Ασύμβατες έννοιες η γραφειοκρατία και η ανάπτυξη

Συχνά ακούμε ότι η οικονομική κρίση, πέραν των πολλών προβλημάτων που δημιούργησε, αποτελεί και μιαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για αλλαγές και διορθώσεις στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Η προσέγγιση αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ζητούμενο, όμως, δεν είναι η καταγραφή και οι ατέρμονες συζητήσεις γύρω από αυτές τις ευκαιρίες, αλλά η άμεση αξιοποίησή τους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία ενώ μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, η υλοποίησή τους παραμένει εγκλωβισμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αναφέρομαι σε αναπτυξιακά έργα, όπως γήπεδα γκολφ, μαρίνες, κέντρα υγείας και ευεξίας, πολυθεματικά πάρκα, επιχειρηματικά πάρκα, αθλητικά κέντρα, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχεία και άλλα.

Οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που δυστυχώς συνεχίζουν να παρατηρούνται στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, οι επαχθείς και αδικαιολόγητοι όροι που επιβάλλουν οι πολεοδομικές Αρχές, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποδοτικότητα των επενδυτικών σχεδίων βραχυκυκλώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Το καθιστούν αφιλόξενο και αποκρουστικό για επενδύσεις, αγκυλωμένο σε μία υδροκέφαλη και δυσκίνητη κρατική μηχανή.

Δεδομένης της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αμείλικτα: Κατανοούμε πόσο έντονος είναι ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο; Έχουμε περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις και ολιγωρίες; Γιατί να ρισκάρουν οι επενδυτές τα χρήματά τους σε μία χώρα που δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα; Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία; Από την υφιστάμενη κατάσταση πλήττονται μόνο οι επιχειρηματίες ή μήπως και οι πολίτες και η οικονομία του τόπου στο σύνολό της;

Σίγουρα κάποια προβλήματα χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για καθυστερήσεις και μη λήψη αποφάσεων για τις τομές που πρέπει να γίνουν. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν θέλουμε να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητες. Πρέπει, άμεσα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Γιατί γραφειοκρατία και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες.

Έχει δημοσιευτεί ότι στην περίπτωση της φημολογούμενης επένδυσης στη Γεροσκήπου ακολουθείται ένα νέο μοντέλο στις διαδικασίες αδειοδότησης. Εάν τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε η πρακτική που ακολουθείται γι αυτό το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να αφήσει πίσω της ένα θετικό προηγούμενο. Ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα προς μίμηση, για την επιτάχυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις μεγάλες αναπτύξεις.

Χρειάζεται διάθεση και αποφασιστικότητα για ριζοσπαστικές αλλαγές. Κάποιες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν είναι, πρέπει να ληφθούν. Μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας που δεν είναι άλλος από την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Και η οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα συνεπάγεται έσοδα για το κράτος και νέες θέσεις εργασίας, θα προέλθει μέσα από την επιχειρηματικότητα, μέσα από έργα και πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό αναμένουμε από την Πολιτεία να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που για χρόνια παραμένουν άλυτα.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες