Δυτικά, Ανατολικά και τανάπαλιν

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά τη διατάραξη των σχέσεων Ρωσίας και Δύσης δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κύπρο, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την εξάρτηση του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών από την αγορά της Ρωσίας. 

Οι περισσότεροι ελεγκτικοί οίκοι και τα δικηγορικά γραφεία του νησιού βρίσκονται σε δίλημμα εάν θα στρέψουν το πηδάλιό τους Δυτικά ή Ανατολικά. Οι πλείστοι κλίνουν προς τη Δύση, λόγω της ελεύθερης αγοράς, των φορολογικών αρχών και της φιλοσοφίας που ακολουθείται γενικότερα. Είναι άλλωστε μονόδρομος, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Την ίδια ώρα η Δύση βλέπει με θετικό μάτι την Κύπρο, ένεκα του ανεπτυγμένου τομέα των υπηρεσιών, αλλά και του φυσικού αερίου. 

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την Κύπρο. Η Ρωσία αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είναι υπερ-εξαρτώμενος από τα ρωσικά κεφάλαια. Και δεν μιλάμε για οποιονδήποτε τομέα. Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αποτελεί ένα σεβαστό ποσοστό του ΑΕΠ της Κύπρου.

Η Ρωσία είναι εμφανώς ενοχλημένη με τη στάση της Κύπρου σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις που αφορούν την Ουκρανική κρίση, την πολιτική στάση της κυβέρνησης και τον αποκλεισμό της Itera από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Απογοητευτικά είναι, εξάλλου, και τα αποτελέσματα της χθεσινής συζήτησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πέραν του ενδεχόμενου ανταλλαγής επισκέψεων. 

Υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια μέση λύση, βάσει της οποίας η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με Ρωσία και Δύση ταυτόχρονα; Θετικό είναι, πάντως, το μήνυμα του Χρίστου Μαυρέλλη, Διευθύνοντος Συνέταιρoυ της Χρύσης Δημητριάδης και Σία ΔΕΠΕ, ότι οι συνεργασίες που προκύπτουν με τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες. Θα πρέπει να γίνουν τα σωστά διαβήματα (από κράτος και επιχειρήσεις) για την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα πλήττει το κυπριακό οικονομικό συμφέρον. 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες