€6 εκ για το νυστέρι της ομορφιάς

«Τράβα πόνο για ομορφιά» έλεγαν οι παλιοί, όμως σήμερα η αντοχή στον πόνο δεν είναι η μόνη λύση, ώστε ο «μαγικός καθρέφτης» στο ερώτημα «ποια είναι η ομορφότερη» να αναφωνήσει «Εσύ! Εσύ!». Μια καλή λύση, προτού ρωτήσει κανείς τον καθρέφτη, είναι να κάνει μια επίσκεψη σε πλαστικό χειρούργο. Κι αυτό φαίνεται πως κάνουν και οι Κύπριοι, ξοδεύοντας περισσότερα από έξι εκατομμύρια για πλαστικές επεμβάσεις επανορθωτικού χαρακτήρα και αισθητικής κάθε χρόνο.

Ο αριθμός των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής στην Κύπρο υπολογίζεται σε 1.500 ετησίως και είναι σχετικά μεγάλος για το μέγεθος της χώρας. «Σε αναλογία πληθυσμού οι αριθμοί στην Κύπρο προσομοιάζουν με εκείνους της Βόρειας Αμερικής», αναφέρει ο πλαστικός χειρούργος, Νίκος Μαντάς, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος, στον τομέα αυτό, συμπεριφέρεται όπως ο Βορειοαμερικανός. Εύκολα αποφασίζει να προχωρήσει σε μια αισθητική επέμβαση, σε αντίθεση με έναν Σκανδιναβό που είναι πιο συντηρητικός.

Τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των επεμβάσεων αισθητικής πλαστικής χειρουργικής στην Κύπρο δεν υπάρχουν, πρώτον γιατί ισχύει το ιατρικό απόρρητο που αποτελεί βασικό πυλώνα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ασθενούς και δεύτερον γιατί πολλές επεμβάσεις δεν είναι αμιγώς αισθητικές, αλλά συνδυάζουν και τον επανορθωτικό χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, με μια αδρή εκτίμηση, υπολογίζεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 1.200 και 1.500 ετησίως. Κατ’ επέκταση, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί και η αξία του κλάδου. Παρόλα αυτά, αν υπολογίσει κανείς ότι ο αριθμός των επεμβάσεων ανέρχεται στις 1.500 και η μέση τιμή τους είναι, περίπου, €4.000, τότε το συνολικό κόστος πρέπει να αγγίζει τα €6 εκ το χρόνο.

Οι 4 πλαστικοί έγιναν 30

Το 1990 υπήρχαν στο νησί μόλις τέσσερις πλαστικοί χειρούργοι, ενώ σήμερα φτάνουν τους 30 οι γιατροί αυτής της ειδικότητας, που είναι τακτικά μέλη της Κυπριακής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής. «Πολλοί νέοι γιατροί επιλέγουν την τελευταία δεκαετία αυτή την ειδικότητα. Οι λόγοι είναι πολλοί, με κυριότερους το ενδιαφέρον περιεχόμενό της, την πιθανότερη επαγγελματική επιτυχία, το κύρος που χαρίζει, αλλά και τις κάπως υπερβολικές αναφορές που τη συνοδεύουν στα ΜΜΕ», επισημαίνει ο κ. Μαντάς.

Το μπότοξ στα φόρτε του

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος κινείται, η οικονομική κρίση τον έχει επηρεάσει αρκετά: «Ο κόσμος είναι πιο διστακτικός στο να προχωρήσει σε κάποια  εκλεκτική επέμβαση που δεν είναι απαραίτητη για λόγους υγείας και το μεταθέτει για αργότερα. Από κάποια στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι το 2013 υπήρξε μια πτώση της τάξης του 35% με 40% στον αριθμό των επεμβάσεων, ενώ η μείωση των δαπανών ίσως να είναι μεγαλύτερη, αφού προφανώς γίνονται από πλευράς των γιατρών καλύτερες οικονομικές διευκολύνσεις».
Μιλώντας για τις μικροεπεμβάσεις, όπως είναι το μπότοξ, ο κ. Μαντάς εξηγεί ότι έχουν επηρεαστεί λιγότερο, αφού είναι πιο προσιτές οικονομικά: «Παρόλο που δεν υποκαθιστούν μια επέμβαση εκεί που υπάρχει ένδειξη, εντούτοις πολλοί ασθενείς καταφεύγουν σε τέτοιες εναλλακτικές τεχνικές λόγω χαμηλού κόστους, γι’ αυτό κι έχουν τώρα μεγαλύτερη ζήτηση».      

«Ευρωπαϊκό» το κόστος

Ο κ. Μαντάς επισημαίνει ότι δεν υπάρχει τιμοκατάλογος για τις επεμβάσεις αυτές, όπως συμβαίνει με άλλες ιατρικές πράξεις. Στο πλαίσιο της σωστής ενημέρωσης του ασθενούς, ο πλαστικός χειρούργος - εκτιμώντας την έκταση και τη βαρύτητα μιας επέμβασης καθώς και τις προτιμήσεις του ασθενούς για το είδος της νάρκωσης και της νοσηλείας - θα δώσει μια τιμή κατά προσέγγιση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει μια μόνο επέμβαση ρυτιδοπλαστικής, αλλά προσφέρονται πολλές εναλλακτικές τεχνικές με ανάλογη βαρύτητα, άρα δεν μπορεί να δοθεί μια ενιαία τιμή: «Από την ενημέρωση που έχουμε για το κόστος στο εξωτερικό, η Κύπρος συγκρίνεται με το επίπεδο των Δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Οι θεωρούμενες ως ακριβές επεμβάσεις δεν ξεπερνούν σε κόστος μια μέσης βαρύτητας ορθοπεδική επέμβαση».

Φέρτε τουρίστες για ομορφιά

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι εδώ και πολλά χρόνια, όταν μιλάμε στην Κύπρο για ιατρικό τουρισμό, εννοούμε, κυρίως, την πλαστική χειρουργική. «Πολλοί συνάδελφοι ασχολούνται με αυτό το κομμάτι του συνδυασμού τουρισμού και ιατρικής. Την τελευταία πενταετία, ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών αυτών, των οποίων η πλειοψηφία προερχόταν από τη Μεγάλη Βρετανία, έχει μειωθεί. Γι’ αυτό ευθύνεται η οικονομική κρίση, που έπληξε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η ανάπτυξη αξιόπιστων ανταγωνιστών από τις πρώην Ανατολικές Χώρες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο κ. Μαντάς, προσθέτοντας πως σήμερα γίνονται προσπάθειες μέσω του Φορέα Ιατρικού Τουρισμού, του ΚΟΤ, του ΠΙΣ, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, των ξενοδόχων, του Υπουργείου Εμπορίου και άλλων αρμοδίων φορέων, να ξαναμπούμε δυναμικά σ’ αυτό τον τομέα προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών και να αντλήσουμε το κομμάτι που μας αναλογεί.


Οι δημοφιλέστερες πλαστικές

Οι πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις στην Κύπρο έχουν, κατά σειρά, ως εξής:
1. Μαστού (αυξητική με σιλικόνη, σμίκρυνση και ανόρθωση)
2. Ρινοπλαστική
3. Λιποαναρρόφηση
4. Δερμολιπεκτομές (κοιλιοπλαστική, ανόρθωση γλουτών, σύσφιξη μηρών, βραχιονοπλαστική)
5. Προσώπου (ρυτιδοπλαστική, βλεφαροπλαστική).

Πόσo πάνε;

Αυξητική μαστών: €4.500 - €5.000
Σμίκρυνση μαστών: €4.500
Ανόρθωση μαστών χωρίς σιλικόνη: €4000
Ανόρθωση και ταυτόχρονη αυξητική των μαστών: €5.000 - €6.000
Ρινοπλαστική: €3.500 - €4.500
Κοιλιοπλαστική: €4.500 - €5.000
Λιποαναρρόφηση: €3.500 - €5.000
Ανόρθωση γλουτών: €4.500 - 5.000
Λίφτινγκ προσώπου: €7.000 - €10.000
Βλεφαροπλαστική: €3.500      
Μπότοξ: €350
Υαλουρονικό οξύ: €150 - €250 ανά αμπούλα

Οι τιμές είναι κατά μέσο όρο και βάσει πληροφοριών που συλλέξαμε από το διαδίκτυο.

FACTS & FIGURES

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως 23.5 εκ εγχειρήσεις πλαστικής αισθητικής, με δημοφιλέστερη πάντα την προσθετική στήθους.

Πρώτες στον αριθμό επεμβάσεων έρχονται οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Βραζιλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Παγκοσμίως δραστηριοποιούνται 40.277 πλαστικοί χειρούργοι, με την Ελλάδα να βρίσκεται 24η σε αυτή την κατάταξη, διαθέτοντας 271 γιατρούς αυτής της ειδικότητας.

Αύξηση 17% σημείωσε ο κλάδος στη Μεγάλη Βρετανία, όπου το 2013 πραγματοποιήθηκαν 50.122 επεμβάσεις. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στις λιποαναρροφήσεις, με ποσοστό 41%, φτάνοντας τις 4.326. Οι επεμβάσεις στο στήθος αυξήθηκαν στις 11.135 κατά 13%, ενώ οι ρινοπλαστικές έφτασαν τις 4.878 με αύξηση 17%. Η αξία του τομέα στη χώρα κατά το 2005 ανερχόταν σε £750 εκ, ενώ το 2010 έφτασε τα £2.3 δις και το 2016 εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα £3.6 δις.

Δειτε Επισης

Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies
Τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Cyfield που αλλάζουν το κέντρο της Λευκωσίας
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI