Βάιτμαν: Φούσκωνε εξασφαλίσεις ELΑ η Λαϊκή

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Budensbank) Γενς Βάιντμαν δεν αποδέχονταν την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα και υποστήριζε πως η ίδια τράπεζα διόγκωνε εσκεμμένα την αξία των περιουσιακών της στοιχείων που έθετε ως εξασφάλιση έναντι του ELA, σημειώνει σημερινό δημοσίευμα της New York Times.

Το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Εξετάσεις υγείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι φόβοι των επενδυτών», προχωρεί σε παραλληλισμούς μεταξύ της παραχώρησης του ELA στην Λαϊκή Τράπεζα με τη μελλοντική ενιαία εποπτεία της ΕΚΤ.

H New York Times υποστηρίζει πως η κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών το 2013 ώθησε την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την προσέγγιση αναφορικά με την εποπτεία των τραπεζών. Αντί να αφήσει την εποπτεία στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες στη βάση των δικών τους κανόνων, η ΕΚΤ αποφάσισε να αναθέσει την επιτήρηση σε ένα πανευρωπαϊκό επόπτη, αναφέρει.

Η εφημερίδα επικαλείται τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από το Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, τα οποία καταγράφουν έντονες διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών, αναφορικά με την παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα.

Το 2013, αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ ενέκρινε την παροχή κατεπείγουσας ρευστότητας (ELA) στην Λαϊκή Τράπεζα ύψους 9 δις, παρά τις ενστάσεις ενός κορυφαίου αξιωματούχου ο οποίος υποστήριζε ότι η τράπεζα ήταν αφερέγγυα.

Αυτός ο κορυφαίος αξιωματούχος ήταν ο Διοικητής της Μπούντενσμπανκ, Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Δεκέμβριο του 2012, ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι το να αφεθεί η Λαϊκή Τράπεζα να καταρρεύσει ενέχει τον κίνδυνο μεγαλύτερου πανικού στην αγορά.

«Οι συνάδελφοί του εκτός από τον Γενς Βάιντμαν, τον σκληρό επικεφαλής της Bundensbank, συμφώνησαν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την New York Times, η οποία επικαλείται τα πρακτικά της συνεδρίας, ο κ. Waidnman ήταν ανένδοτος ότι η Λαϊκή είχε διογκώσει η αξία των εξασφαλίσεων της για να λάβει περισσότερα δάνεια. Η παροχή χρημάτων στη Λαϊκή θα παραβίαζε το δόγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μην στηρίζει προβληματικά ιδρύματα.

«Δεν ήταν καθήκον του ΔΣ της ΕΚΤ να διατηρεί στη ζωή τράπεζες που ανέμεναν ανακεφαλαιοποίηση και δεν ήταν φερέγγυες», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν στη συνεδρία.

Νίπτει τας χείρας η ΕΚΤ

Πάντως, σε δήλωση προς απάντηση ερωτήσεων της εφημερίδας για τον ΕLA που παραχωρήθηκε στην Κύπρο, η ΕΚΤ σημειώνει ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών, παρόλο που το ΔΣ της ΕΚΤ έχει δικαίωμα βέτο. Προσθέτει δε πως η ΕΚΤ δεν ενεργούσε ως επόπτης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αλλά βασιζόταν στην εκτίμηση της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το να εξάγονται συμπεράσματα για τον μελλοντικό εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ στη βάση της βοήθειας που δόθηκε στην Κύπρο είναι μεροληπτικό», καταλήγει η ΕΚΤ.
Πάντως η κ. Νουί, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου λέει ότι πλέον η ΕΚΤ έχει καλύτερα μέσα για να διαχειριστεί προβληματικές τράπεζες.

«Όταν υπάρχουν κρίσεις θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε το κλείσιμο μιας τράπεζας με ένα συντεταγμένο τρόπο χωρίς να δημιουργούμε φαινόμενα ντόμινο», λέει.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη