Χάρης: Κάτω από 100% το χρέος το 2017
09:32 - 17 Οκτωβρίου 2014
«Το 2013 περάσαμε τα δύσκολα, το 2014 σταθεροποιηθήκαμε». Με αυτή την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με θέμα συζήτησης τον Προϋπολογισμό του 2015.
Τοποθέτηση Χάρη Γεωργιάδη
Κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι ευκαιρία για τον ίδιο να έχει συζήτηση με την Επ. Οικονομικών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το 2013 ήταν η χρονιά της κρίσης και της κορύφωσης των προβλημάτων τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στα δημόσια οικονομικά. «Το 2014 ήταν η χρονιά της σταθεροποίησης τόσο στις τράπεζες όσο και στα δημόσια οικονομικά. Κυρίως όμως για την κυπριακή οικονομία. Παράλληλα ήταν η χρονιά επανάκτησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές. Το 2015 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Με βασική και απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα είμαστε αυστηροί έναντι πολιτικών που χρόνια αναβάλλαμε. Ακόμη δεν θα διακυβεύσουμε τις θετικές προοπτικές που έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται» τόνισε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης.
Η κατάσταση της οικονομίας
Στη συνέχεια, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στα δεδομένα της οικονομίας και πιο ειδικά στις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας και δη των ρυθμών ανάπτυξης. «Είναι χαρακτηριστική η διπλή ύφεση που ξεκίνησε από το 2008-09 και στην πορεία προέκυψε μια μικρή ανάκαμψη που δυστυχώς δεν κράτησε. Στην πορεία ακολούθησε η δεύτερη φάση της ύφεσης που ξεκίνησε το 2011 και έφτασε ως το 2013. Από το τρίτο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται σχετική βελτίωση. Η ύφεση για το 2013 και το 2014 περιορίστηκε πολύ πιο κάτω από τις εκτιμήσεις τρόικας και οίκων αξιολόγησης» τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης θέλοντας να δώσει τη θετική εικόνα αναφορικά με τις συνθήκες της κυπριακής οικονομίας.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως είναι θετικό πως ο πληθωρισμός καταγράφει σταθερά χαμηλή πορεία, γεγονός που αποδεικνύει πως έχουν διατηρηθεί σταθερές τιμές σε βασικά προϊόντα. «Η σταδιακή ολοκλήρωση του κύκλου της ύφεσης νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, η αποκλιμάκωση της ανεργίας, αποτέλεσμα της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας και όταν σε πολιτικό επίπεδο αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη η διόρθωση ήρθε νωρίτερα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας παράλληλα τη θετική εικόνα που καταγράφει ο ρυθμός εγραφής νέων εταιρειών.
Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα ειδικών τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς που βοήθησαν και τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Ο αναμενόμενος στόχος για το έλλειμμα στο 4,7% ο οποίος στην πορεία διορθώθηκε σε 4,4% από το ΔΝΤ τελικώς θα κλείσει κάτω του 3%. Ο στόχος που είχε τεθεί για εξάλειψη του ελλείμματος θα επιτευχθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Η βασική παράμετρος είναι το πρωτογενές ισοζύγιο του κράτους και εδώ τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα, αφού μέσα από τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού αναμένουμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα το εξαλείψουμε ήδη από τη φετινή χρονιά» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στο χρέος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η μείωσή του θα βοηθήσει και τις παροχές του κράτους εκεί που χρειάζονται, ενώ αποτελούν αποτέλεσμα του ισοζυγίου. «Μπορώ σήμερα να σας ανακοινώσω και επίσημα ότι μια στατιστική προσέγγιση του ΑΕΠ περιορίζει και βιώσιμα επίπεδα το χρέος της Κύπρου» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Με περιορισμό των ελλειμμάτων, της αναθεώρησης του ΑΕΠ και περιορισμό της ανάγκης των τραπεζών, ο στόχος για χρέος χαμηλότερο του 120% μέχρι το 2020 είναι απόλυτα εφικτός» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
«Υπάρχουν και ανησυχητικές εξελίξεις»
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως: «Υπάρχουν και ανησυχητικές εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως ουσιαστικά η χώρα είναι εκ νέου εκτός αγορών ενώ παράλληλα τρομάζει την Ευρώπη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις προθέσεις της σημερινή ςκυβέρνησης αλλά πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι προθέσεις γίνονται πράξεις γιατί οι αγορές είναι αμείλικτες».
Ο τραπεζικός τομέας
«Θα ήθελα να αναφερθώ και στον τραπεζικό τομέα γιατί δύο ήταν τα μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο ήταν τα δημόσια οικονομικά και ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, ήταν οι τράπεζες. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια αλόγιστη πιστωτική επέκταση σε συνδυασμό με την ελλιπέστατη εποπτεία και οι τραγικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και η παράλειψη για ένταξη σε πρόγραμμα έγκαιρα οδήγησαν στην κατάρρευση –αρχικά- της Λαϊκής Τράπεζας» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ στην Επ. Οικονομικών αναφερόμενος στις τραπεζικές εξελίξεις των προηγούμενων ετών.
«Είχαμε σημαντική βελτίωση και με νομοθετικές ρυθμίσεις στον έλεγχο και την εποπτεία. Πολύ σημαντική και η ένταξη του Συνεργατισμού κάτω από την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας. Έχουμε νέες διοικήσεις σε όλα τα ΣΠΙ αλλά και ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας με ξένα κεφάλαια, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντικά για την Κύπρο. Παράλληλα, έχουμε μικρότερο τραπεζικό τομέα ενώ το πιο σημαντικό αφορά στη σταθεροποίηση των καταθέσεων».
«Σκοπός αυτή η διόρθωση που ήδη καταγράφεται να στηριχθεί και να μην υπονομευθεί από τη Βουλή. Ο προϋπολογισμός θα καλύπτει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν θα δημιουργεί νέα ελλείμματα. Καταγράφεται και την επόμενη χρονιά μια μείωση στις δαπάνες προσωπικού, ενώ θα δείτε αύξηση στις δαπάνες λειτουργικών, οι οποίες περιλαμβάνουν τις αγορές φαρμάκων, ύδατος και επιστροφές φόρων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Εξάλλου περιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος αποθεματικού που θα πάει στα υπουργεία για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανάπτυξης». Με αυτά τα λόγια ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε τον Προϋπολογισμό του 2015.
«Ένα δημόσιο χρέος που θα ακολουθεί πτωτική πορεία θα ελαφρύνει και τα δημόσια οικονομικά αλλά και θα οφελέσει την κοινωνία. Για αυτό ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους και οριακά να αυξήσουμε κάποιες δαπάνες χωρίς φόρους και χωρίς επιβαρύνσεις προς την κοινωνία. Θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε στη βάση του βελτιωμένου συστήματος δημοσίων οικονομικών. Σημαντικότερο ίσως από τον Προϋπολογισμό θα είναι η συνέχιση και η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών όπως αυτές που έχουμε ήδη προωθήσει και ξεκινήσει να εφαρμόζουμε αλλά και αυτές που είναι μπροστά μας. Μεταρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, στις φορολογικές αρχές και η πρόσφατη στην κοινωνική πρόνοια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και η κατάργηση πέντε-έξι ημικρατικών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους είναι από τις ιδιαίτερα σημαντικές κινήσεις που έγιναν. Την επόμενη χρονιά πρέπει να αναμένονται περαιτέρω αλλαγές στη δημόσια υγεία και στη δημόσια υπηρεσία. Συνοψίζω λέγοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στο ευαίσθητο στάδιο της διόρθωσης» τόνισε καταληκτικά ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
UPDATE
Υπάρχει ανάγκη υπολογισμού κινδύνων στο σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής.
Για πρώτη φορά φέτος υπάρχει η έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων. Στηρίζουμε τις εκτιμήσεις μας σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις παρά σε υπεραισιόδοξες όπως συνέβη κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να διαψεύδονται νωρίς και να προκύπτει ανάγκη για έκτακτα μέτρα. Η Κύπρος αναδεικνύεται συνεχώς σε κράτος σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή, πρόσθεσε ο υπουργός.
Πριν το 2017 αναμένουμε πως το χρέος θα είναι κάτω από 100%.
Δεν κάνουμε αλχημείες με τους αριθμούς, απάντησε ο Χάρης Γεωργιάδης σε τοποθετήσεις βουλευτών με έντονο ύφος.
Το 2014 και το 2015 προβλέπουμε πιο λελογισμένη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Η οικονομία τρίμηνο με τρίμηνο διορθώνεται και η ανεργία μειώνεται. Το ύψος των δαπανών δεν ταυτίζεται με την ανάπτυξη. "Σημασία έχει και το που πάνε αυτά τα χρήματα. Πιο υποβοηθητική προς την ανάπτυξη είναι η διαμόρφωση κλίματος μακροοικονομικής σταθερότητας και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος".