Powered by

Ιρλανδία: Πρώτος προϋπολογισμός χωρίς μέτρα λιτότητας

Η Ιρλανδία παρουσίασε την Τρίτη (14/10) τον πρώτο, στα τελευταία επτά χρόνια προϋπολογισμό, που δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας και στηρίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας και ο οποίος θα βοηθήσει να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2015, σε ποσοστό κάτω του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που θέτει ως όριο η ΕΕ.

Η Ιρλανδία ξεφεύγει πλέον πέρα από τον κύκλο των αυξήσεων στις φορολογίες και των περικοπών στις δαπάνες, με έναν νέο προϋπολογισμό που κάνει αυστηρότερους τους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων της χώρας.

«Ο δρόμος που έχουμε διανύσει για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ήταν πολύ δύσκολος», δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Michael Noonan.

«Ο προϋπολογισμός για το 2015 αφορά τη διασφάλιση της ανάκαμψης», σημείωσε.

Από την άλλη, ο Υπουργός Δαπανών Brendan Howlin δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός «σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής λιτότητας» για την Ιρλανδία.

Ο κ. Howlin ανακοίνωσε επιδότηση πέραν των 2 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση των λιστών αναμονής για κοινωνική κατοικία. Ανακοίνωσε επίσης αύξηση στο επίδομα τέκνου αλλά και την μερική επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων, που αποτελούν τις πρώτες αυξήσεις κοινωνικής πρόνοιας από το 2009.

Επιπλέον, ο κ. Noonan ανακοίνωσε αλλαγές στους συντελεστές του φόρου εισοδήματος και στο κατώτατο όριο φορολογίας, με στόχο να ελαφρυνθούν τα άτομα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος στα χρόνια της λιτότητας.

«Καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα φάση ανάκαμψης, η Κυβέρνηση μπορεί να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με τρόπο που να συμβάλλει θετικά και να ενισχύει αυτή την ανάκαμψη», είπε ο κ. Noonan.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος στο 2,7% του ΑΕΠ, κάτω από το όριο του 3% που είναι ο στόχος που θέτει η ΕΕ.

Από το 2008, η Ιρλανδία είχε λάβει μέτρα ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, καθώς η χώρα βρέθηκε κοντά στην χρεωκοπία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη από τις χώρες της Ευρωζώνης που εντάχθηκαν σε προγράμμα στήριξης, η οποία εξήλθε του προγράμματος, τρία χρόνια μετά τη λήψη δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Τρόικα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί