επίσης για πράξη της τάξης του €1 δις, δηλαδή 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Τέλος, στους υπολογισμούς του υπ. Οικονομικών δεν υπολογίζονται τα όποια  έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έστω κι αν η συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μιλά για πώληση της Cyta μέχρι το τέλος του 2015 ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να πωληθεί και το κρατικό λαχείο.  

«Κάτω από το βασικό σενάριο προβλέψεων,  το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο, εφόσον ακλουθώντας την πτωτική πορεία από το 2014 (105% του ΑΕΠ), θα μειωθεί πριν το 2020 κάτω από το 100% του ΑΕΠ», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την Παρασκευή, ο Χάρης Γεωργιάδης αποκάλυψε πως δεν αποκλείεται το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από 100% το 2017.  

 

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο